28 Март 2024 г. Четвъртък

На ГЕРБ няма да им стигнат РПУ-та, ако арестуват всички недоволни!

2012-11-21 19:41:50

Ако ГЕРБ арестуват всички недоволни от управлението, няма да им стигнат РПУ-та. 

Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев по повод вчерашния арест на Николай Колев-Босия, който в знак на протест успя да да хвърли един домат по НС. 

Иначе идеята на поета-дисидент беше да хвърли развален домат по президентството, Народното събрание, Министерския съвет, Висшия съдебен съвет, БНТ, БНР. 

Станишев отбеляза, че за своите намерения Колев е съобщил в социалните мрежи и в открито писмо до ръководителите на тези институции, в което заявил, че те носят отговорност за състоянието на страната. 

Вероятно Колев е бил задържан за хулиганство при блестяща полицейска операция, предположи лидерът на БСП. 40 полицаи задържаха един дисидент, само че всички в България разбират, че става въпрос за политически протест, а не за хулиганство, отбеляза той.

Очаквам за това, че повдигам този въпрос, ГЕРБ за пореден път да ме обвинят, че не уважавам институциите и може би поощрявам безредиците, каза Станишев. 

Той призова преди това управляващите да си зададат въпроса колко българи днес оцеляват в мизерия и са загубили работата си в последните три години. 

„Колко българи изключват телевизора, когато видят как от екрана г-н Борисов и българският Брад Пит се хвалят с постиженията и внушават, че хората живеят все по-добре и по-богато", колко българи са наясно, че голяма част от решенията на тази власт обслужват конкретни икономически и политически интереси на олигархични кръгове, колко са оскърбени от липсата на елементарна справедливост и перспектива за себе си и за държавата. Всички ли ще арестувате? Няма да ви стигнат РПУ-тата", скочи  Сергей Станишев. 

Той призова управляващите първо те да уважават институциите и да спазват законите и елементарните правила за благоприличие. 

„Днес цялата власт на държавата принадлежи на ГЕРБ. Вие искате тотален контрол върху всичко – съдебна власт, футболни клубове и агитки. Върхушката на ГЕРБ направи институциите за посмешище. Борисов третира собствените си народни представители като пионки и ги нарича безделници“, възмути се още Сергей Станишев. 

Той посочи казуса "Марковска" и коментира, че управляващите са забъркали голям скандал. Как ще излезете от тази конституционна криза, попита той. Как така президентът ще има уважението на хората, след като той по Конституция трябва да бъде гарант на основния закон, а той го наруши, каза още лидерът на БСП.

Напълнихте държавата с ГЕРБ-ери калинки – некомпетентни, послушни, попълнили декларации за лоялност към ГЕРБ – не към обществото, не към държавата, а към ГЕРБ, заяви още лидерът на БСП. 

След изборите новото правителство ще трябва след 23 години преход и демокрация и след 4 години разрушително за институциите и за държавността управление на ГЕРБ – да гради наново българска демократична държава, завърши Сергей Станишев.

 

Комунисти да защитават дисиденти, е все едно "нацисти да защитават евреи", заяви Димитър Главчев от ГЕРБ по повод ареста на Николай Колев-Босия. 

Депутатът от ГЕРБ добави, че се превръща в навик на Станишев да преувеличава бройките, визирайки броя на протестиращите на митинга на левицата от миналата седмица. 

Според Карсимир Ципов от ГЕРБ не 40 полицаи, а няколко служители на реда са задържали Колев. 
Според депутатите на ГЕРБ не са верни и твърденията на Станишев, че президентът и премиерът са нарушили законите при клетвата на конституционните съдии. Ципов обясни, че други хората са нарушили закона и те са ясни на цялото българско общество. 

Според Ципов е добре да се чуе мнението на Конституционния съд по въпроса дали не е изтекъл мандатът на председателя на институцията към момента на поставяне на клетвата. 

ГЕРБ няма някаква вина по казуса "Марковска". Нашата позиция беше изявена с гласуването за кандидата ни Анастас Анастасов, добави депутатът.

Във Facebook вече има група в подкрепа на Николай Колев-Босия, която планира да се събере на протест в събота пред НС в 17 часа. Акцията е наречена "Доматена революция" и под нея се е подписала Модерно гражданско общество."В знак на солидарност взимайте торбата с доматите", призовават в социалната мрежа.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати