23 Април 2024 г. Вторник

Израел стреля срещу Сирия за пръв път от 1973 г. насам

2012-11-12 05:56:57
Израелската армия произведе предупредителен изстрел с управляема ракета срещу Сирия, след като за втори път през последните дни сирийски снаряд попадна близо до израелски военен пост на Голанските възвишения. Това е първият случай от войната Йом Кипур от 1973г., когато израелски части откриват стрелба по сирийската армия.

Ген. Йоав Мордехай, говорител на армията, уточни, че инцидентът е станал до поста Тел Хазека и че ответният изстрел най-вероятно не е причинил щети и не ранил никого, защото е бил насочен в безлюдна зона. Според военни източници на израелската преса използвана е ракета "Таммуз", която е насочена до произвелата изстрела сирийска батарея.


 
В същото време Израел изпрати и предупреждение до ООН, че всеки следващ подобен инцидент ще бъде посрещнат "с реален отговор".

Изстрелът е бил само един, защото инструкциите са за масивен отговор, само в случай на голям сирийски обстрел. "Но няма да приемем повече да се стреля по наша територия. Това е сигнал към сирийците, че няма да прощаваме за всичко, което пада на нашите земи", коментира източник на в."Джерузалем пост", който уточнява, че двете страни не са в конфликтна ситуация.

Часове преди това военният министър Ехуд Барак предупреди, че страната ще реагира, ако отклонили се сирийски снаряди продължат да падат по Голанските възвишения. "Посланието ни е предадено. Не мога да ви гарантирам, че повече няма да падат мини и снаряди. Но ако падне снаряд, ще отговаряме", заяви министърът по националното радио без да навлиза в подробности.

Министърът за гражданската защита Ави Дихтер заяви, че Израел се нуждае от "стоманени нерви" за справяне с нестаблиността в Сирия. Според него Израел просто няма срещу кого да отвърне, защото от другата страна на границата цари хаос.

Миналата седмица три сирийски танка, участващи в сражение с бунтовници, навлязоха в демилитаризираната зона на Голанските възвишения и останаха там няколко часа. 

Изглежда за пръв път от доста години израелската армия е изправена пред тежка ситуация да има заплахи и на южната граница с ивицата Газа, и на северната със Сирия. Израелската преса коментира, че случилото в неделя е уникално за последните 39 години и че този отговор е резултат на подробни обсъждания в щаба на армията и в Северното командване. След като месеци наред граничните постове слушат стрелбата откъм сирийска страна, през лятото е формулиран план за реагиране в случай на ескалация на напрежението.

Първата фаза са вербални предупреждения срещу Дамаск чрез ООН - това вече бе направено, но без резултат. Предупредителният изстрел от днес е втората фаза и за него е решено да не се използва обикновена артилерийска стрелба, а да се демонстрира високотехнологична ракета като "Таммуз", която бе показана публично едва преди около година. Третата фаза на конфронтация е нещо, което никой не иска, но което, както коментира пресата, не е изключено, "защото понякога отчаяните диктатори правят отчаяни неща".

В същото време на юг групировките в Газа продължават всеки ден да обстрелват с ракети Южен Израел и ситуацията се влошава, включително заради нестабилността в съседен Египет и възхода на ислямистите там.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати