Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Септ 26
Начало arrow Здраве arrow Повече от 2/3 от случаите на хепатит в Европа са в България, Румъния и Полша

Повече от 2/3 от случаите на хепатит в Европа са в България, Румъния и Полша

  Print E-mail
2012-11-28 20:32:59
източник: dnevnik.bg

Заразените от хепатит А в Европа са предимно в България, Румъния и Полша, където са 68% от случаите, съобщи д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, цитиран от "Вести".

В класацията по качество на грижите за болни от хепатит, България се нарежда на 21-во място от 30 държави, допълни председателя на Европейската асоциация на пациентите с чернодробни заболявания Акхим Каутс. Класацията се нарича Европейски хепатитен индекс и включва страните от ЕС, Швейцария, Норвегия и Хърватско.

Според специалистите в страната могат да се идентифицират няколко проблемни области, заради които заболеваемостта е по-висока, а грижите за пациентите не са адекватни. Те констатират, че няма имунизация срещу хепатит сред високорисковите групи, липсват и програми за проследяване на заболяванията, няма редовни изследвания на чернодробните показатели и най-вече няма специализирани медицински сестри, които да се занимават с болните от хепатит.

Експертите отбелязаха, че все пак сред добрите практики в българското здравеопазване са държавно финансираните ваксини срещу хепатит В за родените след 1992 година и финансирането на лечението от хепатит В и С. Освен това в страната има лесен достъп до специалисти.

Стряскаща е статистиката за болните от хепатит сред пациентите с бъбречни проблеми. "Сред пациентите с трансплантирани бъбреци 70% са заразени с хепатит С, 20% - с хепатит В. А от пациентите на хемодиализа 40% са болни от някакъв хепатит, каза проф. Красимир Антонов, гастроентеролог в столичната болница "Св. Иван Рилски". Той обясни, че пациентите са заразени преди години, но заразата основно се е предава чрез апаратурата за диализа.

Специалистите се надяват, че Националният хепатитен план, който предстои да се изготви, ще регламентира наблюдението за заболеваемост на населението, диагнозата, лечението и грижите за болните.

"Борбата с хепатита е основен проблем в Европа. Като цяло ситуацията е лоша. Към момента над 25 милиона европейци са инфектирани с хепатит В и хепатит С, но много малко от тях имат шанса да знаят това навреме. На всеки час умират по 500 от тях, което е 20 пъти повече от смъртността при ХИВ и СПИН", съобщи още Каутс.

Станимир Хасърджиев, председател на Националното сдружение за борба с хепатита "Хепасист" напомни, че усложненията, които хепатитът причинява, са много скъпи за лечение, а разходите и загубата на живот могат да бъдат предотвратени при навременна намеса срещу хепатита.

По-голямата част от случаите на хепатит А са в края на лятото и началото на есента, като тази година заболеваемост в Северозападна България е най-висока. Там тя е концентрирана в районите, населени предимно с роми.

"Тук говорим за лична и обществена хигиена. Водещото за хепатит А е да махнем риска за хората – да спазват добра хигиена, да не ги зарази някой друг", заяви д-р Ангел Кунчев.
 е наричан още "болестта на мръсните ръце" и е често срещан в страни с проблемна канализация. Разпространява се чрез аразена вода или храна, които са били замърсени с фекалии или при контакт със заразен човек. Заразата не се прихваща по въздушен път, а при поглъщане на вируса. Той навлиза през устата, размножава се с тялото и излиза заедно с изпражненията.

Най-добрият начин за предпазване от вирусен хепатит А е миенето на ръце с топла вода и сапун. Повишаването на цялостната хигиена на дома също предпазва от заболяването. 
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Здраве
  Новини От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си ...
  Новини 240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистрираните с ...
  Новини Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да преодолее проблемите, ...
  Новини Можете ли отново да хванете коронавирус? Защо някои хора са по-болни от други? Ще се връща ли всяка зима? Ще действа ли ваксина? Може ли паспортите на имунитета да върнат някои от ...
  Новини 43 са новите положителни случаи на COVID-19, при изследвани за последното денонощие 816 проби. Потвърдените до момента случаи на новия коронавирус са 2711, а към 7 юни активните случаи са ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?