24 Април 2024 г. Сряда

ЕК щеше да приеме Марковска, но тя трябваше да се оттегли!

2012-11-22 14:32:03
Премиерът Бойко Борисов благодари на Венета Марковска, че след третата му молба излезе в пенсия и „даде възможност държавата да няма проблем в Брюксел“. Той обаче беше категоричен, че извънреден мониторингов доклад е нямало да има. 
ЕК заплаши страната ни с извънреден мониторингов доклад, след като НС избра Марковска за конституционен съдия въпреки съмненията за търговия с влияние и конфликт на интереси. 
„Доклад по принцип нямаше да има и Брюксел щеше да приеме и тази кандидатура, но ние като държава, която има проблем в съдебната си система и аз не случайно винаги съм казвал, че този мониторингов доклад е необходим да стои, поне до догодина края, защото в съдебната система е последното място, в което реформите не са извършени в пълния обем“, смята министър-председателят. 
Той призна, че е скастрил вицепремиера Цветан Цветанов, който първоначално омаловажи позицията на ЕК по казуса „Марковска“. 
"Видях реакцията на Брюксел и  направих забележка и на Цветанов, защото там са високоплатени чиновници, хора, които си пазят работните места,  и никой няма да се изкаже по дадена тема, без да е чул мнението на началника си," каза Борисов. 
По думите му Марковска е трябвало веднага да подаде оставка. 
Премиерът нарече катастрофа за прокуратурата отказа й да протестира оправдателната присъда срещу Марио Николов по делото САПАРД. Той заяви, че не може да повярва на прочетеното във вестника. 
"Ако е вярно, не мога да си представя какво ще отговаряме пред Брюксел", възмути се той. 
Според него и съдиите, и прокурорите трябва да си поемат отговорността пред Брюксел и пред собствения си народ. 
Борисов смята, че новият ВСС ще избере по прозрачен начин главен прокурор и ще покаже на българите, че съдебната система, макар и бавно, необратимо се подобрява и ще бъде европейска съдебна система. 
ГЕРБ не използва СДС като патерица за номинацията на нов конституционен съдия на мястото на Венета Марковска, чийто избор се провали, след като президентът Росен Плевнелиев напусна церемонията по полагането на клетва, категоричен е премиерът.  
В началото на седмицата той се среща с лидера на СДС Емил Кабаиванов и възложи на  сините да направят своя номинация. 
СДС предложи бившия президент Петър Стоянов да бъде номиниран за конституционен съдия, който поиска три дни да помисли дали да приеме. Това решение пък на СДС доведе до ново разцепление вдясно. 
„В момента има само една патерица и това е, че Мартин Димитров е патерица на Иван Костов в парламента. В момента СДС е патерица на Костов. И това всички го виждат и го знаят. Каква патерица, за кое ни е патерица?“, попита риторично премиерът. 
„Ако ги слуша човек, „Синята коалиция“, те са готови да управляват самостоятелно. Ние ето, не на думи, на дела казваме ето ви възможност да номинирате човек, вие сте стара партия, имате възможност. Кой? Това си е тяхна работа. Да седнат там в Синята коалиция и в СДС и да се разберат“, обясни Борисов. 
Днес премиерът ще участва в срещата на лидерите на страните от ЕС, където основната тема ще бъде новата финансова рамка за 2014 - 2020 година. 
Преди дни България получи 300 млн. лева плащания от фондовете на ЕС, така че кризата с бюджета на общността няма да ни засегне", коментира премиерът.
Очакванията му обаче за този съвет не са положителни - при намаление на кохезионните фондове ще пострадат малките държави като България, допълни той. 
Липсата на средства в бюджета на ЕС за 2012 година може да наложи допълнителни плащания от страните-членки. За България сумата може би ще бъде около 16,5 млн. евро. Ако това се наложи, то няма да застраши нашата фискална стабилност, гарантира премиерът. "Имаме 7,2 млрд. лева във фискалния резерв", обясни той.
Министър Дянков е финансист и като такъв гледа статистическите данни, затова неговото мнение е, че живеем по-добре, но не го осъзнаваме. "Данните показват, че в българите имат над 20 млрд. лева спестявания. Щом ги има, те идват от някъде - хората имат приходи и спестяват", обясни Борисов. Ако имаха нужда, те щяха да ги харчат, коментира още премиерът думите на финансовия министър. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати