19 Април 2024 г. Петък

Еврокомисията: По-малко данъци върху доходите, повече - за потреблението

2012-11-28 20:30:34
Страните от Европейския съюз трябва да изместят данъчната си политика от облагане на разходите за труд и на доходите към повече тежест за потреблението и замърсяването, ако искат икономиките им да започнат да растат.

"Икономическите анализи показват, че определен тип данъци - например върху доходите и за наемането на работници - имат по--силен изкривяващ ефект, докато други, като облагането на потреблението и екотаксите, са смятани за стимулиращи растежа", се казва в Годишния анализ на растежа (Annual Growth Survey).

"Поради това Комисията съветва страните членки да облекчат зоните, тежащи на растежа (разходи за труд и корпоративни данъци) към данъци, стимулиращи растежа (потребление, околна среда)", допълва текстът, препоръчващ особено намаляване на облагането на хората с малки заплати.

"Препоръчваме на държави членки допълнителни мерки да подобряване на данъчните им системи в този сектор, включително адаптиране на данъчните ставки върху изкопаемите горива, индексиране на екотаксите или намаляване или изцяло премахване на ДДС за енергетиката."

Еврокомисията препоръчва също държавите да прекратят подпомагането на ипотечното кредитиране чрез националните данъчни системи, тъй като това допринася за създаването на имотни балони като тези в Испания или Ирландия. За 27-те се дава съвет и да се премахнат специалните ставки по ДДС и вместо това да се понижи основната ДДС ставка и да се разшири данъчната база.

"Проучвания показват, че ако се премахнат всички занижени ставки, стандартното ДДС би трябвало да бъде понижено в някои случаи с до 7.5 процентни пункта без това да оказва някакво влияние върху общите данъчни приходи."

Ето още от препоръките:

- Вместо да се вдигат данъците или да се въвеждат нови, е по-добре да се подобри събираемостта, да се разширява базата на сегашните и да се премахват данъчните облекчения и изключения.

- Субсидии за производства, увреждащи околната среда, трябва да се прекратят.

- Нужно е намаляване на корпоратвните данъчни облекчения, благодарение на които всъщност само се финансира трупането на нов и нов дълг.

- Да се реформира облагането на имотите и жилищата с цел избягване на рискове в строителния сектор.

- Алтернативни източници за финансиране на национално ниво и намаляване зависимостта на фирмите от банковото кредитиране.

- Подкрепа за междуфирменото кредитиране и издаването на корпоративни облигации

- Намаляване на забавянията на разплащания от публичните власти, които задушават и без това закъсалите дребни и средни предприятия. До май 2013г. всички трябва да са превели в националното си законодателство директивата, с която не може плащанията да се бавят повече от 30 дни и трябва да се подобри обезщетението при забавяне.

- Въвеждане на "личен фалит" с цел облекчаване на кризите при неплатежоспособност на собственик на ипотекирано жилище. Това означава балансиране между трупането на лоши дългове в банките и възможност за предоговаряне на ипотеките.

- Трудовият пазар няма да се подобри автоматично, когато започне да се съвзема икономиката. Нужно е повече внимание и търпение от властите в тази посока. Стимулирането на възрастните хора да се пенсионират по-рано с идея, че така щели да се отворят работни места за младите, се оказа неефективно и много скъпо и тази грешка не бива да се повтаря.

Целта на Годишния анализ на растежа е да очертае икономическите и социални приоритети за целия ЕС през 2013г. и да даде насоки за политиките на 27-те страни членки и координиране на постиженията им. Колективната оценка на отчетите на всяка държава се прави през първата половина на годината, като през 2013г. през март ще бъдат пирети общи насоки от Европейския съвет, а националните правителства трябва до средата на април за представят обновените си национални програми. След като ги анализира, Европейската комисия ще отправи препоръки, специфични за всяка страна.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати