28 Март 2024 г. Четвъртък

Как "изловиха" шефа на ЦРУ?

2012-11-26 07:52:09

Това, че властен мъж има извънбрачна афера с по-млада, красива жена, не може да е особена изненада. Примери колкото щеш. В цялата човешка история. 

Това, което предизвиква учудване, когато става въпрос за изневерите на подалия оставка директор на ЦРУ Дейвид Петреъс, е как разузнавач №1 в Съединените щати (а защо не е и в света) беше “хванат в крачка”. 

Не е трудно да се предположи, че ръководителят на американското разузнаване би трябвало да знае отлично как да се предпази от изтичане на информация, как да покрие следите си. 

От сп. TIME  продължават да търсят причините за издънката на Петреъс в прикриването на аферата с Пола Бродуел.  Експерти коментират пред изданието, че висшият военен и любовницата му са проявили характерната за човешката природа липса на дисциплина при опазване на личната информация, дори когато подобен контрол е крайно необходим. 

Ние, хората, често се отнасяме доста небрежно към неща, за които знаем, че са налице (като камерите в асансьорите), не взимаме предвид очевидни факти (посещаваните от нас уебсайтове могат лесно да бъдат разкрити) или предпочитаме удобството пред сигурността (пращаме пароли по електронната си поща).

На обикновените хора тези неща може и да не правят впечатление. Но какво да кажем за шефа на ЦРУ Петреъс и военния разузнавач Бродуел? Наистина изумително е, че двамата не са положили кой знае какви усилия, за да прикрият прелюбодействията си, когато залогът е толкова голям.

“За интелигентен човек като Петреъс, дори и когато се поддава на изкушение, е доста необичайно да не вземе предпазни мерки”, коментира бригаден генерал Питър ДеЛука, който е служил в Ирак като пряк подчинен на Петреъс.

Малко преди скандалът да стане публично достояние, директорът по сигурността в ЦРУ Роуз МакКефри намекна, че служители на разузнавателното управление “пазят” Петреъс от интензивните набези на чуждите служби. “Той е толкова “атакуван”, че буквално всеки ден сканираме компютрите му за наличие на кибернападения”, добави тя. 

МакКефри уточни, че генералът е изключително добре обучен в опазването на поверителни данни, но дори и хора с неговия опит има на какво да се научат. 

И ето че съвсем скоро след тези думи на експерта по сигурността наяве излезе издънката на Петреъс. Все пак шефът на ЦРУ не се беше научил достатъчно добре.

Той и любовницата му правят поредица от абсурдни действия за прикриване на връзката си. Толкова абсурдни, че дори се повдига въпросът дали наистина са искали да се крият.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати