28 Март 2024 г. Четвъртък

Жените контролират семейния бюджет в Англия

2012-11-26 11:08:52

Мъжът в къщата сигурно си мисли, че той контролира бюджета у дома. Но това въобще не е така. Всъщност жената е тази, която има по-голямо влияние върху разпределянето на парите и върху това как трябва да се изхарчат, посочва ново проучване. 

Учени са открили, че 9 от 10 жени на средна възраст във Великобритания контролират сметките, финансовото планиране и нещата, които се закупуват за домакинството, пише английският всекидневник "Дейли мейл". 

Наречени главни изпълнителни директори, тези жени вярват, че определението „домакиня“ е старомодно и не се отнася за тях. Вместо това те смятат, че огромният брой ангажименти, които поемат вкъщи, означава, че ролята им се приближава повече до тази на шеф на компания.

В проучването, проведено от издателство IPC media, са участвали около 2000 жени от Великобритания на възраст между 40 и 60-годишна възраст.

93 процента от тях споделят, че изцяло поемат финансовите въпроси у дома, но процентът се увеличава до 98%, особено когато жените печелят повече от мъжете си. 

Повече от една трета от разпитаните казват, че техният партньор или съпруг си въобразява, че контролира бюджета вкъщи, но реално въобще не е така. Жените са тези, които са отговорни за сметките, разходите и покупките.

9 от 10 жени казват, че те решават какви мебели да се закупят, 92% пък контролират покупките на неща като телевизори и компютри, а 85% от запитаните жени решават къде да се отиде на почивка. И повече от половината от тях признават, че последната дума за закупуването на нова кола също е тяхна. 

Във Великобритания има около 8,5 милиона жени между 40 и 60-годишна възраст, което прави около половината от женското население. Около една трета от тях работят на пълно работно време и са по-доходоносни от половинките си. 

Резултатите от проучването показват също, че за 67% от жените се грижат добре за здравето си, за да могат да поемат всичките си отговорности. Около 1000 жени пък казват, че са се грижили по-добре за себе си, когато са били на по 20 и 30 години. Според данните от изследването тези жени имат много голяма покупателна способност и същевременно са много взискателни и капризни клиенти, особено в модни магазини. 

Около 80% от разпитаните жени казват, че купуват неща, които са на сметка, две трети споделят, че изискват по-добро обслужване от търговците на дребно, а една трета казват, че не биха се задоволили с покупки второ качество. 

„Семейните изпълнителни директори са една мощна група от жени, които имат пълен контрол върху покупките и разходите в домакинството, особено в области, които традиционно се смята, че се извършват от мъже“, казва Аманда Уигинтън от IPC Media.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Любопитно


Новини
Снимка visual capitalistКъдето има хора, има и вируси. Някои от тях заразяват малко хора и не предизвикват масова истерия, ала други, като COVID-19, достигат до нивото на пандемия. В модернит ...
Новини
Лонгирбюерн е най-северният град в света, разположен на норвежкия архипелаг Свалбард, само на 650 мили от Северния полюс. Там в продължение на 4 месеца в годината е непрогледен мрак. Градът ...
Новини
40 години по-късно пускат снимките на Георги Иванов с мистични гледки към Земята, съобщава БНТ.На 7 април в 20,45 часа БНТ1 ще излъчи филма "Полет на ръба на безкрая". Филмът п ...
Новини
Присъствието на коледната елха е задължителен елемент от празниците. Но кога и къде бележи началото си тази традиция? Дърветата отдавна са били използвани за украса на домовете. Още древните китайц ...
Новини
През последните 30 хил. години, племето на сентинелите живее щастливо на малкия си остров, напълно здраво, без нужда от допир до външния свят. От много години насам, никой не може да посещава остров ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати