27 Април 2024 г. Събота

Преглед на печата днес

2012-11-12 05:18:59
Покана за участие в тържествената първа копка на "Южен поток" е получил Бойко Борисов, пише "Стандарт". Събитието е насрочено за 7 декември край руския град Анапа, който се намира на западния бряг на Черно море. Оттам ще тръгва тръбата, която, след като мине по дъното, ще излезе край Варна. Официалната покана от руснаците е и до енергийния министър Делян Добрев, както и до шефа на Български енергиен холдинг Михаил Андонов. 

Очаква се руският президент Владимир Путин да събере на копката държавните ръководители на всички страни, които участват в проекта. Засега обаче не е ясно дали Борисов ще уважи церемонията. В програмата му до края на годината няма планувано посещение в Русия, заявиха правителствени източници. Очаква се на 15 ноември в страната ни да пристигнат шефовете на "Газпром" за взимането на окончателното решение за строежа на "Южен поток" у нас. Тогава ще бъде подписан и новият договор за доставка на руски газ.   

По повод липсата на информация при президента за последното движение около проекта "Южен поток"Президентът просто не е бил в България, иначе Делян Добрев първо запозна Министерски съвет с всички подробности, след това отиде в парламента. Утре мисля, че ще отиде при президента." 

Пред "Труд"Важно е не да си пръв, а да имаш идеи. Наясно съм, че поради изключителната поляризация на мненията в общественото пространство, както по повод на процедурата по избор на главен прокурор, така и за самите кандидати за поста, състезанието ще бъде съпътствано от не особено чиста игра. Аз не съм готов да играя нечисто, никога не съм го правил, няма и тепърва да се уча", категоричен е г-н Цацаров.

 "Преса"Изборът на кандидата за Конституционния съд е доста голям срам. Независимо кой е отговорният орган, държавата трябва да прецизира всичко. Трябва да се проведе пълно проучване кое е вярно и кое не. По отношение на ВСС, КС или избор на главен прокурор идеята е не чужденците да имат доверие, а такова да имат местните хора", убеден е посланикът.

Анализът на "24 часа"Ще надминем ли Гърция?" Разликата в доходите бе 6 пъти, сега е 3, но каква е ползата, ако седим на едно място и чакаме проблемните страни да обеднеят повече от нас?!

В интервю за "Преса"Чака ни сиромашки живот още20 години".

Българският бизнес ще получи пълен достъп до информация за всички проекти, които предстои да се реализират в Катар през следващите години, както и до условията и изискванията за бизнес в тази страна. Такова уверение получи регионалният министър Лиляна Павлова на срещата си с катарския министър на общините и планирането шейх Абдул Рахман ал-Тани, пише "24 часа". Павлова беше запозната с концепцията за цялостното развитие на Доха, която през 2022 г. ще бъде домакин на Световното първенство по футбол. На срещата бяха представени катарският национален план за развитие до 2032 г. и петгодишната национална стратегия за развитие. Представители на държавната благоустройствена компания"Ашгал"Готови сме с проекти за ремонт на 1500 км малки пътища. Най-късно до 1 юни догодина ще имаме работеща магистрала "Тракия". 

Министърът на вътрешната сигурност на САЩ Джанет Наполитано изпрати писмо до МВР шефа Цветан Цветанов, в което благодари за "личната му отдаденост в задълбочаването на сътрудничеството между двете държави", информира "Труд".  Г-жа Наполитано бе на посещение в София преди месец. Тогава между България и САЩ бе подписано Споразумението за засилване на сътрудничеството в борбата срещу тежката престъпност. В писмото министърът на сигурността на САЩ отбелязва още, че Департаментът за вътрешна сигурност на САЩ и България работят изключително добре, особено по противодействието на киберпрестъпленията. Наполитано заключава, че очаква с нетърпение да се види Цветанов този месец във Вашингтон.

На първа страница "Новинар" съобщава за решението на кмета на варненското село Рудник Ангел Исаев, който смята да предприеме крути мерки срещу всеки, позволил си да краде в управляваното от него населено място. Кметът събрал местните "бабаити" - около десетина души - и в прав текст им казал, че ще ги накаже строго, ако ги хване да крадат. Исаев се решил на Крумово правораздаване, тъй като бил бесен на ромските набези, които оставяли селото без ток. Освен това се събрали и множество жалби от хората, които не издържали на постоянните обири в района. 
 
Над 17 000 ученици ще учат на "две скорости" през учебната 2012/2013 г., публикува информация на министерството на образованието "Сега". Програмата се състои от три модула - за подготовка на талантливи ученици за олимпиади, за допълнителна подготовка на деца от предучилищните групи и за допълнително обучение на ученици със слаб успех от III до VIII клас. Общо 6466 ученици със слаб успех от III до VIII клас ще се включат в групи за допълнително обучение по български език и литература, по математика, природни науки и по обществени науки.Тази година повече са децата със слаби резултати в прогимназията - 4359, а в началния етап са 2107. Условието е ученикът да има по-слаб годишен успех по съответния предмет в сравнение с успеха на випуска на училището и на випуска от страната. Децата със слаби постижения ще се обучават в групи от 4 до 8 ученици. За допълнително обучение за една група на учителя се изплаща възнаграждение в размер на 700 лв. плюс 10% за административни разходи на училището. Други 2672 деца от предучилищните групи ще се включат в групи за допълнителна подготовка преди постъпването в училище, като бюджетът за този модул е 326 780 лв.
 
"Сега" информира, че един месец след като стана ясно, че Столична община има намерение да отвори старото сметище в с. Долни Богров, което е затворено от 1995 г., се оказва, че кметството все още няма разрешително да извозва боклука там и не е ясно кога ще го получи. От друга страна пък депото в Суходол е пред изчерпване. "Все още нямаме комплексно разрешително за ползване на депото", обясни миналата седмица зам.-кметът по екология Мария Бояджийска. Тя на няколко пъти отказа да отговори дали има резервен вариант до издаването или отказването на разрешително. За общината е традиция да отрича, че проблем с боклука има, каквото и да се случва. Изданието съобщава и за решението на парламентарната комисия за борба с корупцията да обсъди два одита на Сметната палата, които засягат дейността на СОС и екоминистерството. Проверката в общината е установила, че 69 на сто от конкурсите по Закона за обществените поръчки за периода от 1 януари 2010 г. до 30 септември 2011 г. не са проведени по законния ред.
 
За тенденция за увеличение на болните от диабет в България алармираха лекари-специалисти дни преди Световния ден за борба с диабета, който се отбелязва на 14 ноември, пише "Дума". Според данните на медиците през последните 10 години заболеваемостта от диабет е скочила 4 пъти. Статистиката, която показва данните, е на "Ново - Нордиск". Специалистите са категорични, че негативната тенденция за ръста на заболяването се дължи на все по-застоялия живот, който водят хората. Друга причина са нездравословните хранителни навици, както и липсата на достатъчно физически упражнения всекидневно. Ако младите хора продължат по този път, заболяванията от диабет ще се увеличават,прогнозираха медиците.

 "Грипът подрани с месец", информира "Монитор". Той вече върлува в София. За 174 случая на софиянци с кашлица, температура и неразположение е съобщено в РЗИ само за последните 6 дни. Докторите смятат, че в поне половината от тях става дума за грип.
 
"България до момента няма забавяне във възстановяването на средствата по европрограмите. Няма основания за невъзстановени средства, тъй като пращаме само чисти пари, които са многократно проверени", предава становището на министър Томислав Дончев "24 часа". Той коментира информациите, че заради разправии за евробюджета през 2013 г., ЕС може да забави 400 млн. евро разходи, които България е направила по европрограми и са одобрени от Брюксел. В края на октомври екипът на министъра за управление на еврофондовете е изпратил сертификат за близо 360 млн. евро, които се надява да бъдат изплатени до месец. Най-малко още 144 млн. евро ще поиска София за възстановяване със сертификат, който ще бъде изпратен в края на ноември. От Еврокомисията и лично комисарят за регионално развитие Йоханес Хан поели ангажимент пред Дончев тези пари да бъдат възстановени до края на годината. "Подобни драми с въпроса за невъзстановяване на европарите имаше и миналата година", припомни министърът.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати