Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Окт 20
Начало arrow България arrow Преглед на печата днес

Преглед на печата днес

  Print E-mail
2012-11-26 06:23:56
източник: dnes.bg

 

"Искам хората да са добре не само по Коледа". Това казва в интервю за "Стандарт" вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

 

Ще зарадва ли Дядо Коледа пенсионерите с повече пари за празниците, ще стане ясно след Никулден, обяснява Дянков. Ако към 7 декември хазната е на плюс, решението как да се похарчи излишъкът ще вземе социалният министър Тотю Младенов, посочва министърът.

 

Дали ще има свободни пари, зависи от разплащанията по европейските програми. Заради меката есен обаче строителството на магистралите "Струма" и "Тракия" върви с по-бързи темпове от очакваното.

 

Затова ще се наложи да извадим непредвидени средства от бюджета, което може да ни вкара временно в дефицит, обясни вицепремиерът. Той призна, че е против раздаването на коледни добавки и 13-а заплата.

 

50-100 лв. за празника няма да решат проблемите кардинално. Аз искам хората да са добре постоянно, подчерта Дянков.

 

Загубите от забраната на цигарите е 220 млн. лв., но ще плащаме по-малко здраве. С работни места, а не с повече бебета ще спрем демографската криза", убеден е министърът.

 

"Искам да отида на работа, но няма къде да си оставя детето", казва още министърът.

 

Труд". Близо 6200 са точките със свободен достъп до интернет в България, като все повече хора махат паролите на домашните си рутери и така дават възможност на другите да ползват тяхната безжична мрежа. Така, освен в парка или в някое кафе, вече може да си проверите пощата през телефона, като ползвате освободен интернет, и докато сте на детската площадка пред блока. Просто съседите не са го заключили. България има шанс да стане лидер в Европейския съюз по свободен интернет на публичните места, казва Гергана Паси, която е европейски посланик на новите технологии у нас - т.нар. цифров шампион. "Засега преди нас са само Естония и Великобритания, но ако напредваме с такива темпове, може да ги изпреварим", добавя г-жа Паси.

 

В парламентарната група на ГЕРБ обмислят промени в Закона за конституционния съд (КС), с които да запишат процедурни правила за избор на конституционни съдии, споделиха пред "Сега"Всички кандидати за главни прокурори са случили на имоти". Съпругата на Цацаров е взела около 1.5 млн. лв. за 5 г., Сарафов е придобил 3 апартамента, Тонева е купила жилище за 340 000 лв. След като стана известно колко имотен е основният кандидат за главен прокурор Сотир Цацаров, се оказа че и другите двама претенденти за поста са случили на пари и имоти. Все пак те не са на "нивото" на пловдивския съдия, чието имущество се е натрупвало вероятно основно чрез приходите на съпругата му - нотариус, която декларира за последната петилетка средно по около 300 000 лв. годишни доходи, или около 1.5 млн. лв. за пет години. 52-ма нови съдии да бъдат назначени в най-големия съд у нас - районния в София, е поискал неговият председател Методи Лалов, информира "24 часа".

 

Сега там има 139 щатни бройки, 12 от които са свободни. Столичните районни съдии са свръхнатоварени - всеки месец им се възлагат средно по 116 нови дела. Но магистрати рядко се назначават, защото няма къде да работят - сградата до Римската стена е изключително тясна и за наличните съдии. Нотариусите предлагат да се увеличи срокът за добиване на имот по давност. По действащия в момента Закон за собствеността той е 10 г. Предлага се промяна, с която давността да стане 20 г.

 

В интервю за "Преса" Негово Превъзходителство Исмаил Арамаз, посланик на Република Турция у нас, коментира скандала с българските университетски дипломи. "Някои вестници изкривиха думите ми, че съм искал полицай до всеки турски студент. Просто помолих до се осигури някаква сигурност в университетските кампуси. Искаме турски младежи да учат в България. Не разбирам защо ДПС не стана по-ориентирана към ЕС партия. Договорът за приятелство между България и Турция от 1925 г. решава споровете в нашата история", заключава посланик Арамаз.

 

Успоредката отпада от учебното съдържание от 1-и до 7-и клас, защото дискриминира учениците по пол, съобщава "24 часа". Това е една от причините уредът да спре да се изучава в часовете по физическо възпитание и спорт. Изискването за равенство между половете в обучението е заложено в Бялата книга за спорта, обясниха от министерството на образованието. Освен това уредът бил много тежък и заемал място във физкултурния салон.

 

Гюлето пък си отива, защото е опасно за децата и съсипва асфалта на двора. Двигателната задача "тласкане" обаче няма да отпадне. Тя ще се изпълнява с плътна топка в прогимназиалния етап. Бум на чуждестранни студенти има тази година в Медицинския университет в София, съобщи проф. Ваньо Митев, ректор на университета, пише "Монитор". 1200 лв. излиза комплект от лекции и курсови работи за един семестър на промоция в интернет, информира изданието.

 

Забрана за инжектирането на пилешкото месо с добавки, които увеличават обема и теглото му, влиза в сила от 1 януари догодина, съобщава "Монитор". Въвежда се и подробен етикет, така че на клиента да му става ясно дали си купува цяло пиле, разфасофки, заготовки или продукти от птиче месо. Целта е както при млякото - да се различи истинският от имитиращия продукт.

 

"Монополът на "Булгаргаз" пада", съобщава "Труд". Доставчиците на природен газ за бита и дребния бизнес ще доставят природен газ на клиентите си, без да минават през държавната "Булгаргаз" от януари догодина, съобщиха от Българския енергиен холдинг (БЕХ). Това е записано в новия газов договор, който държавният доставчик сключи с руската "Газпром".

 

Най-големият доставчик на природен газ за бита е "Овергаз" (наполовина собственост на "Газпром"). Доскоро компанията беше основният продавач на синьо гориво за страната заедно с "Винтерсхал" - също наполовина собственост на "Газпром". Със сключването на новия договор двете компании отпаднаха от схемата и "Булгаргаз" подписа единствено договор с "Газпром експорт", която е 100% дъщерно дружество на руския концерн. Оказа се, че текстовете за премахване на търговците важат и за страната и вече не е необходимо битовите доставчици да купуват газ от "Булгаргаз", а ще може да го внасят направо от Русия.

 

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини На 6 август православната църква отбелязва празника Преображение Господне, който води началото си от първите векове на християнството.Според народните вярвания, с идването на празника небето се ...
  Новини Най-голямото перо от харчове в "потребителската кошница" на българина за 2017 г. е била храната, отчитат данни от анализ на Евростат за финансовите характеристики на потреблението за ...
  Новини Богородични заговезни са днес. От утре започва поста в чест на Св. Богородица. Днес се заговява от месо и млечни продукти. Телесното самоограничаване по време на поста се изразява най-вече в ...
  Новини Парламентът забрани шума в населените места от 23 часа до 8 часа сутринта. Депутатите одобриха на първо четене предложенията на вицепремиера Валери Симеонов за защита от шума. - - Новите текстове ...
  Новини Днешният петък, 13 юли, ще е слънчев, на много места дъждовен и горещ до 34 градуса. Това прогнозират синоптиците от НИМХ при БАН, цитирани от "Фокус". - - Преди обяд ще бъде слънчево, а ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?