24 Април 2024 г. Сряда

Заплатите в бюджетната сфера няма да се вдигат през 2013 г.

2012-11-09 06:03:31
През 2013 г. ще се запази размерът на средствата за заетите в бюджетната сфера. Тя обхваща около 430 хил. души, които няма да усетят промяна в трудовите си условия догодина, ако се приеме сегашният вариант на законопроекта за държавния бюджет за 2013 г. Той се обсъжда днес в парламента, а данните са от доклада на парламентарната комисия по труда и социалната политика.

Според документа размерът на социалните помощи се очаква да остане същият. Предвидените средства за тях са в размер на 52 млн. лв. 

Ще се запазят също и размерите и съотношенията на осигурителните вноски за държавното обществено осигуряване (ДОО), за учителския пенсионен фонд и за фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите", както и вноските за допълнително пенсионно и здравно осигуряване. За военните обаче се предлага осигурителната вноска да се вдигне с 20 процентни пункта, за да се покрият разходите за пенсии на настоящите военни пенсионери. Тази вноска ще се плаща изцяло от държавата, както досега. 

Максималният месечен размер на осигурителния доход се увеличава от 2000 на 2200 лв.

Комисията очаква догодина плащанията да се увеличат със 7.8%, или с 650 млн. лв., докато общият размер на предвижданите разходи възлиза на 10.9 млрд. лв. Близо две трети от тези средства се планира да се насочат за увеличаване на пенсиите от 1 април 2013 г. - средно с 9.3 на сто.

По план от 1 януари 2013 г. минималната работна заплата също ще се вдигне на 310 лв., или с 6.9% повече спрямо сегашния размер от 290 лв. Това, както и при предишното повишаване на минималната заплата ще се отрази и върху приходите от социално и здравноосигурителни вноски и ще вдигне автоматично най-ниските минимални осигурителни прагове по икономически дейности и професии.

Предвижда се също разходите по бюджета на социалното министерство да останат близки до тазгодишните си стойности с увеличение от 0.97% на 865 млн. лв. Разходите за социално осигуряване, подпомагане и грижи са общо 13.4 на сто от БВП и се увеличават с 0.4 процентни пункта спрямо тазгодишната стойност.

Средствата за целевите помощи за отопление ще намалеят с над 6 млн. лв. до 73 млн. лв. От тях ще могат да се възползват 250 хиляди души и домакинства. Парите за диагностика и лечение на българи без доходи остава без промяна в сравнение с 2012 г. - 2.5 млн. лв. Помощите за хора с увреждания остават в старите си рамки – 157.2 млн. лв., и със същия обхват от около 494 хиляди души.

"През 2013 г. според разчетите на Министерството на финансите и Министерството на труда и социалната политика се очаква стабилизиране в броя на заетите около нивото им от 2012 г. поради влошената външна среда през първата половина на годината", пише още в доклада на комисията. Според текста слабо увеличение на броя на заетите може да се очаква едва в края на 2013 г., а нивото на безработица по всяка вероятност ще се задържи около 12.4% през годината.

Средствата за насърчаване на заетостта ще се запазят в същия си размер – около 73 млн. лева. Този бюджет ще позволи на над 660 хил. българи да се включат в програми за обучения, както и 23 530 души да намерят работа. Това обаче представлява намаляване на възможностите в сравнение с настоящата година с 0.4% при обученията и с 13.4% при работните места. 
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати