19 Април 2024 г. Петък

Абдулах Гюл: Турция ще изгражда ТЕЦ или АЕЦ до българската граница

2012-11-28 20:31:19
Турция няма да остане безучастна, ако България има нужда от енергийни източници, заяви турският президент Абдулах Гюл днес по време на пресконференция с българския му колега Росен Плевнелиев, който е в Турция на официално двудневно посещение. Двамата държавни глави обсъдиха на четири очи въпроси в сферата на енергетиката, съвместните инфраструктурни проекти и образованието, включително и проблема с дипломите на турски студенти в българските висши училища и строежа на турска АЕЦ в близост до българската граница.

"Сътрудничеството в енергийната сфера е стратегически важно. Интерконекторът България - Турция е от стратегическо значение за нас и се надяваме много скоро той да стартира", заяви Плевнелиев. Той описа проекта като истинска диверсификация на енергийните източници за България и изрази готовност за денонощна работа за осъществяването му. "България е готова интерконекторът да бъде част от НАБУКО УЕСТ", като по този начин доставката на енергийни източници от Кавказкия регион да стане достъпна за цяла Европа", допълни президентът.

От своя страна Абдулах Гюл е информирал Плевнелиев за възможностите за тази диверсификация. "Разбира се, уверих го, че в случай на нужда от енергийни източници, ние няма да останем безучастни към това", каза турският държавен глава в двореца "Чанкая".

В същото време президентът на Турция обаче заяви, че "в известна степен (сме) енергийно зависима страна, затова обсъждаме проекти от ядрената енергетика и газовата област."Разбира се, ние работим по всички тези въпроси, но едно трябва да е сигурно - всички тези проекти трябва да бъдат съобразени със съответните екологични изисквания и доклади."

От своя страна българският държавен глава заяви, че София очаква повече информация за енергоцентралите. "Искаме да свържем нашите пристанища, да строим и за в бъдеще
скоростни пътища, говорихме за Русе - Свиленград, за скоростен път Черно море, за връзки на български с черноморски и средиземноморски пристанища на Турция"Пред нас има много общи проекти като изграждане на пътища и автомагистрали."

В момента Турция е втората по големина дестинация на българския износ след Германия. Президентът Плевнелиев заяви, че търговският обмен между двете държави е в размер на 3 милиарда евро, но се надява в най-кратки срокове да стигне 10 милиарда евро. "Да запретнем ръкави и да работим", каза българският държавен глава и покани турските малки и средни предприятия в България. "Зарадвахме се изключително много на индикациите и идеите на големи турски компании да продължават да инвестират в България, например в телекомуникационния сектор" допълни Плевнелиев.

Проблемът с дипломите

В официалната делегация от българска страна присъства министърът на образованието Сергей Игнатов, който трябва да се срещне с министъра на националното образование на Турция Йомер Динчер. На тази среща е бил повдигнат въпроса с българските дипломи за висше образование на турски студенти, които не се признават от турска страна. Източник на "Дневник", който пожела да запази анонимност, заяви, че проблемът е от техническо естество и за решаването му ще има среща със зам.-председателя на турския Съвет за висше образование, който отговаря за легализирането на дипломите. От турска страна е било изразено мнение, че Турция високо цени качеството на българското образование. Президентът Плевнелиев и Гюл съобщиха, че този и други обсъдени проблеми са временни и са създадени специални комисии, които да се погрижат за решаването им.

На образователната среща също е бил поставен въпросът дали България пречи на изучаването на турски език в училищата. Било е отговорено, че турският език е избираем и ако от 10 деца 6 изберат да го учат, а другите 4 не, никой не може да ги накара.

Въпреки голямото присъствие на турски медии на съвместната пресконференция те не проявиха интерес към Росен Плевнелиев или България, а зададоха свързани с вътрешната турска политика въпроси, които леко изнервиха Гюл, но не успяха да свалят усмивката от лицето му.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати