28 Март 2024 г. Четвъртък

Борисов раздава “живи пари” за образование

2012-11-07 10:18:32

“Живи пари, които са важни за всяко учебно заведение”. Така премиерът Бойко Борисов определи договорите за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по оперативна програма “Развитие на човешките ресурски”.

Днес в Гранитна зала на Министерския съвет бяха връчени договори на обща стойност над 10 211 960 лв. Премиерът Борисов насърчи ректорите към едно “благородно съревнование” за печелене на европроекти.

Той допълни, че всеки един от тях трябва да знае какво правят колегите му в страната. Днешните договори са отпуснати по схема “Развитие на електронни форми и дистанционно обучение в системата на висшето образование”.

По думите на Борисов електронните дистанционни форми на обучение са модерното образование и им помагат да пестят пари и време, тъй като за младото поколение работата с компютри не е проблем.

Най-много средства - малко над 3 млн., получи Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Ректорът Иван Илчев обясни, че тези средства са много важни, защото висшите учебни заведения подготвят кадрите за едно по-добро европейско бъдеще. “Моля, не мислете, че хората, които работят по тези проекти, се къпят в злато”, заяви ректорът на СУ.

Той допълни, че те са доста скромно платени дори по българските стандарти. Илчев, с тънкото си чувство за хумор, обясни, че нито неговите колеги от СУ, нито екипът на МОН са идеални, но все пак успяват да работят заедно.

На днешната церемония финансиране получи и “Висшето училище по застраховане и финанси”. Представителят на ВУЗФ "Григорий Вазов" благодари на правителството за отпуснатите 426 711 лв. Той се пошегува, че са го “отрязали” с около 100 хил. лева, но все пак изтъкна, че за първи път частният му университет получава държавно финансиране.

Министърът на образованието и науката Сергей Игнатов се похвали, че в момента екипът му работи по три нови проекта за финансиране на учебните заведения. Той за пореден път изтъкна колко големи средства се отпускат за стипендии на студентите и финансиране по различни програми на висшите учебни заведения.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати