29 Март 2024 г. Петък

Борисов запазва мълчание за "Южен поток"

2012-11-14 14:26:58

Журналистите в Министерския съвет се оказаха провокатори на Русия по договора за доставка на синьо гориво, който трябва да подпишем утре с “Газпром“.

Министър-председателят Бойко Борисов днес отказа да коментира споразумението и заяви, че утре в 11 часа предстои подписването и след това ще има цяла пресконференция.

Мотивите му за отказ от коментар бяха, че България има свои козове пред Русия за подписването на договора и параметрите по него и не желае да ги издава. Той обясни, че от Москва доста успешно използва тамошните медии, за да измъква информация, като пуска изявления и после чака реакция.

Борисов призова българските журналисти да не се подвеждат по тази схема. Той не обясни точно какви козове смята да използва и какво се надява да постигне с тях.

След по-малко от 24 часа ще говорим за това, толкова ли е сложно да изчакаме, заяви Борисов. Той допълни, че за него преговорите с “Газпром“ не са тема на седмицата, защото правителството прави и други неща.

Единственото, което Борисов каза по същество, беше, че иска договорът да бъде за шест плюс четири години. Според него до шест години страната ни ще може да започне да добива големи количества газ, а тези “плюс четири години“ ще са за подсигуряване, в случай че не успеем.

В последните седмици тече спор около прозрачността на преговорите, които се водят с “Газпром“ за цената на доставките на газ и “Южен поток“. Дори президентът Росен Плевнелиев призова за повече прозрачност.

Енергийният министър Делян Добрев даде няколко изявления по темата, а вчера дори събра журналисти на извънредна пресконференция. Всички от кабинета изказаха категорична позиция, че няма тайни преговори, но съмненията на опозицията останаха.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати