25 Април 2024 г. Четвъртък

САЩ създават наново компютъра

2010-08-15 23:01:09

Американската военна агенция DARPA планира да създаде прототип на изчислителна система от ново поколение, която ще е от 100 до 1000 пъти по-мощна от днешните суперкомпютри, информира TechNews.bg.

Чудото на изчислителните технологиите се очаква да бъде завършено след 8 години. Безпрецедентната компютърна мощ ще бъде необходима за обезпечаване на националната сигурност.

Проектът на DARPA цели да преодолее ограниченията на сегашния еволюционен подход за развитие на компютрите.

В официално съобщение от агенцията се казва, че на практика компютърът ще бъде изобретен отново.

В програмата участват Intel, Nvidia, Лабораторията по изчислителни системи и изкуствен интелект при МIT и изследователският център Sandia National Laboratory. За разработката на приложения и средства за тестване ще отговаря Технологичният институт на Джорджия.

Към момента са възложени контракти по проекта на стойност над $76,6 млн. долара.

Пред участниците в програмата, наречена Ubiquitous High Performance Computing (UHPC), стои задачата до 2018 година да създадат прототип на изчислителна система от ново поколение, която е от 100 до 1000 пъти по-производителна от днешните суперкомпютри и се програмира по-лесно от съществуващите HPC системи.

Програмата на DARPA е пряко следствие от инициативата на президента Барак Обама за иновативно развитие на американската икономика. Тя предполага разработка на компютри с изчислителна мощ на екза ниво - 10 на степен 18 операции в секунда.

Ръстът в изчислителната мощ следва закона на Мур, според който на всеки две години се удвоява броят на транзисторите в един чип. За да се постигне многократно ускорение на работата на компютрите, е необходимо колосално количество електроенергия.

Това е сериозна преграда за по-нататъшно развитие на компютърната индустрия и ето защо трябва да се помисли за начини за преодоляване на ограничението, посочват от DARPA.

Компютърните системи са опора на Министерството на отбраната и имат ключова роля за сигурността на нацията, допълват от агенцията.

Новите компютри са необходими, за да обезпечат напълно потребностите на министерството от изчислителни мощности в бъдеще.

В частност САЩ са притеснени от ръста на киберзаплахите и последствията от тях за компютърните системи, управляващи енергийната система на страната, градската инфраструктура, системите за водоснабдяване, летищата и други обществени места.

източник: news.bg

Последни новини от категория Технологии


Новини
През тази нощ, в 3:00 ч. превъртяхме часовниците с един час напред по лятното часово време.Припомняме, че смяната на астрономическото време с лятно беше въведена с цел икономия на р ...
Новини
През последните няколко мандата сякаш свиканахме управляващите да вземат странни решения "в 12 без 5". Спорни законодателни инициативи, ударни назначения в държавната администрация, ск ...
Новини
Радослав КЪРДЖИЕВ, управител на „ИКОН“ ООД: „Обслужваме хора, които работят с много и различна информация“ След успешно реализиран проект от една от водещите фирм ...
Новини
Facebook работи върху сайт за проследяване на руската пропаганда в мрежата, предаде Дойче веле.Новият портал на компанията ще показва дали дадена публикация е свързана с руск ...
Новини
Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи американските изтребители F-22 или F-35 по време на въздушна битка, пише в коментарен материал списание National Interest.Авторът на с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати