25 Април 2024 г. Четвъртък

Коледни добавки може да няма заради напреднали пътни проекти

2012-11-26 18:16:23
До 7 декември ще се чака, за да се вземе решение дали ще има коледни добавки към пенсиите, защото изпълнението на бюджета върви с малък излишък, но проблем може да има с европейските фондове. Това казва вицепремиерът Симеон Дянков в интервю за "Стандарт". "Ако авансовите разплащания са големи – от една страна е добре, защото означава, че вървят проектите, но, от друга, временно ще ни вкарат в дефицит", посочва той.

По думите му още през септември България, преди другите страни от ЕС, си е дала заявката в Брюксел за плащанията по европроекти и не се очаква да има проблем парите да бъдат получени до 10 декември.
Заради мекото време обаче строителството на "Струма" и на "Тракия" вървяло по-бързо от очакваното, което щяло да наложи авансови плащания от бюджета. Общо сумата била за 160-180 млн. евро. Тя предстои да се заяви пред Брюксел, защото не е била предвидена.

Около седмица след ноември ще се знаят истинските данни, уточнява Дянков като посочва, че от Тотю Младенов зависело как ще се употребят парите. "Аз никога не съм бил привърженик на идеята за 13-а заплата, коледни добавки и т.н., защото те не решават фундаментално даден въпрос. Това е вид популизъм – дайте да дадем на хората да се чувстват коледно по-добре. Аз искам хората да се чувстват постоянно по-добре."

"Аз не смятам, че избори се печелят с безсмислени харчове, както беше през 2009 и 2005 г. Смятам, че избори се печелят, като си покажеш общото творчество за 4 години, особено в тежката икономическа ситуация в цяла Европа", излага Дянков позицията си.

По повод протестите на ресторантьори срещу забраната за пушене финансовият министър посочва, че първоначалните сметки са били, че за година загубите могат да достигнат 220 млн. лв., което според него не е факт заради мекото време до момента. "Ще видим зимата как ще е. Особено първата, защото хората ще свикнат със забраната с времето, аз съм убеден", казва Дянков.

"Дори това да е загуба от 220 млн. лв. на година, съм готов да я понеса, защото здравето на хората е по-важно и следващите финансови министри ще плащат по-малко за здравеопазване", обяснява той. Според него въвеждането на тази забрана е една от най-големите реформи "в целия мандат и за всички сфери".

В отговор на въпрос защо не се увеличават парите за отглеждане на деца през идната година Дянков казва, че решението да имаш дете не се определя от това дали помощта е 50 или 100 лева. Затова според него трябва да се подобри достъпът до услуги. Ако има допълнително пари, те трябва да се инвестират в изграждане на детски градини.

За бюджета 2013 г. Дянков имал най-много спорове с министъра на земеделието Мирослав Найденов и с министъра на отбраната Аню Ангелов. Дянков не разбира защо, като предишни години са се давали пари за субсидии в земеделието, това трябва да продължи. Според него трябва да се субсидират секторите с най-висока придадена стойност и така излиза, че пари трябва да се наливат в софтуерната, химическата промишленост, фармацевтиката, производството на ски и др.

До края на ноември експертите от НАП трябва да кажат кои от идеите за въвеждане на данъчно дознание са осъществими, казва още Дянков. Идеята му е от началото на следващата година да се подготви закон, който преди изборите да даде базата за работата на такава структура. Той посочва и че един от заместник-директорите в НАП си е отишъл, защото е смятал, че дознанието няма как да се въведе.

Финансовият министър дава за пример митническото дознание, благодарение на което се е увеличил броят на делата като цяло, а също и на тези, които са били решени. В сравнение с 2011 г., когато са били 200, те вече са 700, като 450 са и завършени.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати