23 Април 2024 г. Вторник

24-годишната студентка, изгубила бебето си: Просто така се случи

2012-11-11 16:42:27

-годишна бургазлийка е жената, която загуби бебето си при раждане в домашни условия, съобщи д-р Антонио Душепеев, началник на Родилно отделение в МБАЛ – Бургас, където е закарана родилката. Тя е студентка и редовно е посещавала женска консултация.

Жената отрича раждането у дома да е нейно решение, а "просто така се е случило".

Пациентката е била с нередовен менструален цикъл и е трябвало да ражда по-късно.

"Била е съветвана от женската консултация заради това, че менструацията й е нередовна, най-вероятно терминът не е на 17 октомври, а е на 17 ноември, и тя е решила да изчака малко и най-накрая родила вкъщи. Причините за смъртта на новороденото ще уточняват съдебните лекари. Това, което знам, неофициално към момента е, че бебето не е дишало след раждането”, допълни д-р Душепеев.

По неговите думи опасностите от раждането в домашни условия са най-различни. „Няма нищо положително в раждането в домашни условия”, категоричен бе той. Аз съм за забрана за раждане в домашни условия и за съдебно преследване на тези, които обслужват едно такова решение”, посочи още лекарят. 

Трагичното раждане започнало в 02.00 през нощта, но родителите не са позвънили веднага на 112 и не са потърсили помощ от лекар или от акушер-гинеколога, който е проследявал бременността.

Чак към 6 часа са позвънили на тел. 112, след като бебето се родило мъртво. В момента родилката е в тежко емоционално състояние, но няма опасност за живота й.

Междувременно здравният министър Десислава Атанасова се обави категорично против раждането в домашни условия.

„Без аз да определям избора на хората къде да раждат, смятам, че си има законодателство и, за да се запази и животът на новороденото, и животът на майката, е редно това да се прави само и единствено в лечебни заведения. Винаги съм твърдяла, че изборът на жената трябва да се състои в това при кой лекар да роди и в кое лечебно заведение да роди. Задължително трябва при проследяване на цялото раждане, да имаме истински специалисти. В противен случай ходът на всяко раждане е неизвестен и понякога той завършва с такъв фатален край”, каза министър Десислава Атанасова пред "Фокус".

 Според нея узаконяването на раждането в домашни условия ще оскъпи многократно процеса.

 

„В момента за раждане, без значение дали родилката е здравно осигурена или не, плаща държавата. Ако трябва допълнителни екипи да се осигуряват за раждане вкъщи, трябва да е ясно кой ще плаща за това и ако има последствия или лошо стечение на обстоятелствата и се наложи родилката да бъде приета с усложнения в лечебно заведение, също трябва да е ясно кой ще носи тежестта на това”, отбеляза здравният министър.

В края на миналия месец БХК заведе дело в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) от името на бременна жена, която желае да роди у дома си, но не може свободно и сигурно да направи това, защотобългарското законодателство предвижда ражданията да стават само в лечебни заведения, а лекари и акушери, които асистират домашно раждане, носят административно-наказателна и наказателна отговорност.

БХК поиска съдът в Страсбург да задължи България да промени порочния си закон, който произволно принуждава жените да раждат институционализирано – само в болници, в които трябва да плащат, ако искат бащата да е до тях, в които са държани отделно от бебетата си, прилагат им се нежелани намеси и персоналът ги третира грубо.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Бургас


Новини
Лекар в Бургас е заразен с коронавирус, съобщава Нова телевизия по информация на Кризисния щаб в града.По тази причина от снощи хирургичното отделение на частната болница ...
Новини
Служител на дирекция "Специализирани полицейски сили"-Бургас се е самоубил в дома си в морския град.Тялото на 46-годишния Георги Райков е открито около 17,20 часа днес, съо ...
Новини
Група привърженици на патриотичната паравоенна организия "Български войнски съюз" в камуфлажни униформи и въоръжени с електрошокови палки нападнаха протестиращите в Бургас срещ ...
Новини
Представители на руския рокерски клуб „Нощните вълци" („Ночные Волки") рано сутринта в четвъртък ще се срещнат с бургазлии, запалени по мощните мотори ...
Новини
15 души са задържани на различни места в Бургас днес при специализирана полицейска акция.В операцията участват служители на отдел „Криминална полиция“ на ОДМВР- Бургас, ГДБО ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати