26 Април 2024 г. Петък

БСП видя политическа сделка: СДС замита безобразията на ГЕРБ

2012-11-20 16:03:15

БСП няма да участва в продължаващи циркове, които правят държавата на посмешище, заяви лидерът на партията Сергей Станишев по повод решението на СДС да номинира президента 1997-2002 година Петър Стоянов за конституционен съдия.

Според червената партия тази кандидатура е договорка между ГЕРБ и СДС и показва механизъм, който няма общо с професионализма или с Конституцията. Според Станишев, който не пожела да коментира личните качества на Стоянов, това е политическа сделка.

 

Лидерът на БСП каза още, че кандидатурите на Анастас Анастасов и на Венета Марковска за конституционни съдии са лични назначения на председателя на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов, който е направил „конституционна криза по същество“. „ГЕРБ направиха държавата за посмешище и е очевидно, че кадруването в съдебната система се извършва лично от г-н Борисов, г-н Цветанов и г-жа Фидосова като изпълнител на този процес“, каза той.

Станишев посочи, че президентът Росен Плевнелиев се е превърнал в „патерица“ на ГЕРБ в опит да намери изход от ситуацията като напусне церемонията по полагане на клетва на Марковска.

По думите на лидера на БСП партията няма да участва в нагласени сценарии, включително като номинира отново свой кандидат.

Станишев заяви, че е абсолютно неприемливо да се избере конституционен съдия, без да бъде отменено решението на Народното събрание за избора на Марковска или без тя изрично да се е оттеглила, защото това ще създаде основания всяко едно следващо решение на Конституционния съд да бъде оспорено от гледна точка на Конституцията.

По думите му изборът на главен прокурор може да бъде и манипулиран, а като резултат това може да означава извънреден междинен доклад за България.
„Държат на всяка цена да подчинят съдебната система“, каза той и посочи, че това е безкрайно опасно тенденция, която води към диктатура „на една шайка, която разглежда държавата като плячка“.

Станишев смята, че за „тези безобразия“ в най-скоро време и Европейската комисия ще получи сигнали от различни източници.

Депутатът от Коалиция за България Ангел Найденов заяви, че случващото се напомня фаза от тайните операции, известна като „замитане на следите“,  в която се появяват така наречените чистачи. „В ролятата на чистачите са СДС и кандидатът, който те биха излъчили и би получил подкрепата на г-н Борисов“, каза Найденов.

„СДС с това ръководство се превръща не просто в присадружна партия, те са организация на командно дишане“, допълни той.

На заседанието на Изпълнителното бюро на БСП днес е решено социалистите да участват в консултации с ДПС, свързани с вот на недоверие към правителството на ГЕРБ. В разговорите червените ще поставят въпроси за съдържанието и за времето на вота.

БСП представи и традиционния алтернативен бюджет за следващата година. Социалистите заявиха, че няма нито един бюджет на ГЕРБ, който да е изпълнен в своята приходна и разходна част, което показва некомпетентност и неспособност да се прогнозират икономическите процеси в страната.

Според Сергей Станишев това са бюджети, довели до масова бедност и безработица. „Това управление се характеризира действително с две Б-та – бедност и безработица, инициалите на г-н Бойко Борисов, това е съдържанието и резултатите от управлението на ГЕРБ“, заяви той.

От червената партия смятат, че има възможност да се съберат допълнително приходи в размер на 1 723 424 лева.  БСП предлага разходи от 1 324 884 лева, които да отидат за здравеопазване, социални дейности, за земеделските производители, за общините и научните изследвания.
Червените искат увеличаване на осигурителната вноска за пенсии и за фонд „Безработица“ от 1 % на 2 %.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати