19 Април 2024 г. Петък

Първо сериозно нарушение на примирието между Израел и Хамас

2012-11-23 14:04:44

Израелски войници застреляха рано тази сутрин един палестинец и раниха други осем, съобщи ДПА, като се позова на палестински източници.

Това е първото сериозно нарушение на примирието между Израел и Хамас след влизането му в сила в сряда вечерта. Израелски военен източник не можа да потвърди, че е имало такъв инцидент.

Според Арафат ал Кадра, говорител на министерството на здравеопазването в Газа, убитият Ануар Кдайе е бил фермер, който заедно със свои съселяни отишъл да провери земите си, разположени край строго охраняваната граница между Израел и палестинския анклав.

 

Според роднина на Кдайе, който присъствал на инцидента, младежът се опитал да закачи палестинското знаме на един от стълбовете на граничната ограда. Израелски войник стрелял три пъти във въздуха, преди Кдайе да бъде прострелян в главата.

Друг говорител на министерството на здравеопазването в Газа заяви пред Асошиейтед прес, че група палестинци се приближили до граничната зона, за да вземат части от израелски военен джип, повреден по време на бойните действия преди примирието.

Инцидентът е изолиран и едва ли ще застраши примирието, посочва АП.

Говорител на Хамас в Газа заяви за Ройтерс, че движението ще информира Египет за инцидента.

Израелското военно командване обяви, че през последните два дни е имало опити палестинци да проникнат в Израел през границата с Газа. Когато била забелязана групата тази сутрин, граничната охрана стреляла предупредително във въздуха.

Вчера и днес покрай границата между Израел и Газа бяха ранени седем палестинци. Израелски военен източник заяви, че гранични полицаи открили огън, след като забелязали група от 200 души да се приближава до границата.

Зоната покрай телената ограда, маркираща границата между Израел и Газа, отдавна се смята за забранена за палестинци, посочва Ройтерс. Според условията на примирието Израел и Хамас трябва да започнат преговори за регулиране на достъпа до граничната зона след "период на охлаждане", предаде ДПА. Според АП днес в Кайро ще започнат отделни преговори между египетски и израелски представители и египетски и палестински представители по въпроси, свързани с достъпа на палестинци до граничната зона, пише БТА.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати