24 Април 2024 г. Сряда

Плевнелиев нарушил Конституцията по казуса „Марковска“

2012-11-19 08:42:51

Президентът Росен Плевнелиев беше вкаран в схема и наруши Конституцията по казуса Марковска, заяви пред Нова телевизия президентът в периода 2002 - 2012 година Георги Първанов. 

Росен Плевнелиев напусна тържествената церемония заради съмнения в репутацията на Марковска, с което блокира встъпването й в длъжност като конституционен съдия. Парламентът вече реши да проведе нов избор за конституционен съдия, но остават съмненията дали държавният глава е превишил правомощията си, като е бламирал решение на НС. 

Венета Марковска пък се закани да търси правата си в съда. 

„Държавният глава беше вкаран в една схема, която, ако се повтаря, ако този прецедент се развие в бъдеще, би могло сериозно да накърни авторитета не само на Конституционен съд, но и на всички институции в България“, заяви днес Първанов. 

Той беше категоричен, че самата номинация на Марковска очевидно е била спорна дори и в международен план. 

Според него е било очевидно, че  тази кандидатура е трябвало да бъде изтеглена „по един по-елегантен начин“. 

„Това, което стана с участието на президента, има своето обществено оправдание. Такива бяха очакванията. Но веднага искам да кажа, че това беше направено с цената на едно нарушение на Конституцията и закона. Държавният глава няма право на вето по отношение на подобен род действия. Ветото се затваря по отношение на законите, приемани от парламента“, коментира действията на Плевнелиев Георги Първанов. 

„Държавният глава има своя квота. Парламентът също. Тук не става дума за споделена отговорност. Има много случаи, в които има споделена отговорност. Премиерът предлага, държавният глава издава указ. В случая територията е много строго разграничена“, мотивира се бившият президент. 

Според него е станала практика ГЕРБ да предлага и да налага кадрови решения, които са в остро противоречие „с обществените очаквания с изискванията за професионализъм, за морал, и да ги налага грубо, силово“. 

„Но все пак, сега не сме 2009 година. Сега рейтингът, в моралния смисъл на думата, на ГЕРБ е много по-изхабен, много по-нисък и подобни решения очевидно предизвикват и много остра реакция“, заяви още Георги Първанов. 

По повод присъствието му сред хората на протестния митинг на БСП в събота, а не на трибуната при официалните лица, бившият президент коментира, че това не трябва да се разглежда като разграничаване от ръководството на левицата.  

„На мен ми е дошло до гуша, извинявайте за грубия израз, от президиуми, от трибуни. Много по-добре усещам атмосферата, когато съм долу сред хората“, смята Първанов. 

Той е усетил гняв, недоволство и неудовлетворение сред протестиращите. 

„Но все пак това е политически протест. Това показва една малка част от картината. Аз много бих искал да видя и съм го казвал дори на нашите събрания, да видя БСП на един естествен, социален протест. Протестът, както стана дума на лекарите, на миньорите, на отделните трудови отряди. Когато тези хора видят в БСП политически изразител на своите искания, тогава ще кажем, че нещата са се променили в полза на другата алтернатива в полза на БСП или левицата като цяло“, заключи Първанов.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати