29 Март 2024 г. Петък

Брюксел ще ни даде повече пари, надява се Борисов

2012-11-23 09:15:32

Премиерът Бойко Борисов изрази надежда България да получи повече пари от следващия бюджет на Европейския съюз. Пред български журналисти в Брюксел той съобщи, че преговорите по бюджета на ЕС за 2014-2020 г., започнали вчера сутринта, ще продължат днес от 13.00 ч. българско време.

Денят вчера бе за консултации, а сега, в 1.30 ч. българско време, се събираме с нашите експерти, пресмятаме и гледаме, за да може, когато искаме увеличение за нещо, да можем да кажем откъде да бъдат взети тези пари, уточни премиерът.

Ще мислим и ще работим цяла нощ, има нови предложения, всички знаят, че е много трудно, посочи той по повод прекратените малко след полунощ преговори между държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС.

Конфликтите между отделните държави са огромни, желанията за пари също са огромни, коментира той. По неговите думи едните страни искат големи съкращения на бюджета, а другите - големи плащания. Министър-председателят съобщи, че освен с председателите на Европейския съвет Херман ван Ромпой и на Европейската комисия Жозе Барозу, тази нощ на два пъти е разговарял с канцлера на Германия Ангела Меркел.

Казали сме нашите претенции за земеделието и за политиката на сближаване. Надявам се, че България ще получи повече пари, но предстоят нови срещи с канцлера и с председателя Ромпой, за да постигнем максимума, който България заслужава, добави Борисов.

Всички отчетоха, че ние сме от най-добрите финансово дисциплинирани държави, че парите, които получаваме от европейските фондове, отиват единствено в европейски програми, свързани с присъединяването на цяла Европа - петте основни транспортни коридора, железопътните линии и екологията, програмите за конкурентоспособността и земеделието. Мисля, че ще постигнем повече пари за България, добави премиерът, цитиран от БТА. 

За съжаление брутният вътрешен продукт на България през последните 20 години е бил нисък, а това е основата, върху която се определят всички формули и парите, които се получават, отбеляза той. Като се сметне и това, че при предишното правителство бяха спрени всички фондове от ЕС и едва сега България започна да усвоява така, както останалите държави, това са лоши стартови позиции за нашата страна, посочи премиерът.

По-рано председателят на Европейския парламент Мартин Шулц заяви на пресконференция, че засега "трудно  може да бъде проправен мост над интересите на различните държави". Той не изключи възможността настоящите преговори да претърпят провал. Някои държави искат бюджет на всяка цена, а други настояват за качеството на бюджета, уточни Шулц. Колкото повече решението за размера и обхвата на бюджета се отдалечава от предложението на ЕК, толкова по-вероятно е парламентът да не го подкрепи, добави той.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати