25 Април 2024 г. Четвъртък

Кунева качва 2%, БСП само на 5% от ГЕРБ

2012-11-22 16:52:33

С 2% спадат симпатиите на пълнолетните българи към управляващата партия ГЕРБ в началото на ноември, в сравнение със септември.

Това става ясно от национално представително изследване на НЦИОМ, направено между 1 и 7 ноември сред 1000 души.

Малко над 5% е преднината на ГЕРБ пред БСП, показва още изследването. Симпатии към управляващата партия декларират 24,5% от интервюираните, докато близо 19% посочват, че симпатизират на БСП (с 1,5% повече от септември).

Симпатии към ДПС изразяват 6,4%.

През ноември с 2% нарастват привържениците на „България на гражданите", които в момента са 6,2% от интервюираните.

Като симпатизанти на „Синята коалиция" (СДС и ДСБ) се определят общо 3,6% от участвалите в изследването, а като симпатизанти на „Атака"на парламентарните избори една срещу друга се явяват само БСП и ГЕРБ. 
В подобна ситуация електоратите на двете партии се втвърдяват максимално - по 96% и от подкрепящите ГЕРБ, и от тези, които симпатизират на БСП, категорично заявяват, че ще гласуват за своите. В тази хипотетична форсирана ситуация 71% от симпатизантите на ДПС биха гласували за БСП.

Ако трябваше да избират между ГЕРБ и БСП, 61% от привържениците на партията на Кунева не биха гласували, 22% биха дали гласа си за ГЕРБ, а 17% - за БСП.

Половината от симпатизантите на „Атака" също не биха гласували в подобна ситуация, а останалите биха предпочели ГЕРБ. Привържениците на СДС и на ДСБ, както и политически апатичните избиратели по-скоро не биха гласували, ако са изправени пред подобен избор.

Макар НЦИОМ да не поставя в класацията на българските политици еврокомисаря Кристалина Георгиева, тя е публичната фигура с най-високо одобрение - 65%. Веднага след нея се нарежда столичният кмет Йорданка Фандъкова с 57%.

Политик номер едно в национален план през ноември 2012 г. е президентът Росен Плевнелиев с одобрение от 52%. Второто място се заема от министър Лиляна Павлова, одобрявана от 50%. Трети е премиерът с одобрение от 43%, следван от министъра на земеделието и от министъра на вътрешните работи с по 42%.

През месец ноември Георги Първанов е одобряван от 41% и е шести по популярност сред българските политици. Той качва 7% одобрение в сравнение със септември, точно с толкова намалява и неодобрението му. Одобрението към Първанов расте в групите, традиционно подкрепящи БСП.

Следващите места в топ 10 на българските политици се заемат от вицепрезидента Маргарита Попова, министрите Вежди Рашидов, Николай Младенов и Сергей Игнатов.

Извън 10-те най-одобрявани български политици през този месец остава Меглена Кунева, одобрявана от една трета от българите. Подкрепата за нея расте с 2%, с колкото се увеличават и симпатизантите на партията й. Кунева запазва добри позиции сред левите избиратели (одобряват я 43% от тях), но губи симпатии сред привърженици на ГЕРБ. Даниел Вълчев от „България на гражданите" е одобряван от една пета от интервюираните и е приеман по-добре от левите избиратели.

Припомняме, преди дни излезе проучването на Галъп за политическите нагласи, което дава разлика от едва 3 % между ГЕРБ и БСП.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати