19 Април 2024 г. Петък

ЕНП: Няма да има извънреден доклад на ЕК за България

2012-11-09 05:34:31

Няма да има доклад, както беше съобщено, и в това съм сигурен Това заяви днес пред български журналисти в Брюксел Жозеф Дол, председател на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент, по повод заявената принципна възможност от страна на Европейската комисия за доклад за България по механизма за сътрудничество и оценка преди края на идната година, съобщи БТА.

Дол се срещна днес с вицепремиера Цветан Цветанов. Комисията си върши работата, но по отношение на България не виждам за какво да има специален, междинен, извънреден доклад, коментира той. Има толкова много други проблеми с други европейски страни, добави председателят на парламентарната група на ЕНП.

В последния доклад от лятото в официалния документ от ЕК е записано, че следващият доклад за България ще бъде през декември 2013 г., отбеляза вицепремиерът Цветанов. Това е, което знам официално, допълни той.

По неговите думи българското правителство е част от институциите в ЕС и кореспондира с останалите европейски институции по надлежния ред, с документи и доклади.

Досега няма доклад или официална кореспонденция от Брюксел към София по този конкретен случай, заяви Цветанов по повод изразените критики от ЕК след избора на нови конституционни съдии от квотата на Народното събрание.

Изпълнителната власт няма отношение към номинациите, които се правят от Народното събрание, в България има разделение на властите, посочи вицепремиерът.

По повод започната от МВР проверка за установяване на източника на сигнала срещу съдия Венета Марковска, излъчена за конституционен съдия от квотата на Народното събрание, Цветанов уточни, че от нейна страна е постъпил сигнал в министерството. Със сигнала от Марковска се настоява за установяване на източника на сигнала срещу нея. По думите на министъра в такива случаи след като получи сигнал, МВР е длъжно да направи съответната проверка.

Много е трудно да установим източника на този материал, добави министърът по повод наличието единствено на несъществуващ пощенски код на плика със сигнала срещу съдията.

Жозеф Дол коментира, че тревогите на ЕК по повод едно анонимно писмо са неоснователни. България е демократична страна и изпълнява задълженията си добре, добави той.

Знам рисковете, с които министър Цветанов живее всеки ден. Възхищавам се как атакува престъпността и как ще реши тези проблеми скоро, посочи Дол.

Не може да се реагира на основата на едно анонимно писмо. Подкрепям решението на Народното събрание, защото това е демокрацията - ако хората са доволни, те подкрепят, а ако не са - избират някой друг, коментира той.

Цветан Цветанов отбеляза, че на днешните му срещи в ЕК е запознал своите събеседници със знаковите дела на отчет и на контрол от комисията, както и с изпълнението на нейните препоръки за нашата страна.

По повод делото "Килърите" той заяви, че е изключително впечатлен от окръжния прокурор и от съвместната работа на прокуратурата и МВР. Според него най-важното е да не бъде оказано влияние на свидетелите от страна на подсъдимите. Разчитаме съдът да вземе предвид пледоариите на страните по делото в своето решение, посочи вицепремиерът.

Беше истинско удоволствие, че чрез медиите се чуха и жертвите на престъпността, допълни той. Изключително важно е, когато говорим за правораздаване, да чуваме не само адвокатите на подсъдимите по тежки престъпления, посочи Цветанов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати