28 Март 2024 г. Четвъртък

Изборът ми е напълно каноничен, отсече митрополит Кирил

2012-11-12 05:51:17

Изборът на Светия синод да издигне мен като наместник-председател на Българската православна църква е напълно каноничен.

Така Варненският митрополит Кирил, поел временно ръководството на църквата у нас, коментира пред bTV острата реакция на Пловдивския митрополит Николай, който вчера обяви издигането на Кирил за неканоничено.

Като причина за коментара си Пловдивският митрополит изтъкна църковния устав, според който наместник може да бъде избран с повече от половината гласове на всички висши духовници в Светия синод (останали 14 след смъртта на патриарх Максим).

На заседанието в събота Варненският митрополит бе избран със седем гласа (реално точно половината от гласовете на членовете), които обаче се оказаха достатъчни, тъй като двама от 14-те митрополити не присъстваха на вота – те бяха в чужбина.

„Не мога да знам основанията и мотивите на митрополит Николай. Мога да гадая, че или не знае какво значи тайно гласуване или спекулира с това, че когато има такова гласуване, трябва задължително да участват всичките 14 митрополита. Участват само присъстващите – не може да дойде таен глас от Америка. Затова изборът е каноничен”, обясни казуса избраният временен председател на БПЦ.

По отношение на опитите за нов-стар разкол чрез молбата за регистрация на алтернативния синод в съда, висшият духовник коментира, че „е нормално да има различни мнения – колкото глави, толкова и мнения”.

Митрополит Кирил отхвърли всякакви сценарии за евентуална външна намеса в избора на нов патриарх.

„Вероятно е да се опитат да се намесят политици, но никой не може да повлияе на избора. Археиреите са независими – както от местните църкви, така и от политическо влияние. Ние отстояваме единството и няма да позволим намеса в никакъв случай”, разясни Варненският митрополит.

 Варненският духовник сподели, че съвестта му е чиста и няма за какво да се кае заради агентурното си минало.

 

„Защо да занимаваме хората с моята личност? Духовникът няма личен живот, той изцяло се е посветил на Бога”, каза митрополитът и определи като спекулации публикациите, че е правел доноси от манастира в Света гора.

„Единствено съм помагал там да се запази българското. Аз сега разбрах за тези неща, не съм подписвал документ за съгласие, не съм получавал заповед от ДС, служил съм само на църквата”, добави митрополит Кирил.

Той отново се оправда и за скандала от преди година, когато се появи за празничната служба в храма "Св. Николай Чудотворец" във Варна с нов луксозен "Линкълн MKZ" хибрид със "златен" номер В 8008 РТ.

Той посочи, че нямало как да откаже дарение, направено от от християнин. „Тази кола е абсолютно евтина – 30-35 хиляди долара, това скъпо ли е? Заради икономия я ползвам, тя няма лукс. От Варна до Адриатика се стига само с един резервоар – 60 литра. Така пестя пари за епархията”, обясни Варненският митрополит.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати