20 Април 2024 г. Събота

Борисов преговарял с Путин за цената на газа до последно

2012-11-15 16:58:05

Отстъпката в цената на природния газ за България била постигната трудно, с преговори по телефона с руския президент Владимир Путин и то в последния момент. Това съобщи на пресконференцията в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов, който не скри задоволството си от новите цени от януари 2013 година, които ще бъдат с 20 % по-ниски с подписания газов договор между "Газпром" и "Булгаргаз".

 

Наложи се 11 без 15 с президента Путин да разговарям пак, каза Борисов. Путин охладил желанието на шефовете на руската газова компания „Газпром“ за нови формули.

Огромно усилие било и споразумението за премахване на посредниците при доставка на газ от Русия. Досега трите посредника са прибрали милиони от българските потребители, стана ясно от думите на Борисов.

На всички хора ще им падне цената на топлото, увери той, но посочи, че сметките на енергийният регулатор ДКЕВР ще покажат как и с колко. Премиерът призна, че преговорите са били тежки, защото на базата на обемите всеки долар по-малко е голяма разлика.  Постигнатата цена е малко по-висока от тази на Германия, тоест на държавите, които не инвестират  милиарди евро в разработка на газовите находища в Русия.

Газовият договор с Русия предвижда на шестата година да имаме възможност да намалим количествата газ, които купуваме,  за да включим целия местен добив, който ще имаме тогава.

Борисов напомни, че газопроводът „Южен поток“, за който беше подписано окончателно инвестиционно решение, е приоритет и на Европейската комисия.

„Набуко“ е също наш приоритет. На 10 януари ще започнем изграждането на интерконектор, така сме се договорили и с Турция. За съжаление, особено от азербайджанска страна, не се дава никаква гаранция, след колко години, как и откъде ще дойде газ по „Набуко“, докато с днешния подписан договор имаме начало 7 декември 2012 година и край 7 декември 2015 година“, уточни той.

„Вече си изпатихме с газовата криза и подобна тръба през България гарантира, че ние винаги ще можем да си отклоним газ и няма българските граждани да останат на студено както тогава“, беше категоричен министър-председателят.

Председателят на УС на „Газпром“ Алексей Милер увери, че подписването на двата документа в един ден е случайно и се е наложило заради кончината на патриарх Максим на 6 ноември.

На българска територия дължината на газопровода е около 540 километра с около 900 километра тръбопроводи.
Входната точка на тръбата в България ще бъде на брега на Черно море южно от Варна, а изходната – в Северна България на границата със Сърбия.

Този газопровод ще даде допълнителна сигурност на доставките на газ в България, заяви Делян Добрев. Според него газопроводът ще се изплати за 15 години. Предстоят процедури  за избор на строител, за доставчик на тръби, за строител на компресорните станции.

България е последната от държавите, участващи в проекта, която подписа окончателното инвестиционно решение. Газопроводът „Южен поток“ ще минава още през територията на Сърбия, Унгария, Словения, докато стигне до Италия.

Благодарение на стратегическото партньорство в газовата сфера, Русия има намерение да построи две парогазови електроцентрали, за които са избрани вече потенциални площадки.

От това според Милер ще спечелят българските потребители на електроенергия, а и ще се отворят нови работни места.

В рамките на „Южен поток” е предвидена възможност за запазване на  мощности за България в по-големи обеми, отколкото са посочени в договорите между двете страни. Милер очаква ръст в консумацията на газ у нас. Той уточни, че потреблението на синьо гориво в България може да се стимулира и с други механизми, които тепърва ще се обсъждат.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати