20 Април 2024 г. Събота

Преглед на печата днес

2012-11-27 06:35:28

В интервю за "Стандарт"В края на 2009 г. след изборите така бяха направени разчетите на последния бюджет на предишното правителство, че се очертаваше огромен дефицит и това се знаеше навън. Имаше голям натиск отвън върху българския лев. От май до ноември 2009 г. три пъти се увеличи външният риск за падане на лева, защото външни спекуланти постоянно атакуваха и купуваха позиции, един вид срещу българския лев. Какво означава това? Един вид те прилагат натиск, почти като обзалагане срещу това, че в три или шестмесечен срок ще падне валутният борд. Но ние взехме много твърди решения още в края на 2009 и началото на 2010 г. по стягане на коланите, по правене на много дисциплинирана финансова политика. Тя така или иначе е добра, но е особено важна за страни като България, които хем не са в еврозоната, тоест не можем да разчитаме на спасителен пакет както Гърция, хем сме фиксирани за еврото. В учебниците пише, че ако има срещу теб такъв голям риск е хубаво поне три години да не се споменава, докато окончателно не отмине. За радост три години отминаха. Като видяха, че някъде до 15 процента свалихме всички разходи още август 2009 г., и като видяха бюджета за 2010 г., тогава изведнъж през декември от над 35 на сто шанс да падне валутният борд до февруари 2010 беше паднал до под 20 процента. В момента е 6 на сто." Интерес от падането на валутния борд са имали главно големи борсови играчи.

Поне 50 души се очаква да последват изгонения Димитров, твърди "Преса". Още в петък в интернет се появи петиция, в която членовете на СДС декларират, че ако и ако един депутат бъде изключен, те ще подадат молба за прекратяване на членството в партията.

Новината за тримата изключени депутати на СДС - Мартин Димитров, Димо Гяуров и Ваньо Шарков, присъства на страниците на всички всекидневници. "Люспи до посиняване", е водещото заглавие по темата за "Стандарт". "Не аз напускам СДС. С днешното решение СДС ме напусна." С това послание до лидера Емил Кабаиванов Надежда Нейнски си тръгна от синята партия часове след като от нея бяха изключени тримата депутати, отразява под глава "24 часа". "Има граници, които не трябва да бъдат преминавани и които бяха преминати", заявява в интервю за изданието председателят на изборния щаб в СДС Борис Марков. Според него с това избраните с листата на СДС депутати са свършили мръсната работа на БСП - спрели са избора на доказан демократ в Конституционния съд. Марков смята, че организатор на акцията срещу бившия президент Петър Стоянов са БСП чрез ДСБ и плюс група депутати от СДС. Това е ясен сигнал, че червените ще наложат своя кандидатура за председателското място в Конституционният съд. Стоянов не може да е кандидатура на ГЕРБ, това е нетрезво и абсурдно. Той е емблема на СДС, твърди Марков. СДС има своите подходящи кадри. "Първо и естествено издигнахме най-емблематичната - политически, принципно и морално свързана с десницата. Очаквам следващата да бъде абсолютен професионалист. Друг профил", допълва още Марков.

"Един зависим съд е заплаха за обществото", констатира в интервю за "Дума" съдия Нели Куцкова. "Съдът по предназначение е гаранция, че няма да има произвол от страна на управляващите. Ако един селски кмет, например, започне да безчинства, нарушавайки собствеността на хората, съдът е този, който ще защити правата на слабия гражданин. А от селския кмет може да стигне до министър-председателя, тъй като актовете на МС се атакуват пред Върховния административен съд. Това е предназначението на съда - да възпира другите две власти да се самозабравят, защото от древността е известно, че колкото повече власт имаш, толкова по-голямо е изкушението да злоупотребяваш с нея", подчертава Куцкова. По думите й случаят "Марковска" е приключен. "Но ние искаме ВСС да извлече поуките и да провери по какъв начин се е работило по нейно време във ВАС. Това не е наш каприз. Народен представител заяви пред медиите, че всички политици са опирали до нея при решаване на проблемите си. Няма нужда да се занимаваме повече с конкретния човек, той е извън системата, но възможностите да бъдат решавани политически проблеми чрез съд са много тревожни и затова ще настояваме ВСС да извърши проверка", апелира Куцкова.

Пред "Труд"Честно казано, не знам защо тя трябваше да отрича за нашия разговор. В него не се случи нищо особено. Жената беше изключително разтревожена. Плачеше, каза, че посред нощ се е случил много тежък инцидент с нейни близки, че е упражнено насилие над тях от полицаи. Не се е молила за нищо, не е казвала - направете това или онова. Единственото, което се случи като следствие от нашата среща, беше една дисциплинарна проверка."

Електронни цигари със съмнителни качества заливат пазара, алармира под глава "Преса". Ментетата се продават главно по интернет на цена от 11 лв. за бройка. Това са евтини китайски продукти, предупреди шефът на асоциация "Активни потребители" Богомил Николов. Той призова купувачите да изискват сертификат за безопасност на никотиновата течност. Ако такъв не бъде представен, не купувайте.

На първа страница "Монитор"Аптекарска грешка едва не уби бебе". Фармацевтът от Кюстендил сбъркал дозата, която тримесечното дете трябвало да приема.

Управителят на фонд "Научни изследвания" в МОМН Христо Петров е съдружник във фирма "Евроимоти" ООД /агенция за недвижими имоти/ с трима от кандидатствалите в скандалния конкурс на фонда тази година, съобщава на първа страница "Дума".Техните фирми ще вземат общо 770 хил. лв. Общата фирма "Евроимти" е частна, регистрирана е на 8 юли 1997 г. и в нея съсобственици на Петров са Петко Симеонов и братята Борислав и Калин Цекови, показва справка в регистъра Апис.

Ще проверим още веднъж конкурса, съобщава пред "24 часа" Сергей Игнатов, министър на образованието, младежта и науката.В друго интервю професор Йордан Йорданов обобщава, че липсите от БАН възлизат на 310 000 лв. "Това, което смущава е, че по слухове в системата на академията има 13 института с големи минуси в бюджета за 2011 и 2012 г. Става дума за 1,200 милиона, за 800 000 лв. Такива приказки се говорят", отбелязва Йорданов. По думите му служителите не са се замогнали покрай кражбите, напротив - излязоха в принудителен отпуск по 2 дни в седмицата в продължение на 3 месеца. Всички тези 120 души бяха ощетени", подчертава още Йорданов. В друга статия "24 часа"Научни изследвания" към МОМН стои в дъното на ескалиращия скандал между учени. Одобрените проекти са едва 95. В тях са ангажирани около1000 учени.

"Безкраен набор от специалности в университета е ненужен. Напротив, даже има такива, които могат да се редуцират или да се комбинират. Има специалности, които от финансова точка са неизгодни за университета. Няма никакъв проблем да бъдат редуцирани, без да се губи интелектуалният капацитет и възможността да се реализират. Затова се опитваме да потърсим по-гъвкави начини", коментира в интервю за "Новинар" Иван Илчев ректор на СУ "Св. Климент Охридски".

Следващата година ще приемаме във всички специалности с оценката от матура по български език. Ще позволим и кандидатстването с една оценка от всички национално и регионалноофициално признати от министерството олимпиади, съобщава пред "Монитор" Марин Христов, ректор на Технически университет - София. По думите му по този начин ще се даде шанс на всички желаещи да учат във висшето училище. "Друга новост е, че тази година ще проведем предварителни изпити на място в цялата страна, т. е. няма да задължаваме кандидатите да пътуват до София или Сливен, където имаме филиал", посочва Христов.

Над 27 млн. лв. за анализи, проучвания и стратегии за подготовка на европрограмите за следващия програмен период от 2014 г. до 2020 г. са предвидили министерствата. Повечето пари са за консултанти, които да подскажат на ведомствата как да се харчат парите от ЕС, показва проверка на "Труд", отразена на първа страница. Най-много средства за подготовка засега е предвидило министерството на околната среда - 23 млн. лв. Министерството на труда пък плаща на консултант да обобщи статистиката за състоянието на пазара на труда и образованието и да напише политика за подобряването им.

Всички граждани и фирми с изтекли по давност публични задължения трябва да ги отпишат със съдействието на данъчната администрация в срок до 1 януари 2014 г., информира под глава "Сега". Въпреки изтеклата давност, неотписаните навреме дългове след тази дата ще станат изискуеми. Давността при публичните задължения е 5 години, ако не бъде прекъсната заради заведено дело, тоест касае дългове за данъци и осигуровки, трупани преди 1 януари 2008 г. Това обясниха от НАП по повод приетите от депутатите промени в данъчно-осигурителния и процесуален кодекс. Парламентът измени кодекса и други 10 данъчни закона с преходни разпоредби на закона за ДДС, като много от текстовете останаха необяснени. Давността не влиза в сила автоматично, а само след писмено възражение на длъжника.

Докато кризата продължава да удря работните места в частния сектор, държавата продължава да увеличава броя на хората, на които изплаща заплати, показват окончателните данни на НСИ за работната сила през третото тримесечие на годината, подчертава "Сега". Според тях на годишна база наетите в частния сектор са намалели, макар и символично, до под 1.935 млн. от 1.936 млн. души през същия период на м.г. В същото време обаче в обществения сектор е отчетено съществено увеличение на наетите -до 726 000 от 707 200 души година по-рано.

Премии между 6000 и 7000 лв. на човек са си раздали деветима членове на Комисията за защита от дискриминация /КЗД/ само месец след като встъпиха в длъжност, анонсира "168 часа". "На редовно заседание в края на октомври състава на КЗД единодушно реши 60 000 лв., спестени от фонд "Работна заплата" да бъдат разпределени между комисарите, твърдят източниците на седмичника. "Възникват много въпроси около тези допълнителни възнаграждения", подчертава в интервю на по-задна страница Есен Фикри, бивш комисар в КЗД.

700 млн. лв. е годишната загуба за бюджета от измами с ДДС, подчертава "Труд", позовавайки се на изпълнителния директор на Националната агенция за приходите Красимир Стефанов. Според него борбата с укриването и източването на данъка е успешна, защото в резултат на действията на компетентните органи само през м. г.около 1000 души у нас са получили осъдителни присъди заради данъчни престъпления.

Под заглавие "Частни фирми бавят ремонти" "Труд"Бързата работа срам за майстора." Тази поговорка все по-често важи за работата на фирмите, които строят или ремонтират пътища, детски градини, площадки, подлези, надлези и всякакви други обекти в цялата страна. Проверка установи, че понякога некачествено и в нарушение на сроковете работят не само малки, но и големи компании. А прекратяването на договорите и финансовите санкции не впечатляват особено частниците. Често, след като получат поръчката и авансово плащане, "майсторите" спират работа, без да са фалирали или да имат обективна причина.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати