23 Април 2024 г. Вторник

Обсерваторията в Рожен ще я бъде

2012-11-14 12:46:36

Обсерваторията в Рожен, чието финансово състояние е толкова тежко, че не може да си плати сметката за ток, ще получи два договора по проекти -  към Министерство на земеделието и храните на стойност 120 хиляди лв., и един към Министерството на околната среда и горите за 150 хиляди.

Без обичайните благодарности в Министерския съвет преминаха разговорите между представителите на учените и премиера Бойко Борисов на днешното заседание на кабинета.

По време на срещата доц. д-р Таню Бонев, директор на института по астрономия, обясни, че астрономията е една от най-приложните науки и може да бъде много полезна и на двете министерства. Той уточни, че новата дейност обаче може да отклони вниманието на работещите в Рожен от дейностите, които са пряко свързани с астрономията.

„Може би ще пропуснем някой астероид, който след 10-ина години ще удари Земята, но няма как“, обясни Бонев. „Това ли трябваше да казвате?“, скастри го премиерът.

Астрономът уточни, че няма как да не спомене това явление, защото в момента има страшен астероид, който след 36 години може да удари Земята. „Ми, гледайте го тогава, щом е опасен!“, разпореди се Борисов.

Бонев заяви, че ще се опитат да не занемаряват следенето на астероида, но това може да стане само ако им остане време от допълнителните дейности, с които са натоварени сега, за да могат да получат допълнителната инжекция към бюджета си.

„Може би ще пропуснем някоя избухваща звезда, която наблюдаваме“, оплака се Бонев. „Ще гледате по-внимателно“, опонира го обаче премиерът.

Астрономът обясни, че може да се наложи обсерваторията да занемари работата си по важни проекти като бъдещето на ядрената енергетика. По думите на Бонев бъдещето на ядрената енергетика е ядреният синтез и милиарди се влагат по целия свят от десетилетия за да се научи човечеството да управлява този процес.

„Единственият пример за добре управляван ядрен синтез имаме в Слънцето и звездите. Милиарди години те светят постоянно. Някои от тях избухват, за да ни подскажат какви мерки трябва да вземем, за да опазим бъдещите ядрени централи“, обясни връзката между ядрената енергетика и астрономическите обекти специалистът.

Премиерът от своя страна отхвърли възможността да се пропусне някое астрономическо явление, защото новите проекти, по които трябва да работи обсерваторията в Рожен, е наблюдаването на горите и околната среда. БАН има своя бюджет и трябва да се грижи за своите институции, отсече Борисов. „Но след като са я докарали дотук, правителството трябва да възложи два допълнителни договора, за да могат да си изкарат парите, мотивира се премиерът.

По негови думи единият договор вече е подписан. Така че астрономите още днес „да могат да си получат заплатите, режийните и да си платят тока. Другите ще си развиват научната дейност“.

Премиерът допълни още, че ако са необходими още средства, „за да не изпуснем някой астероид и някой взрив след десетина години“, може да се отпусне допълнително финансиране по линия на Министерството на образованието, младежта и науката. „Така че направете ми сметка допълнително, колко ще ви отклони вниманието това, че се занимавате с тези два проекта, и толкова допълнително пари ще ви дам през МОМН, за да не изпуснем някоя звездичка“ ,обясни премиерът и допълни, че „лошото на днешната среща ще се изкара по различен начин по новините на централните телевизии“.

„Много добре, разчитам на вашата дума“, заяви Таню Бонев „Нито астероид, нито звездичка, 10-20- 30 хиляди, колкото трябва целево ще ви дам, за да не изпуснем едно нещо в небето“ , завърши премиерът.

В разговора се намеси и астрономът Янко Николов. Той отбеляза, че обсерваторията в Рожен е важен научен обект и символ на България. „Това е символ, не е само телескоп и електроника. Това е символ на България, който трябва да продължи да съществува, коментира той.

В разговора се включи и министърът на околната среда и водите Нона Караджова, която заяви своето разочарование от начина, по който се разпределят парите в БАН. По нейни думи в академията на науките няма приоритизиране на финансирането, а средствата се разпределят на калпак. Тя лансира и една нова идея – важните институции като НИМХ да станат държавни и да има начин да се разпределят парите за нуждите на обществото. „Всички имаме ограничения, не само БАН“, завърши мнението си Караджова.

На финала на срещата Борисов повтори до болка познатата си тирада - как от три години слуша, че обсерваторията в Рожен ще затвори, а срещата днес е поредното доказателство, че това няма да се случи.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати