28 Март 2024 г. Четвъртък

62.5% са „за“ развитието на ядрената енергетика

2012-11-21 16:55:24
62.5% от хората, които биха гласували на референдума, твърдят, че са „за” развитието на ядрената енергетика, а 37.5% - против. 

През април 2012 г., когато формулировката на въпроса включваше конкретно проекта  АЕЦ „Белене”, „за” изграждането й твърдяха, че ще гласуват 57%, а „против” – 43%.

Това сочат резултатите от национално представително проучване НЦИОМ, проведено между първи и седми ноември сред 1000 души.  

Само 7 на сто от анкетираните оценяват информираността си по въпросите за ядрената енергетика като висока и твърдят, че целенасочено търсят информация по темата. 

38 на сто определят информираността си по въпросите за ядрената енергетика като средна и посочват, че понякога попадат на информация по темата. 

По-често така отговарят хората с висше образование и от домакинства със средни и високи доходи.

36 на сто определят информираността си в тази област като слаба. Това са предимно младежи до 29 години, хора с основно образование,  от домакинствата с най-ниски доходи.    

19 на сто от интервюираните оценяват информираността си по въпроса като "никаква". Така отговарят най-вече бедните, жителите на селата и ромите.

Привържениците на развитието на ядрената енергетика са повече от противниците й сред хората, които се възприемат като информирани по въпроса. 

Най-малка е разликата между мненията "за" и "против" развитието на ядрената енергетика при тези, 
които са "средно информирани" по темата. 

Сред неинформираните привържениците и противниците на развитието на ядрената енергетика са с равни дялове.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати