Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Юли 4
Начало arrow Политика arrow Меглена Кунева: Има "извиване на ръце" за "Южен поток"

Меглена Кунева: Има "извиване на ръце" за "Южен поток"

  Print E-mail
2012-11-13 13:30:26
източник: dnes.bg

Българската индустрия може да остане без газ от 1 януари 2013 г., защото нямаме подписан договор за газ от началото на следващата година, заяви лидерът на "България на гражданите" Меглена Кунева. 

Според нея има "извиване на ръце" - или България да подпише за "Южен поток", или няма да има договор за газ. Залогът е да има само един доставчик на газ, смята Кунева. 

Цената за това, че няма да има конкуренция на пазара, ще я платим ние, потребителите, и най-вероятно България ще бъде осъдена, защото не допуска либерализация на пазара на газ, прогнозира Меглена Кунева. 

Затова газът няма да поевтинее - нямаме договор, нямаме и запаси, коментира Кунева и призова министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев да каже пълно ли е хранилището с 90-дневните запаси. 

Притискането на България до стената носи датата 1 януари 2013 г., опасява се лидерът на "България на гражданите". 

Цената ще я платят хората, както плащат цената на случая с Тодор Тодоров - Чакъра, каза тя, напомняйки за присъдата от Страсбург за използвана неправомерно голяма сила при полицейска акция по задържането на Тодоров през 2003 г., ръководена от Бойко Борисов. 

Не става въпрос за парите, но никой не може да заплати на 7.5 милиона българи унижението, което понася една страна, когато премиерът й е поименно споменат като нарушител на правата на човека, допълни тя.

От "България на гражданите" възразиха и срещу начина, по който се избират висши магистрати.

Йонко Грозев посочи, че критериите са неясни и са вследствие на договорки, а последващата процедура е само театър, който да легитимира вече направения избор. Тази трайна практика ни обрича на липса на правосъдие за много години, защото тези хора не само ще бъдат на ключови постове, но и ще подбират хората в съдебната система по същите критерии, по които са подбрани и те, опасява се Грозев. 

Той подозира, че по същия начин ще се подходи и по предстоящия избор на главен прокурор. Това е неприемливо, защото влиянието на главния прокурор върху начина, по който ще се осъществява правосъдие в страната, е огромно, коментира Грозев.

"България на гражданите" призовават процедурата да бъде спряна и изборът на главен прокурор да стартира отново, като се позволи максимално широка възможност за кандидатиране на хора. 
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Перник влиза от криза в криза. Това стана ясно от коментара на кмета на Перник Станислав Владимиров пред БиТиВи.Той посочи, че новият водопровод вече е дал лека авария. Сега той се ...
  Новини "За да спрем да налагаме масова психоза, Гешев трябва да арестува Борисов, а Кошлуков да се опита да бъде почтен. Изразявам силно безпокойство, че близо 20 часа няма заседание на ...
  Новини Министърът на екологията Емил Димитров - Ревизоро и днес си е написал оставката, без да я съгласува с някого, но и без да опъва ластици, както се изрази по аналогия с думите на ...
  Новини 5+1 партии в следващото Народно събрание. Формацията на Слави Трифонов е трета политическа сила. Това показват данните от последното проучване на "Тренд".ГЕРБ продължава да бъде ...
  Новини По инициатива на българската страна Владимир Путин проведе телефонен разговор с президента на Република България Румен Радев, съобщава Кремъл на своя уебсайт.Путин и Радев ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?