Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Май 27
Начало arrow България arrow Преглед на печата днес

Преглед на печата днес

  Print E-mail
2012-11-19 07:05:14
източник: dnes.bg

Казусът "Марковска" продължава да бъде една от най-коментираните теми и в днешния печат. Георги Георгиев е  е в основата на сигнала срещу Венета Марковска за търговия с влияние, пише по темата "24 часа"Не мога да си намеря място в момента, защото излиза, че аз съм първопричината - този скандал с полицаите, от които тръгна всичко." Според версията на бизнесмена въпросните служители на реда са превишили правомощията си. След кратка свада, полицаите нападнали Георгиев и неговите приятели. Тогава той къса менискус и предна кръстна връзка на коляното. В момента се води и дело за превишаване на права, което продължава 2 години, а полицаите не са уволнени. Георгиев категорично отрича Марковска да е повлияла на разследването, което се води по случая. В отговор на друг въпрос бизнесмена изрежда и имотното си състояние. Той притежава имоти, дарени от негови близки роднини и бизнес партньор.

Депутатите трябва да установят кой лъже в скандала "Марковска", призовава в интервю за "Сега" Иванка Иванова, ръководител на правната програма на "Отворено общество".

"Правната комисия трябва да направи това, което упорито се опитва да избегне, но което трябваше да направи още в началото -трябва да установи истината по казуса. Трябва да направи още едно изслушване на Марковска, този път не бутафорно, и да установи кой лъже. Тя срещала ли се е или не с ръководството на МВР, за да ходатайства за своя близък, задържан от полицията? Едновременно с Марковска правната комисия трябва да изслуша министъра на вътрешните работи, неговия заместник, /който твърди, че такава среща е имало/, двамата полицаи, които са арестували мъжа, който е близък или не близък на Марковска", уточнява Иванова. По думите й Народното събрание трябва да изясни кой лъже и ако това е Марковска - тогава има мотив да отмени решението си за нейния избор.

"Труд" твърди, че никой в парламента не бърза да издига кандидати за конституционни съдии след фиаското с Венета Марковска.

"Процедурно - магарешка демокрация" пък е заглавието на анализа, поместен на по-задна страница. Междувременно Красимир Велчев, председател на ПГ на ГЕРБ, заявява в интервю, че е гласувал по съвест за издигането на Марковска. "В групата обсъдихме единствено подкрепата си за Анастас Анастасов. Марковска бе предложена от независими депутати и това бе решаващо за моята подкрепа, въпреки че не я познавам. Останалите две кандидатури -на Екатерина Михайлова и на Татяна Върбанова, дойдоха съответноот "Синята коалиция" и от БСП. За г-жа Върбанова нищо не мога да кажа, защото също не я познавам, но не мога да гласувам за кандидат на БСП. За Екатерина Михайлова съм категоричен, че е професионалист. И кандидатурата бе много силна. Но имаше и голям недостатък - лоялността към Иван Костов. Вярно е, че в политиката грам лоялност се равнява на килограм интелект, в контекста на Костов не можех да го преглътна, както и колегите ми. Не можем да допуснем отново Костов да влияе на решенията на съда, така както години наред го е правил чрез своите кадрови назначения по всички етажи на Темида", подчертава Велчев.

"От чисто юридическа гледна точка е съмнително доколко поведението на президента е законосъобразно. Може да предизвика сериозна полемика дали е постъпил в съответствие с правомощията си. Но от държавническа гледна точка стореното от него заслужава поздравления." Така юристът Огнян Герджиков коментира в интервю за "Преса" казусът "Марковска".

В интервю за "Монитор"Няколко месеца преди изборите ГЕРБ продължава да бъде първа политическа сила. Останалите десни политически партии са под въпрос. Разположението на силите не е изненадващо. Управляващите успяват да поддържат висок рейтинг, но ще им е особено трудно до изборите."Половин година преди изборите разликата между БСП и ГЕРБ се стопи на 3 процента, допълва "Преса". Това означава, че БСП има реален шанс да спечели изборите, прогнозира социологът Андрей Райчев. За сравнение - през ноември 2009 г. тази разлика е била 31 процента.

На първа страница "Капитал Daily" определя като "административна отрова" планирано ограничение за осем рецепти на час в аптеките. Според вестника това ще затрудни достъпа до лекарства. В следващите дни надзорният съвет на здравната каса се кани да заложи мярката в договора с аптеките. Ако промените бъдат приети може да се наложи всеки девети потребител да чака или да потърси друга аптека. Така на практика здравната каса и фармацевтите планират да лимитират броя пациенти в обектите, т.е. административно се намесват в преразпределението на пазара,алармира "Капитал Daily".

Батмани, прилепи, дракони и какви ли не други модерни чудовища по детските чаршафи предизвикват кошмари, алармира под глава "Телеграф". Проблемът е сериозен и съществува не само вкъщи, а и по обществени и частни забавачки.

Все повече жени гладуват по време на бременност, алармира професорът по хранене и диететика Донка Байкова. Пред "Новинар" експертът уточнява, че ограниченото хранене в тези месеци подлага на риск бебето. То може да се роди с ниско тегло и дори с нисък коефициент на интелигентност.

Раждането у дома ще засили търговията с бебета, смята Минчо Вичев, зам.-министър на здравеопазването. Пред "Телеграф"Няма как държавата да знае какво се е случило в един дом и дали това дете не е изнесено някъде, особено ако майката е пазила в тайна бременността." По думите на Вичев практиката да се ражда у дома е рискована и много малко лекари биха се съгласили да я практикуват. "Все пак никой няма да се съгласи да носи един огромен риск, дори и това да бъде законово регламентирано и финансово подплатено", смята зам.-министърът.

По повод намаляването на цената на газа Димитър Гогов, изпълнителен директор на "Булгаргаз", коментира пред "24 часа" За да е по-лесно за изчисление, при 70 процента дял на газа в цената на топлинната енергия нормално е цената на топлофикация да падне със 7 на сто, ако е 50 процента делът на газа, то тогава ще е с 5 на сто. Но това са хипотетични цифри. Не бих си позволил да коментирам цената на топлинната енергия, това е извън компетенциите ми." По думите на Гогов е рано за точни прогнози, защото до 30 декември има месец и половина, в който всеки ден ще има данни за попълване. "Затова си давам малък буфер, за да не стана утре лъжливото овчарче", подчертава той.

Пред "Преса"За нас е важно, че руският транзит минава през България. Ако и "Набуко" мине през България с друг газ, освен руския, ще постигнем това, за което винаги съм се борил - енергийна независимост чрез взаимна зависимост."

Според челото на "Труд" Гърция бави наши пенсии. Стотици българи се опитват неуспешно да получат документите си за трудов стаж от южната ни съседка. В резултат не могат да се пенсионират. Това е проблемът, за който най-често се оплакват нашенци в междуведомствения център СОЛВИТ. Той е създаден, за да помага в разрешаването на проблеми на българите в страни от Европейския съюз и Европейската икономическа зона.

Брюксел ще дава хляб на над 100 000 нашенци догодина. Това изчислява в интервю за "Стандарт" социалният министър Тотю Младенов. В момента 70 000 българи вземат заплати и се обучават благодарение на европрограмите. Парите от Брюксел помагат да се тушира скокът на безработицата в криза. За октомври тя е 11 процента, но без европрограмите щеше да е с около 2-3 на сто по-висока, смята Младенов. Близо половин милиард ще похарчи държавата през 2013 г., за да има по-малко безработни и по-квалифицирани кадри. 379 млн. лв. ще дойдат по програмата "Развитие на човешките ресурси", още 73 млн. от бюджета. Държавата поема и заплатите и осигуровките на 5600 стажанти. "Тези мерки са глътка въздух за фирмите и вместо да съкращават, могат да назначават по 2-3 работници", доволен е Младенов.Средната работна заплата у нас се е вдигнала с близо 50 лв. от началото на годината, но това е за сметка на повишението само на високите възнаграждения, отчита на първа страница "24 часа".

Ниските практически не помръдвали и тенденцията е ножицата между секторите да се отваря все повече. Най-високи са възнагражденията в сферата на информационните технологии - средно 2324 лв., съобщава Григор Димитров от Българската стопанска камара /БСК/. Най-високо остава заплащането в столицата / средна заплата - 1031 лв./ , а най-ниско - във Видин/ средна работна заплата - 503 лв./. Статистиката на БСК показва още, че учителите взимат 3 пъти по-малко от начинаещите програмисти.

Въпреки че депутатските заплати бяха замразени заради кризата, възнагражденията в парламента са пораснали през третототримесечие в сравнение с второто, допълва по темата "Преса". Всекидневникът се позовава на междинен отчет на Народното събраниеза бюджета.

Кметствата ще плащат в пъти по-ниски цени за чистене на общинските пътища, отколкото държавата ще дава за републиканската пътна мрежа, алармира "Сега". Макар договорите да се пазят като търговска тайна, някои общини обявиха единичните стойности. Те са драстично по-ниски от цените на областните пътни управления. Държавните договори бяха сключени през 2009 и 2010 г. и според тях дори съседни области плащат твърде различни цени. След като те бяха оповестени публично, стана ясно, че в Плевенско плащат 5 пъти по-скъпо за чистенето на снега, отколкото в Благоевградско, посочва изданието.

Антимафиотите от ГДБОП и колегите им от британските полицейски служби разбиха организирана престъпна група, която малтретирала сексуално жени, извеждат под глава "Новинар" и "Монитор". Групата се е занимавала основно с трафик на "бели робини". Освен това бандитите принуждавали българки да сключват брак с граждани на трети страни, за да получат "съпрузите" право на свободно пребиваване в ЕС. Срещу тази услуга женихите плащали тлъсти суми на групата, уточнява "Новинар".

Прекратени преписки срещу фирми, свързани с бившия енергиен министър и настоящ соцдепутат Румен Овчаров, ще бъдат пратени отново на прокуратурата, за да се възобнови разследването по тях, твърди "Телеграф". Става въпрос за нагласени конкурси, с които фирми на авера на Овчаров - Красимир Георгиев, са печелили сделки в енергетиката по времето, когато тя беше под негова опека.

Най-после и полицията се разтревожи, че дрогата навлиза масово в българските училища, коментира под глава "Преса". Само за първите шест месеца на тази година 131 непълнолетни дилъри са заловени от служителите на реда в София, а тийнейджърите ни са втори по употреба на амфетамини в Европа. Статистиката разтревожи МВР, което стартира акция "Антидрога уроци" и до месец праща полицаи в класните стаи. Униформени ще обясняват на младите не само какви са рисковете за здравето, но и как се произвеждат различните видове дрога и как да се пазят от наркодилърите.

Въведените само преди година бонуси за най-добрите университети, които трябва да зависят от качеството на обучение и реализацията на студентите, вече се дават на всички от сърце, анонсира под глава "Сега". Според новите критерии, одобрени от кабинета, допълнителни пари се раздават на 29 от общо 37 държавни вуза - с 10 повече спрямо 2011 г. В някои професионални направления бонуси вземат почти всички университети, които предлагат съответното обучение, въпреки че проблемите с качеството при някои от тях са публична тайна.

Студенти, които влачат изпити и не могат да запишат следващия семестър, няма да имат право да получават кредити за висше. Това гласят поправките в Закона за студентското кредитиране, информира "Монитор". Според новите правила право назаем ще имат само редовните и прилежни студенти, които посещават лекции и издържат успешно изпитите си.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Силна градушка удари Козлодуй тази нощ, съобщава bTV.Бурята е продължила около 30 минути, а ледените късове са били с размер на лешник.Нанесени са сериозни поражения - пропаднала ...
  Новини В момента, в който държавата реши да строи бензиностанции, ще взриви пазара на имоти. За това предупреди пред bTV изпълнителният директор на Петролната и газовата асоциация Андрей Делчев.По ...
  Новини Силен взрив е избухнал в завод “Арсенал”. - - Експлозията е станала около 11,20 часа. - - Към мястото на инцидента са се отправили коли на полицията, предаде БГНЕС. - - За момента няма ...
  Новини Днес православната църква почита светите равноапостоли Кирил и Методий.11 май е и патронен празник на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" и професионален празник на ...
  Новини Днес се чества паметта на Св. Великомъченик Георги Победоносец, който е сред най-почитаните у нас светци още от покръстването на българите преди 11 века. Св. Георги е от малкото светци, ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?