Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Май 27
Начало arrow Технологии arrow САЩ създават наново компютъра

САЩ създават наново компютъра

  Print E-mail
2010-08-15 23:01:09
източник: news.bg

Американската военна агенция DARPA планира да създаде прототип на изчислителна система от ново поколение, която ще е от 100 до 1000 пъти по-мощна от днешните суперкомпютри, информира TechNews.bg.

Чудото на изчислителните технологиите се очаква да бъде завършено след 8 години. Безпрецедентната компютърна мощ ще бъде необходима за обезпечаване на националната сигурност.

Проектът на DARPA цели да преодолее ограниченията на сегашния еволюционен подход за развитие на компютрите.

В официално съобщение от агенцията се казва, че на практика компютърът ще бъде изобретен отново.

В програмата участват Intel, Nvidia, Лабораторията по изчислителни системи и изкуствен интелект при МIT и изследователският център Sandia National Laboratory. За разработката на приложения и средства за тестване ще отговаря Технологичният институт на Джорджия.

Към момента са възложени контракти по проекта на стойност над $76,6 млн. долара.

Пред участниците в програмата, наречена Ubiquitous High Performance Computing (UHPC), стои задачата до 2018 година да създадат прототип на изчислителна система от ново поколение, която е от 100 до 1000 пъти по-производителна от днешните суперкомпютри и се програмира по-лесно от съществуващите HPC системи.

Програмата на DARPA е пряко следствие от инициативата на президента Барак Обама за иновативно развитие на американската икономика. Тя предполага разработка на компютри с изчислителна мощ на екза ниво - 10 на степен 18 операции в секунда.

Ръстът в изчислителната мощ следва закона на Мур, според който на всеки две години се удвоява броят на транзисторите в един чип. За да се постигне многократно ускорение на работата на компютрите, е необходимо колосално количество електроенергия.

Това е сериозна преграда за по-нататъшно развитие на компютърната индустрия и ето защо трябва да се помисли за начини за преодоляване на ограничението, посочват от DARPA.

Компютърните системи са опора на Министерството на отбраната и имат ключова роля за сигурността на нацията, допълват от агенцията.

Новите компютри са необходими, за да обезпечат напълно потребностите на министерството от изчислителни мощности в бъдеще.

В частност САЩ са притеснени от ръста на киберзаплахите и последствията от тях за компютърните системи, управляващи енергийната система на страната, градската инфраструктура, системите за водоснабдяване, летищата и други обществени места.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Технологии
  Новини През последните няколко мандата сякаш свиканахме управляващите да вземат странни решения "в 12 без 5". Спорни законодателни инициативи, ударни назначения в държавната администрация, ...
  Новини Радослав КЪРДЖИЕВ, управител на „ИКОН“ ООД: „Обслужваме хора, които работят с много и различна информация“ След успешно реализиран проект от една от водещите фирми в IT ...
  Новини Facebook работи върху сайт за проследяване на руската пропаганда в мрежата, предаде Дойче веле.Новият портал на компанията ще показва дали дадена публикация е свързана с руската ...
  Новини Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи американските изтребители F-22 или F-35 по време на въздушна битка, пише в коментарен материал списание National Interest.Авторът на ...
  Новини Шерил Сандберг. снимка: Ройтерс - В отговор на доказателства, че нейни инструменти са позволили реклами да бъдат насочени към потребители, които са използвали расистки коментари или реч на ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?