25 Април 2024 г. Четвъртък

Кой спечели от блицконфликта в Близкия изток?

2012-11-25 11:14:53
7-дневните бомбардировки от Израел разрушиха множество сгради и убиха 161 палестинци. Но въпреки пораженията и човешките загуби ръководството на Хамас, ползващо се с политическата власт в Ивицата Газа, обяви края на конфликта за собствен триумф, посочват от в. „Вашингтон пост“.
Групировката, както и други радикални организации, поведоха масови тържествени шествия в часовете след влизането в сила на договорения мир с Израел, обявявайки „нова ера на палестинско единство“. Но на практика обединение нямаше – различните групировки си направиха отделни празненства.

Хамас среща сериозни проблеми с озаптяването на множеството си екстремистки подразделения. Това поставя под въпрос състоятелността на мирното споразумение, тъй като няма гаранции, че някое от тези подразделения няма да изстреля ракети по израелска територия самосиндикално.

Въпреки несигурността в Газа вече говорят за следваща фаза на преговорите с Израел с посредничеството на Египет. От Хамас са убедени, че могат да настояват за вдигане на израелската блокада.

Ентусиазмът на лидерите на групировката обаче не се споделя от редица влиятелни палестински политици и ръководители. Разбира се, основен аргумент е, че Израел едва ли е склонен на широкомащабни мирни преговори с организация, която определя като терористична.

Израелската армия разпространи детайли относно пораженията, нанесени на структурата на Хамас. Самолетите и бойните кораби са удари 1500 цели, в това число и 19 обекта, считани за командни центрове на групировката. Взривени са над 200 тунела за контрабанда и 26 склада за оръжия. 

Но високопоставен израелски представител споделя пред „Вашингтон пост“, че операцията е далеч от военна победа. „Хамас все още разполага с достатъчно ресурс, за да има силна позиция в бъдещ въоръжен конфликт“, твърди източникът. 

С примирието наяве излезе и нещо, което се знае отдавна, но не беше обявявано официално. Хамас и Ислямски джихад благодариха на Иран, че ги снабдява с оръжия. Новина, която със сигурност безпокои Израел. 

Още повече, че в последно време Хамас и Иран не бяха в особено добри отношения, след като палестинската групировка оттегли подкрепата си за сирийския режим. А президентът Асад е един от най-близките съюзници на Иран.

Но ето, че „старото приятелство ръжда не хваща“. 

Все повече хора в Газа смятат, че мощната подкрепа, която Хамас получи от регионалните съюзници Египет и Иран ясно демонстрира политическата импотентност на техните опоненти от другата водеща палестинска сила Фатах.

Факт е, че движението на палестинския президент Махмуд Абас, владеещо Западния бряг, не е направило кой знае колко за мира в региона и благополучието на палестинския народ. Въпреки че е признато за легитимно от Израел и се ползва с благоразположението на Съединените щати.

„Сядайки на масата за преговори с Израел, Хамас на практика извади на показ слабостите на Абас и сподвижниците му“, счита Гасан Кхатиб, политолог и бивш говорител на палестинската власт в Западния бряг. 

Той е категоричен, че от Хамас са показали на света, че са част от бъдещето, от промените в арабския свят. И че Фатах е част от миналото.

Безспорно популярността на Хамас се качи неимоверно в последните дни, но притесненията, че малки, но крайно радикални групировки в Газа могат да излязат от контрола на главното движение, са налице. В тази връзка премиерът Исмаил Хания не спира да уверява, че примирието с Израел е следствие на споразумение между всички палестински фракции. 

Хания не пропусна да отбележи, че „победата отчасти се дължи на променящата се ситуация в региона“. „Египет се промени, целият мюсюлмански свят се промени и Израел ще трябва да се съобрази с това“, каза ръководителят на Хамас. И подкрепата, която получи от Кайро, е категорично доказателство на думите му. 

Голяма част от жителите на Ивицата Газа са напълно съгласни с казаното от Хания. Не само това, но вече вярват на групировката. Групировката, която доскоро беше мразена, защото Израел оправдаваше ударите си по палестинската територия с терористичната активност на Хамас.

След настоящия конфликт обаче на организацията се гледа като на спасител, като на единствената възможност за край на израелската окупация. Дори в Западния бряг вече обичат Хамас.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати