20 Април 2024 г. Събота

Парламентът прие бюджетите на НЗОК и общественото осигуряване

2012-11-09 05:26:36

След като днес гласуваха бюджета за 2013 г., депутатите приеха на първо четене бюджетите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и на Държавното обществено осигуряване (ДОО), предаде БТА.

За следващата година се предвижда приходите в бюджета на здравната каса да са малко над 2,7 млрд. лева, като също толкова се очаква да бъдат и разходите.

Запазва се размерът на внасяните здравни вноски, включително и на осигуровките, които се плащат от държавата (за пенсионерите, студентите, военнослужещите, децата и т. н.).

Заложени са над 1,2 млрд. лева за болнична помощ, 176 млн. лева - за първична извънболнична медицинска помощ, 178 млн. лева - за специализирана извънболнична помощ, и 106,5 млн. лева - за дентална помощ. За лекарства е предвидено да бъдат изхарчени 500 млн. лева. Заложен е и резерв в размер на близо 270 млн. лева, който най-вероятно ще бъде изразходван предимно за болнична помощ.

По време на дебатите в пленарна зала здравният министър Десислава Атанасова отхвърли обвиненията на опозицията, че управляващите водят политика срещу общинските болници и лишават хората от медицинска помощ. Тя отбеляза, че са отделени повече средства за първичната доболнична помощ, денталната помощ и за специализирана извънболнична помощ.

Атанасова подчерта, че са увеличени парите и за лекарствата, които се заплащат от здравната каса, .

Парламентът прие и бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО), който предвижда пенсиите да се увеличат от 1 април диференцирано, като средният процент на повишението е 9,3%.

Най-много – с близо 10 на сто, ще нараснат пенсиите, отпуснати до 31-ви декември 2009 г., а най-малко – с малко над 2%, ще се увеличат пенсиите на хората, които са се пенсионирали през настоящата година.

Предвижда се също така от 1 януари 2013 г. да се повиши минималната работна заплата от 290 на 310 лева, както и максималният осигурителен праг от 2 хил. лева на 2 200 лева. Това ще вдигне и тавана на пенсиите на 770 лева.

И догодина обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст остава в размер на 240 лева.

Запазва се и схемата за изплащането на болничните, според която работодателят ще плаща за първите три дни, в които отсъства болният работник или служител, а останалите ще се поемат от Националния осигурителен институт.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати