29 Март 2024 г. Петък

Меглена Кунева: Има "извиване на ръце" за "Южен поток"

2012-11-13 13:30:26
Българската индустрия може да остане без газ от 1 януари 2013 г., защото нямаме подписан договор за газ от началото на следващата година, заяви лидерът на "България на гражданите" Меглена Кунева. 

Според нея има "извиване на ръце" - или България да подпише за "Южен поток", или няма да има договор за газ. Залогът е да има само един доставчик на газ, смята Кунева. 

Цената за това, че няма да има конкуренция на пазара, ще я платим ние, потребителите, и най-вероятно България ще бъде осъдена, защото не допуска либерализация на пазара на газ, прогнозира Меглена Кунева. 

Затова газът няма да поевтинее - нямаме договор, нямаме и запаси, коментира Кунева и призова министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев да каже пълно ли е хранилището с 90-дневните запаси. 

Притискането на България до стената носи датата 1 януари 2013 г., опасява се лидерът на "България на гражданите". 

Цената ще я платят хората, както плащат цената на случая с Тодор Тодоров - Чакъра, каза тя, напомняйки за присъдата от Страсбург за използвана неправомерно голяма сила при полицейска акция по задържането на Тодоров през 2003 г., ръководена от Бойко Борисов. 

Не става въпрос за парите, но никой не може да заплати на 7.5 милиона българи унижението, което понася една страна, когато премиерът й е поименно споменат като нарушител на правата на човека, допълни тя.

От "България на гражданите" възразиха и срещу начина, по който се избират висши магистрати.

Йонко Грозев посочи, че критериите са неясни и са вследствие на договорки, а последващата процедура е само театър, който да легитимира вече направения избор. Тази трайна практика ни обрича на липса на правосъдие за много години, защото тези хора не само ще бъдат на ключови постове, но и ще подбират хората в съдебната система по същите критерии, по които са подбрани и те, опасява се Грозев. 

Той подозира, че по същия начин ще се подходи и по предстоящия избор на главен прокурор. Това е неприемливо, защото влиянието на главния прокурор върху начина, по който ще се осъществява правосъдие в страната, е огромно, коментира Грозев.

"България на гражданите" призовават процедурата да бъде спряна и изборът на главен прокурор да стартира отново, като се позволи максимално широка възможност за кандидатиране на хора. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати