28 Март 2024 г. Четвъртък

Борисов защити договора с Русия за "Южен поток"

2012-11-21 07:15:37

Българският премиер защити споразумението, сключено между страната му и Русия за изграждането на спорния газопровод "Южен поток" за 16 милиарда евро на българска територия, като каза, че то има по-добри перспективи от подкрепяния от Брюксел план за конкурентен газопровод и ще е изгоден за Европа. Това пише в интернет страницата си британският в. "Файненшъл таймс" в статия на пратениците си в София Нийл Бъкли и Тони Барбър.

Бойко Борисов каза, че никакви държавни средства няма да бъдат изразходвани за българския участък от тръбата. Проектът "ще създаде нови работни места в България", а следващото правителство ще събира транзитни такси от транспортирането на газа и благодарение на тези средства "ще може да плаща по-високи пенсии и да построи музеи и стадиони", заяви Борисов пред "Файненшъл таймс".

Борисов опроверга съобщенията в медиите, че за да изплати своя дял в строителството на газопровода на територията си, България няма да получава транзитни такси в продължение на 15 години. Той се учуди на въпросите дали проектът е перспективен предвид спадащото търсене на газ и появата на нови източници след бума на шистовия газ в Северна Америка. Подобни въпроси, по думите на Борисов, биха могли да се отнасят по-скоро до газопровода "Набуко" - подкрепяния от ЕС проект за доставка на газ от Каспийския басейн през Кавказ, и за който Борисов каза, че е "основен приоритет" на България.

По думите на българския премиер десетки милиони евро са похарчени за "Набуко" досега само за администрирането му, "а ние все още не знаем кой ще доставя газа за тръбопровода". Борисов предупреди също, че докато не се нормализира обстановката в Нагорни Карабах - населения предимно с арменци анклав в Азербайджан - строителството на транзитен тръбопровод през територията на Азербайджан ще продължава да е рисковано начинание.

 

Борисов добави, че като министър-председател вече е отменил два "големи проекта", подкрепяни от Русия - за нефтопровода "Бургас-Александруполис" и АЕЦ "Белене".

"Посочете ми името на някой премиер в света, който е отменил два от три проекта с Москва", заяви Борисов пред "Файненшъл таймс".

Връщайки се на темата за значението на "Южен поток" за икономиката на страната, Бойко Борисов заяви, че благодарение на този и други проекти на Черно море България след шест години ще може сама да задоволява нуждите си от газ. "Затова в нашия /нов/ договор с Москва поставихме текст, в който се казва, че ще купуваме газ от Русия /само/ шест години", добави българският премиер, цитиран от британския вестник.

"Заслужаваме похвала за това. Не е лесно за малка страна като нашата, на Балканите, и където влиянието на руската общност е огромно, да отмени два от три големи проекта и да избере истинска енергийна диверсификация", цитира "Файненшъл таймс" думите на българския премиер.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати