25 Април 2024 г. Четвъртък

Правата на жените в Саудитска Арабия отново на дневен план

2012-11-24 07:27:51

На жените в Саудитска Арабия им е забранено да пътуват - където и да било, без съгласието на мъжете от семейството. Освен това са лишени и от шофьорски права.

Но явно тези ограничения не са достатъчни. 

В страната вече се наблюдава всяко движение на жените. Това става благодарение на специално разбработена електронна система, пише английският сайт "Rawstory".

От миналата седмица съпрузите на жените от Саудитска Арабия получават редовно SMS-и по телефона, които ги информират, ако жена им се опита да напусне страната, независимо от това дали тя е с мъжа си или не. 

Манал ал-Шериф, която стана символ на стартирала миналата година кампания, в която призовава саудитските жени да не се поддават на забраната за шофиране, започнала да  разпространява информацията в Twitter, след като била информирана от няколко души. 

Първият случай бил със съпруг, който пътувал заедно с жена си, и получил текстово съобщение от имигрантските служби, които го информират, че жена му напуска международното летище в Рияд. 

„Службите ползват технологии, които да следят жените. Tова е страната на робството“, казва Бадрия ал-Бишър, който критикува крайно консервативното кралство. 

На жените им е забранено да напускат Саудитска Арабия без позволението на мъжете им, които - за да дадат съгласието си, трябва да подпишат така наречения „жълт лист“ на летището или на границата. 

Тази мярка на арабските служби бе крайно осъдена в социалната мрежа Twitter – вълна от милиони хора, търсещи свобода, и критици, които осмиват тази мярка, нададоха глас. 

„Здравей, талибан, ето тук няколко съвета от саудитското електронно правителство“, гласи една публикация. 

„Защо не закопчаете жените си с гривни на глезените, които да ги проследяват?“, пише Исра. 

„Защо просто не инсталирате микрочип в жените ни, за да ги следите наоколо?“, пише с насмешка друг потребител. 

„Ако самият аз искам да получава SMS-и, за да знам дали жена ми е напуснала Саудитска Арабия, тогава аз или съм женен за грешната жена, или се нуждая от психиатър“, казва Хишам в Twitter. 

“Това е технология, която просто държи жените като затворнички“, казва колумнистът Ал-Бишър. 

„По-добре щеше да е правителството да се погрижи да намери разрешение на проблема, свързан с домашното насилие над жени, отколкото да следят движенията им във и извън страната.“

Саудитска Арабия прилага стриктно тълкуване на шериата и е единствената страна в света, в която жените нямат право да шофират. 

През юни 2011 г. жени активистки започнаха кампания, в която призоваваха други жени да не се подчиняват на тази забрана. Много от тях са арестувани заради нарушаване на тази забрана и насилени да подпишат декларация, че никога повече няма да карат. 

Всъщност нито един конкретен закон не забранява изрично на жените в Саудитска Арабия да шофират, но министърът на вътрешните работи го забранил официално, след като 47 жени  са били арестувани и наказани след демонстрации в коли през ноември 1990 г. 

Миналата година крал Абдула – предпазлив реформатор – даде правото на жените да гласуват и през 2015 година ще се състоят първите по рода си избори в историята на Саудитска Арабия. 

През януари 89-годишният монарх назначи шейх Андулатиф Абдел Азиз ал-Шейх начело на прословутата религиозна полицейска комисия, която в момента налага тежката версия на ислямския закон. 

След назначаването му Шейх забранява на служители от комисията да тормозят саудитските жени заради облеклото и поведението им. Но религиозната структура на кралството все още трябва да се вини заради дискриминацията на жени в Саудитска Арабия, казва либералният активист Суад Шемари. 

„Саудитските жени са третирани като малцинство през целия си живот, незаисимо от това дали имат някаква по-висока позиция в обществото“, казва Шемари, който вярва, че „никога няма да има реформа в страната, ако не се промени статусът на жените и начинът, по който се отнасят с тях, да бъде наравно с мъжете". 

Но това изглежда много дълъг и мъчителен път. 

Кралството се опитва да наложи стриктни правила, които да важат и за двата пола, докато жените са принудени да носят черно наметало - абая, което ги покрива от главата до петите, с изключение на ръцете и лицата им. 

Всички ограничения, които са наложени върху жените в Саудитска Арабия, са довели до висок процент на безработица сред нежния пол - официално около 30%. 

През октомври местните медии публикуваха директива на Министерството на правосъдието, която позволява на всички жени, които имат висше образование по право и са изкарали поне 3 години в адвокатска кантора, да водят дела и в съда, пише още "Rаwstory". 

Но решението, което трябваше да влезе в сила от този месец, въобще не се реализира.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати