18 Април 2024 г. Четвъртък

Повече от 2/3 от случаите на хепатит в Европа са в България, Румъния и Полша

2012-11-28 20:32:59
Заразените от хепатит А в Европа са предимно в България, Румъния и Полша, където са 68% от случаите, съобщи д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, цитиран от "Вести".

В класацията по качество на грижите за болни от хепатит, България се нарежда на 21-во място от 30 държави, допълни председателя на Европейската асоциация на пациентите с чернодробни заболявания Акхим Каутс. Класацията се нарича Европейски хепатитен индекс и включва страните от ЕС, Швейцария, Норвегия и Хърватско.

Според специалистите в страната могат да се идентифицират няколко проблемни области, заради които заболеваемостта е по-висока, а грижите за пациентите не са адекватни. Те констатират, че няма имунизация срещу хепатит сред високорисковите групи, липсват и програми за проследяване на заболяванията, няма редовни изследвания на чернодробните показатели и най-вече няма специализирани медицински сестри, които да се занимават с болните от хепатит.

Експертите отбелязаха, че все пак сред добрите практики в българското здравеопазване са държавно финансираните ваксини срещу хепатит В за родените след 1992 година и финансирането на лечението от хепатит В и С. Освен това в страната има лесен достъп до специалисти.

Стряскаща е статистиката за болните от хепатит сред пациентите с бъбречни проблеми. "Сред пациентите с трансплантирани бъбреци 70% са заразени с хепатит С, 20% - с хепатит В. А от пациентите на хемодиализа 40% са болни от някакъв хепатит, каза проф. Красимир Антонов, гастроентеролог в столичната болница "Св. Иван Рилски". Той обясни, че пациентите са заразени преди години, но заразата основно се е предава чрез апаратурата за диализа.

Специалистите се надяват, че Националният хепатитен план, който предстои да се изготви, ще регламентира наблюдението за заболеваемост на населението, диагнозата, лечението и грижите за болните.

"Борбата с хепатита е основен проблем в Европа. Като цяло ситуацията е лоша. Към момента над 25 милиона европейци са инфектирани с хепатит В и хепатит С, но много малко от тях имат шанса да знаят това навреме. На всеки час умират по 500 от тях, което е 20 пъти повече от смъртността при ХИВ и СПИН", съобщи още Каутс.

Станимир Хасърджиев, председател на Националното сдружение за борба с хепатита "Хепасист" напомни, че усложненията, които хепатитът причинява, са много скъпи за лечение, а разходите и загубата на живот могат да бъдат предотвратени при навременна намеса срещу хепатита.

По-голямата част от случаите на хепатит А са в края на лятото и началото на есента, като тази година заболеваемост в Северозападна България е най-висока. Там тя е концентрирана в районите, населени предимно с роми.

"Тук говорим за лична и обществена хигиена. Водещото за хепатит А е да махнем риска за хората – да спазват добра хигиена, да не ги зарази някой друг", заяви д-р Ангел Кунчев.
 е наричан още "болестта на мръсните ръце" и е често срещан в страни с проблемна канализация. Разпространява се чрез аразена вода или храна, които са били замърсени с фекалии или при контакт със заразен човек. Заразата не се прихваща по въздушен път, а при поглъщане на вируса. Той навлиза през устата, размножава се с тялото и излиза заедно с изпражненията.

Най-добрият начин за предпазване от вирусен хепатит А е миенето на ръце с топла вода и сапун. Повишаването на цялостната хигиена на дома също предпазва от заболяването. 
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати