20 Април 2024 г. Събота

Всеки иска да вдига пенсиите и заплатите, но въпросът е на каква цена!

2012-11-10 08:55:32

Не знам дали има премиер, който да не иска да вдигне пенсиите на нашите родители, но ако това ще ни доведе до Гърция или до случващото се в Испания, Италия, Португалия, е цена, която не трябва да се плаща, защото ще разбие и съюза ни". 

Това заяви премиерът Бойко Борисов на семинар на Групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Комитета на регионите на тема „Големите градове – генератор на растеж, икономическо развитие и конкурентноспособност в регионите.

Борисов призовава "ясно да се ограничи лъжата на социалистите към хората". По думите му всеки иска да вдига пенсиите и заплатите, но въпросът е на каква цена. 

Борисов се похвали, че България е приела принципа на Германия – „колкото пари изкараме, толкова да харчим”. „Към момента фискалният резерв ни е 7,2 милиарда лева. И още един милиард лева чакам да ни плати Брюксел до края на този месец. Имаме пълните уверения на президента Барозу, че сме изрядни по лотовете на магистралите”, заяви Борисов.

Борисов призова ЕНП за по-категорична позиция спрямо присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство.

 "Ние сме изпълнили сто процента критериите за Шенген – това го казва ЕК, казват го всички. В същото време - България пази надеждно шенгенските граници. Всеки ден натискът на емигранти от Сирия, Ирак, Ливан, Тунис е огромен", заяви Борисов.

„Стотици бежанци храним на ден в нашите центрове, без да сме в Шенген. Харчим огромни пари и строим нови сгради. Не е честно да се подхожда така към България”, добави премиерът. 

„Надявам се, ЕНП в това отношение да вземе по-остра позиция. Не е нормално социалистите в Европа всеки ден да казват, че подкрепят България за Шенген, а дясно правителство в Холандия да спира държава, която всъщност в момента е подложена на най-големия натиск и харчене на пари заради Сирия. Не е честно. Ние ги спираме и сме надеждна охрана на границата. Преди ми беше безразлично, но сега, когато харчим толкова пари в България, заради една партия в Холандия, съжалявам, но не е честно”, заяви още министър-председателят.

„Нашите министри и кметове са предимно млади хора, завършили навън, с по няколко езика, много добри експерти са, заедно с мен знаем по 2-3 езика", коментира още Борисов, цитиран от  bTV. Премиерът не уточни кои езици владее. 

Преди две години той разкри, че учи английски от кутия с думи, която стои в колата му. „Чуя ли "Конгречулейшън, дженерал", преставам да слушам”, призна тогава Борисов.

"Истински съжалявам, че не послушах майка, която ме записа на френски и плащаше такси да уча частно. Аз обаче обаче ходех да ритам топка", разкая се преди две години премиерът.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати