27 Април 2024 г. Събота

Марковска с намерение да положи клетва в КС

2012-11-15 09:01:41

ВСС прие оставката на Венета Марковска като съдия и заместник-председател на Върховния административен съд (ВАС). Гласуваха 22 членове на съвета, от тях 18 бяха „за”, двама - „против” и двама се въздържаха.

Избраната от парламента за конституционен съдия вече влезе в КС, където в 11 часа започва официалната церемония по полагането на клетва.  

От молбата й пред ВСС за освобождаване стана ясно, че тя ще отиде да се закълне. В мотивите си Марковска посочва, че иска да бъде освободена като заместник-председател на Върховния административен съд и като съдия, тъй като в 11 часа й „предстои да положа клетва в Конституционния съд".

По закон тя няма как да съвместява позицията на съдия и член на КС.

Припомняме, че скандалът тръгна след избирането на Венета Марковска за конституционен съдия въпреки постъпилия сигнал срещу нея за търговия с влияние и конфликт на интереси. Независимо от това тя беше подкрепена от всички партии в парламента без „Синята коалиция“. 

След като ЕК заплаши с междинен мониторингов доклад, Марковска сама поиска за бъде изслушана в правната комисия и опита да изчисти имиджа си, като отхвърли всички твърдения в „доноса“. 

Новите конституционни съдии трябва да положат клетва в четвъртък, но стана ясно, че Марковска е решила да отложи клетвата си и е сезирала прокуратурата, за да бъдат проверени сигналите за търговия с влияние и конфликт на интереси срещу нея. 

Прокуратурата обаче обяви, че няма да проверява сигнала срещу нея, защото няма издирвателни функции и няма как да разкрие кой е авторът му. 

Премиерът Бойко Борисов вече няколко пъти помоли Марковска да се оттегли, тъй като по случая се е създал "огромен шум". Остри изказвания срещу нея направиха и правосъдният министър Диана Ковачева и вицепрезидентът Маргарита Попова.

 

Клетва в Конституционния съд трябва да положат и другите трима нови членове - Георги  Ангелов, съдия от Върховния административен съд, избран от съдебната квота, бившият главен прокурор Борис Велчев, посочен от президента, и депутатът от ГЕРБ Анастас Анастасов,който беше избран от НС, но получи по-малко гласове от Марковска. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати