19 Април 2024 г. Петък

Streak излиза срещу iPad в битка за американския пазар на таблети

2010-08-15 19:49:19
Американската компания Dell в петък ще пусне на пазара в САЩ своя таблет Streak, а ден по-рано ще започне приемането на поръчките за продукта. Това съобщиха от дружеството, което ще е първият голям технологичен концерн, който ще се конкурира с Аpple на американския пазар за таблети.

Dell имат един сериозен коз - таблетът им ще се продава за 300 долара след субсидия от мобилния оператор AT&T. Това е цената за устройството, но с 2-годишен договор с AT&T, която осигурява GSM мрежа на продуктите на Apple в САЩ. Без договор Streak ще се продава за 550 долара. Най-евтиният модел на iPad е 500 долара, като по-скъпите струват над 800 долара.

Таблетът на Dell беше сочен за основен конкурент на iPad още след като Dell го показаха в началото на годината. Streak има доста по-малък екран от този на iPad - едва 5 инча (12.7 см), но пък компенсира с много други функции, които таблетът на Apple не притежава.

Устройството на Dell разполага с уебкамера и операционна система Android, което предполага по-голяма отвореност на продукта към чужди софтуерни приложения и файлове. Устройството поддържа Wi-Fi и 3G. Предварителните ревюта на Streak го определиха като хибрид между смартфон и таблет.

Това е още едно предимство на продукта на Dell - може да се ползва като мобилен телефон. Някои от моделите на iPad имат 3G съвместимост, но тя се ползва само за пренос на данни.

Streak дебютира на британския пазар в началото на юни. Някои от офертите на големите британски оператори са за безплатно устройство, ако абонатът подпише 2-годишен договор. Разбира се, месечните такси са доста солени, а повечето абонаментни планове предлагат само достъп до 3G мрежата на мобилния оператор. Ако Streak се ползва и като мобилен телефон, таксата се покачва още.

Непосредствено след дебюта на устройството на британския пазар изпълнителният директор на Dell Майкъл Дел обяви, че продажбите на Streak са "интересни, вълнуващи, но незначителни на фона на годишния оборот на компанията от 60 млрд. долара".

Редица производители планират да пуснат собствени таблети до края на годината. Някои от големите компании вече обявиха, че разработват 3D таблети, които се очаква да се появят през следващите няколко години.

Междувременно на пазара се опитват да пробият и компании, които предлагат четци за електронни книги с функции на таблети. Такъв пример е компанията Copia, която обяви, че пуска хибрид между таблет и четец. Производителят се надява да спечели позиции от ниската цена - едва 99 долара.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Технологии


Новини
През тази нощ, в 3:00 ч. превъртяхме часовниците с един час напред по лятното часово време.Припомняме, че смяната на астрономическото време с лятно беше въведена с цел икономия на р ...
Новини
През последните няколко мандата сякаш свиканахме управляващите да вземат странни решения "в 12 без 5". Спорни законодателни инициативи, ударни назначения в държавната администрация, ск ...
Новини
Радослав КЪРДЖИЕВ, управител на „ИКОН“ ООД: „Обслужваме хора, които работят с много и различна информация“ След успешно реализиран проект от една от водещите фирм ...
Новини
Facebook работи върху сайт за проследяване на руската пропаганда в мрежата, предаде Дойче веле.Новият портал на компанията ще показва дали дадена публикация е свързана с руск ...
Новини
Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи американските изтребители F-22 или F-35 по време на въздушна битка, пише в коментарен материал списание National Interest.Авторът на с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати