26 Април 2024 г. Петък

13% скок на заплатите в министерствата – средната е 1118 лв.

2012-11-28 15:12:02

Средната заплата в администрацията на МС и министерствата към 1 септември е 1181,72 лв., което е увеличение с 13,16 на сто спрямо 1 юли същата година.

На днешното заседание на кабинета беше разгледан доклад на Секретариата на Съвета за административната реформа.

Според данните възнаграждението в държавните агенции пък е скочило с 9,27 на сто, като средният размер достига 697,91 лв. С 16 на сто нараства средният размер на месечната заплата на служителите в изпълнителните агенции.

Към 1 юли 2012 г. средната заплата в централната администрация е била 763,89 лв., а след въвеждането на нови правила достига 865 лв.  Средната месечна работна заплата на служителите в централната администрация нараства с 13,24 на сто.

 

Реформата в държавната администрация е една от основните цели на правителството и винаги е била на фокус на вниманието на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков. Темата за възнагражденията на държавните служители стана особено популярна след скандала с раздадените бонуси в държавните структури. След това Дянков разработи нова система за възнаграждения, която премахна бонусната система.

От доклада става ясно още, че след 1 август 2009 г. 30 структури на държавната администрация са закрити или преобразувани с цел постигане на по-голяма ефективност и ефикасност. Щатната численост на МВР е намалена с 6000 щатни бройки.

През януари министърът на вътрешните работи обяви, че се съкращават 3000 щатни бройки от ведомството му. Тогава обаче се разбра, че тези места съществуват само на хартия и реално няма освобождаване на служители.

Според разгледания днес документ съкращенията на персонал в администрацията е позволил увеличението на заплатите да стане без отпускането на допълнителни бюджетни средства.

Оптимизацията на функциите и процесите в държавната администрация трябва да продължи, тъй като по този начин се освобождава финансов ресурс, който може да се използва за последващо увеличаване на заплатите на служителите, пише в документа.

Така се повишава конкурентоспособността на администрацията спрямо частния сектор и позволява да се привлекат по-високо квалифицирани служители. По този начин се създава малка, ефективна и мотивирана администрация, посочва в заключение доклада.

Министерският съвет възлага на  Секретариата на Съвета за административната реформа в едномесечен срок да предложи мерки за ограничаване назначаването и преназначаването на служители без конкурс. В момента това става най-често с назначаване по  заместване и на непълно работно време.

Секретариата ще трябва да предложи и мерки за подобряване и облекчаване на конкурсната процедура за назначаване на държавни служители.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати