19 Април 2024 г. Петък

Преглед на печата днес

2012-11-17 08:32:17

Коледните намаления тази година ще важат поне два месеца, съобщи "Стандарт". Заради свитото потребление търговците започнаха от рано да изкушават българите с изгодни оферти. Още в началото на ноември започнаха да се предлагат промоции "две в едно". Очаква се тази зима българите да са далеч по-стиснати в сравнение с 2011 г. Миналата година сме изхарчили 249 лв. за близките си, даровете тази година вероятно ще струват средно между 200 и 224 лв., прогнозира  изданието.

Според темата на "Труд" най-малко 60 000 българи ще пътуват по Коледа и Нова година зад граница. Близо две трети от тях са избрали да изкарат празниците в съседните балкански страни. В тези изчисления не влизат хората, които самостоятелно си организират пътуванията в чужбина за коледните празници. За сравнение - през целия декември на миналата 2011 г. границата са преминали близо 260 000 българи, от които 30 процента или 78 000 са пътували в чужбина с цел почивка или екскурзия, по данни на статистиката. Това сочат данните от предварителните записвания и резервации, направени през туристически фирми към момента, уточнява Байко Байков, собственик на туркомпания и зам.-председател на УС на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции.

Да се говори за договорена отстъпка от цената на руския газ е неточно. Самата дума "отстъпка" е грешна, заявява в интервю за "Капитал" изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов.

"Тук става въпрос за нов тип ценообразуване и по-точно вкарването на нови данни във формулата за ценообразуване, което води до по-ниска цена", аргументира се Гогов. По думите му е възможно да се променят и базовите параметри на формулата на ценообразуване. "Надявам се общото намаление на крайната цена на газа да е над 7 на сто."

"Практиката досега показва, че намаляването на цената за крайните потребители не зависи от "Булгаргаз", а от Държавната комисия за енерго и водно регулиране /ДКЕВР/", коментира пред "Дума" бившият министър на икономиката Петър Димитров. "Каквото и да каже "Булгаргаз", ДКЕВР решава какво ще стане. Досега ДКЕВР правеше точно това - натискаше цената по политически съображения, а така ситуацията става още по-тежка", констатира Димитров.

"Южен поток" винаги ще е на печалба, смята Михаил Андонов, изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг /БЕХ/. Пред"Труд"Планът и транзитните такси са направени така, че компанията да излиза винаги на печалба. Освен това по информация на "Газпром" са сключени договори за 70 процента от капацитетите за доставка на природен газ." По думитена Андонов строителството на тръбата ще стартира до края на юли, като в него ще се включат голяма част български строителни фирми. В отговор на друг въпрос изпълнителният директор на БЕХ обещава, че ще бъде направена и либерализация на газовия пазар. "Булгаргаз" няма да остане монополист. Ако се появят кандидати, ще имат достъп до пазара", казва още Андонов.

Пожизнени стипендии за особени заслуги да получават футболистите и треньорите от националния отбор, който се класира на 4-то място на световното първенство в САЩ през 1994 г. Това предложение за промяна в Закона за физическото възпитание и спорта изненадващо е внесъл депутатът от ГЕРБ Йордан Андонов преди второто четене в НС идната седмица, анонсира под глава "Сега".

На първа страница "Дума"ГЕРБ наложи хаос в политиката за горите, за да можете в него да уредите свои фирми, да вземете големите пари от дървата и да лишите хората от топло в най-студените месеци. Това заяви депутатът от БСП Корнелия Нинова при дебатите в парламента за дългосрочната политика на правителството по отношение на снабдяването на хората с дърва за зимата."

Нови правила за козметиката слагат край на перхидрола в боите, извежда под глава "Телеграф". Те ще влязат в сила с изменения на наредбата за разкрасяващите процедури, изготвени от здравното министерство. Правилата ще започнат да действат от септември идната година и се въвеждат у нас заради няколко директиви на Евросъюза. Целта на документа е напълно да изхвърли от пазара вредната съставка в козметиката, представляващи опасност за здравето на потребителите.

"Млякото и палмата в отделни мандри", е водещото заглавие за "Монитор". Едновременното производство на истински млечни храни и имитиращи продукти с растителни мазнини ще може да продължи само до края на годината. Това гласи проектът на наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти, който предстои правителството да одобри. Удължаването на гратисния период с два месеца се е наложило, защото наредбата е съобразена с бележкитеи коментарите на Германия, Австрия, Франция, Словакия, Испания и самата Европейска комисия.

След като в края на миналата година Европа призна горнооряховския суджук за защитено географско указание, до края на месеца още няколко традиционни мезета от Великотърновския регион ще получат официално европейска защита, допълва още на вътрешна страница изданието.

25 000 студенти ще получават вече евростипендии. Това е с над 50 процента повече от досегашната бройка млади хора, които ще вземат по 120 лв. на месец, съобщава на първа страница "Труд". Досега с такива стипендии бяха 16 000 бъдещи висшисти с висок успех. Повишението на фонда за стипендии е с 18 млн. лв., или в него вече има 65 млн. лв. Парите са одобрени от Комитета за наблюдение на Оперативна програма "Човешки ресурси".

"Конституционна криза има и тя е в институцията Конституционен съд /КС/", подчертава в интервю за "Труд" конституционния съдия Румен Ненков. По думите му проблемът е свързан с недовършване на процедурата по конституиране на новия състав на съда поради невстъпване на единия от членовете, определени от Народното събрание /НС/. Проблемът започна с това, че поначало парламентът забави избора на съдии. "Тази кризисна ситуация би могла да помогне на съдиите в КС да имат самочувствието на мислещи юристи, които бранят конституционните повели, а не като хора, обвързани с онези, които са ги избрали или назначили", смята Ненков. "Струва ми се, че НС имаше достатъчно време много по-перфектно да проведе процедурата по селекцията, по установяването на истината за необходимите високинравствени и професионални качества на кандидатите преди избора. За да не се стигне до ситуацията от четвъртък, която в никакъв случай не говори добре за държавата ни. Фактически президентът задейства един краен механизъм за изход от създадената критична ситуация", коментира Ненков.

Под заглавие "Казусът "Марковска" "24 часа"една агония, произведена от мнозинството в НС"Марковска"

Интерпол издирва 1135 български бандити по света, анонсира в интервю за "24 часа" генералният секретар на организацията Роналд Ноубъл. Броят им не се е увеличил. "Мога да кажа, че България помага в разследването и задържането не само на български престъпници, укриващи се от правосъдието, но дейносттай е неоценима при арестите на бегълци и от много други националности. Според нашата статистика през последната година повече от 400 опасни международни престъпници са били идентифицирани и арестувани чрез нашата организация благодарение на помощта и съдействието от българската полиция", изтъква Ноубъл. Според него съвместната работа на Интерпол с българските власти прави не само България по-сигурно място, но помага за повишаване на сигурността в Европейския съюз и по целия свят.

До края на месеца ще стане ясно дали прокуратурата ще започне разследване срещу двете бивши пиарки на земеделския министър Мирослав Найденов - Кристина Спасова и Лора Димитрова, информира сега. Софийската градска прокуратура е възложила на МВР да направи проверки и на база събраната информация ще се прецени дали сегашната преписка ще прерасне в разследване. Бившите служителки на Агенцията по храните попаднаха в полезрението на държавното обвинение след публикации на "Сега", че са взели близо 50 хил. лв. от Програмата за развитие на селските райони, за да я популяризират във Facebook и Twitter и междувременно са забогатели, припомня изданието.

За преживяванията си в Сирия разказва пред "Стандарт"Има много сгради, които са отчасти бомбардирани, има стаи, които са свободни. Казват ни, намерете си място. Лягаме на земята. Спим с дрехите. Ядем ябълки. Така няма опасност да се заразиш от нещо. Дюнери продават само на едно място. Има някаква дребна търговия. Има хлебарници, в които опашките са по 2-3 часа. Стоките основно идват от Турция. Заводите са затворени."

"Към този момент няма опасност от сирийска бежанска вълна", уверява в интервю за "24 часа" Никола Казаков, председател на Държавната агенция за бежанците. "Имаме готовност при засилен поток към нас да направим полеви лагер за 1000 души в едно военно поделение край Харманли. Правителството вече гласува да се отпуснат 200 000 лева, с които ще се подготвя теренът за поставяне на палатките", допълва Казаков.

Според челото на "Стандарт" Дженифър Лопес си търси къща по нашето Черноморие. Мегазвездата била зарибена от рок динозаврите, които си накупиха имоти край Каварна. Джей Ло отдавна мечтае за усамотено кътче далеч от баровските ривиери. Това ще е и голямата изненада за гаджето й Каспър Смит, който каца със звездата утре в София.

В интервю за "Сега"

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати