20 Април 2024 г. Събота

Преглед на печата днес

2012-11-21 07:27:16

24 часа

 

"Личното ми решение е да не участвам в референдума за АЕЦ, защото от най-демократичния начин да се чуе гласът на хората той се превръща в зле режисиран фарс, от който ГЕРБ и БСП искат да изкарат дивиденти преди изборите", обяви членът на Националния съвет на "Движение България на гражданите" Найден Зеленогорски във Видин днес.

 

24 часа

 

Росен Русимов е пернишкият тотомилионер

Пернишкият бизнесмен Росен Русимов се похвали, че той е пуснал един от двата фиша, които спечелиха по 4,7 милиона лева от тотото в неделя. Тогава падна рекордният за България джакпот от 9,47 млн. лв.

Новината се разчу след здрав купон в понеделник вечерта. Росен разбрал, че е късметлията, в кафене "Малибу", което се намира точно до пункта, където е пуснат печелившият фиш. Вечерта събрал най-близките си, за да полее късмета.

 

Труд

 

Марковска иска пенсия и 20 заплати

Пет дни след небивалия скандал с бламирането на клетвата като конституционен съдия Венета Марковска поиска да излезе в пенсия. Тя подаде молба до Висшия съдебен съвет (ВСС) да напусне системата, защото има достатъчно стаж и възраст.

Марковска огласи решението си чрез съобщение в агенция "Фокус", придружено с емоционално обръщение. "В себе си нямам никакво съмнение, че не съм извършила каквото и да е нарушение по служба, а още по-малко - престъпление, но за да няма повече никакви спекулации както по отношение на мен, така и към държавните институции, се оттеглям в пенсия, за което днес подадох молба по съответния законов ред.

 

Труд

 

Договорките с "Газпром" били автогол

"Автогол" - така спецът по енергетика в "Движение България на гражданите" Валентин Стоянов определи договорките между България и "Газпром" от миналата седмица по време на кръгла маса за енергийната ефективност. Организатори бяха партията на Меглена Кунева и фондация "Конрад Аденауер", а участие взеха специалисти от БСК, камарите на строителите, енергийните одитори, БТПП и др.

По думите на Стоянов страната ни е дала дял на "Газпром" и в електроенергийния си пазар с обещанията за строителство на газови електроцентрали. "С това решение на правителството е нарушен последният баланс в енергийната ни политика", каза той. ГЕРБ манипулира хората с темата за 20% намаление на цената на газа от Русия, защото за потребителите намалението ще е едва 5%, каза още експертът.

 

Стандарт

 

Росен закопава джакпота

 

Джакпотът от тотото ще бъде закопан в мина. Спечелените 4,7 млн. вече са "похарчени", отиват за фадроми, камиони, машини, каза за "Стандарт" най-пресният милионер в държавата Росен Русимов - Джуджето. Вчера стана ясно, че той е късметлията, когото издирваше цяла България. Перничанинът има рудник в Кюстендилско, завод за вериги в Сърбия и е съсобственик на Централна ремонтна база в града. "С парите ще вдигна фирмите си на крака и няма да съкращавам хора. Може да оставя малко и за някои глезотийки", допълни Джуджето. Той ударил милионите с първия фиш, който попълнил сам. Досега играел само с готови комбинации. Научил, че е милионер, в понеделник, докато си пиел сутрешното кафе с приятели. Отишъл до тотопункта и казал на чакащите журналисти, че е късметлията. Никой обаче не му повярвал. Вечерта вдигнал мощен купон с приятели и непознати.

 

Стандарт

 

Бойко между Путин и Обама

 

Декември ще е силен месец за България. Очаква се премиерът Бойко Борисов да се види първо с руския президент Владимир Путин на 7 декември в Анапа, а по Коледа да гостува на преизбрания за втори мандат стопанин на Белия дом Барак Обама.

Официална покана за визитата на министър-председателя отвъд океана получи вчера заместникът му Цветан Цветанов на среща със съветника по сигурността на американския президент Джон Бренън. Борисов и Обама ще обсъждат отпадането на визите за САЩ на българите, признаването на здравните осигуровки и стажа за пенсия, както и напрежението в Близкия изток, научи "Стандарт" от дипломатически източници. Двамата ще обсъдят още инвестициите на американски компании в България. Според дипломати много важен бил моментът, че визитата е след изборите в САЩ и преди изборите у нас.

 

Монитор

 

Комбина източи 371 бона от БАН

 

Счетоводителката и касиерката на Института по експериментална морфология присвоили в комбина 371 000 лв. от Българската академия на науките (БАН). Това установи вътрешен одит назначен от БАН.

Разследваните са служителки в Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей при БАН. Това съобщи вчера зам.-председателят на академията проф. Евгений Николов. Нарушенията са установени от дирекция „Вътрешен одит" към БАН при направена проверка в института  тази година. Докладът от проверката е депозиран в БАН на 3 октомври 2012 г. и е подписан от покойния председател на академията акад. Стефан Додунеков. Солидната сума е присвоена от средата на 2010 г. до края на август 2012 година, отчетоха още от БАН. Парите са основно от националния бюджет, уточни проф. Евгений Николов.

 

Монитор

 

Обама покани Борисов за Коледа

 

Американският президент Барак Обама е поканил българския премиер Бойко Борисов на среща в Белия дом. Визитата е планирана за декември, като посещението е сред първите срещи на държавния глава на Америка след преизбирането му. Поканата е била отправена чрез специалния съветник на Обама по въпросите на контратероризма Джон Бренън, който се срещна с вътрешния министър Цветан Цветанов във Вашингтон. Освен МВР шефа в българската делегация участват още директорът на ГДБОП главен комисар Станимир Флоров и окръжният прокурор на Шумен Ася Петрова, която е и обвинител по процеса срещу Килърите.

Срещата на вицепремиера Цветанов с Джон Бренън в Белия дом се състоя през първия ден от работното му посещение. В началото вътрешният министър предал поздравления от името на Бойко Борисов към Обама за преизбирането му за втори мандат и пожеланията му за успешни нови четири години начело на американската държава и лидер на демократичния свят.

 

Монитор

 

Заключваме парите си поне за година

 

Българите масово се ориентират към депозити с по-дълъг срок. Клиентите най-често заключват парите си в банка за 6, 12 месеца и дори за повече. В началото на кризата обаче най-популярни са били тримесечните депозити. Това показа проверка на „Монитор" сред финансовите институции у нас.

„В последните месеци се наблюдава нарастване на периода, за който се откриват депозитите - в повечето случаи за 12 или над 12 месеца.

 

Сега

 

България се примири с гигантската глоба за заменките на гори

 

България се е примирила с милиардите евро глоба, които ще трябва да плати, защото отказа да развали неизгодните заменки на държавни гори срещу чукари, а според Брюксел това е неправомерна държавна помощ за частни лица и фирми. "Европейската комисия ще се произнесе скоро по казуса със заменките на гори. Юристите, които ни защитават по това дело, не са оптимисти за неговия изход", съобщи вчера министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

На заседание в Страсбург днес ЕК ще обяви обичайния за всеки месец списък на наказателни процедури срещу държави, нарушили европейското законодателство. Дипломати допускат, че в него ще фигурира и България със заменките, за които преди повече от година получи мотивирано становище (последно предупреждение), че трябва да ги отмени. Правителството на Бойко Борисов, което трябваше да изпълни изискването, се оправда за сключването им с тройната коалиция на Сергей Станишев и не предприе нищо.

 

Дума

 

Готвят намаление на клиничните пътеки

 

Има опасност догодина да се предизвикат масови фалити на болници и орязване на стойността на клиничните пътеки, предупреди д-р Юлиян Георгиев от БЛС. За м.г. трябваше да се предвидят 1,07 млрд. лв., а сега в началото на преговорите започнахме да говорим за 941 млн. лв., допълни д-р Георгиев. Изчисленията на докторите показват, че догодина може да намалеят с 20% плащанията по клинични пътеки. Според д-р Георгиев това означава, че най-напред ще се посегне на заплатите на медицинския персонал. Освен това 340-те млн. лв. дългове на бълниците ще се увеличат, което от своя страна ще доведе до фалити на болници.

Наистина не зная дали ще бъде подписан Националният рамков договор (НРД), преговорите вървят с обичайните темпове и закачки, заяви в Кърджали директорът на НЗОК д-р Пламен Цеков.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати