20 Април 2024 г. Събота

Без Бойко можем, без цигари - не!

2012-11-14 14:25:10

На 22-ри ноември собствениците на заведения и пушачите, които смятат, че правата им са нарушени, ще се съберат пред Народното събрание.

Това обявиха от Сдружението на собствениците на заведения, които са нарекли своята инициатива „Протестът на масите”. Целта на митинга е да отпадне забраната за тютюнопушене на открити и закрити обществени места и да се върнат предишните законодателни разпоредби преди първи юни.

Вносителите на предложенията за промени – независимите депутати Кирил Гумнеров и Стоян Иванов, се оплакаха пред журналистите, че няма движение по предложението им за промени в Закона за здравето.

Кирил Гумнеров призова народните представители да разгледат проекта им за законодателни промени и да направят крачка в правилната посока - да отменят тази вредна за бизнеса забрана. „, предупреди депутатът.

„Тук е мястото да припомним на здравните фашисти и на екоталибаните в парламента, че промяната в манталитета на хората може да стане само с дългосрочни превенции”, коментира още независимият Кирил Гумнеров.

Вносителите на предложенията за промени твърдят, че докато хората продължават да пушат, един цял бранш ще бъде изкуствено фалиран. „Не можа заради ината на здравното министерство и парламента, които са се запънали като магаре на мост, да бъдат силово фалирали собствениците на заведения”, обясни Гумнеров.

 

От името на Сдружението на собствениците на заведения в България Пейо Филипов изчете декларация. Търговците припомнят, че в заведенията си са монтирали скъпоструващи вентилационни инсталации.

„С влизането на забраната в сила вложените инвестиции, в размер на над 50 млн. евро се оказаха неприложими и невъзстановими. Според данни на НСИ към третото тримесечие заетите лица в сектор „Ресторантьорство и хотелиерство” намаляват с 10,7 хиляди души, което в процентно изражение е 10,3 %”, обявиха още собствениците на заведения.

Според тях икономическите ефекти от забраната ще бъдат над 228 млн. лв. по-малко приходи в бюджета. Ако отпадне забраната за пушене, собствениците на заведенията предлагат даже данъчни бонуси за обектите, които забранят пушенето на територията си. Както и да се осигурят образователни кампании за вредата от тютюнопушенето.  

източник:  

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати