28 Март 2024 г. Четвъртък

За патриарх Максим с доброта и смиреност

2012-11-07 05:39:01

Утре в родното село на патриарх Максим - Орешак, ще бъде обявен еднодневен траур, съобщи за БТА кметът на селото Христо Терзиев. 

Жителите на Орешак със сълзи на очи си спомнят срещите с Негово Светейшество патриарх Максим. Всяка година на 15 август, когато се отбелязва празникът Голяма Богородица, той идваше в Троянския манастир, за да даде своята благословия на миряните.

"Чувствам се като всеки православен българин след загубата на нашия патриарх. Бог да го прости. Нека Бог приеме душата му в я упокои във вселенията на праведните", заяви пред БТА игуменът наТроянския манастир дядо Григорий. 

"Всички ние в храмовете, всички православни християни в този момент трябва да се молим на Бога за душата на Негово светейшество", добави той.

Игуменът ще запомни патриарх Максим с неговата вяра, скромност, мъдрост и разсъдителност относно всички църковни дела. 

"Той беше човек, който желаеше всичко да стане с добро, по възможно най-добрия начин за църквата и милееше за нея", каза още дядо Григорий. 

По думите му Негово светейшество е много тясно свързан с Троянската света обител. Той е роден в село Орешак, приел е светото кръщение в манастира, като малък е отраснал в двора му, където още като ученик е идвал да помага. 

"Винаги оглавяваше богослужението на храмовия празник на манастира. До последно се интересуваше от делата тук. За това разговаряхме и когато за последен път се видяхме в Правителствена болница преди неговия рожден ден", допълва игуменът.

Всеки обитател на Троянския манастир си спомня за посещенията на патриарх Максим в Светата обител и за неговата доброта и смиреност. 

Пенка Костова от обслужващия персонал на манастира сподели пред БТА, че действително любимото място на Негово светейшество за почивка е бил Троянския манастир, където понякога оставал със седмици. 

"Беше благ човек, много ми е мъчно", едва говори със сълзи на очи възрастната жена. С думите "угриженост и топлота" свърза образа на патриарха и Йоана Средкова, която продава свещи в едно от магазинчетата в манастира. 

Добри чувства към патриарха и неговите роднини пази в себе си и жената, която живее срещу родната му къща - Йовка Дацин. При нея дори е отсядал шофьорът на българския патриарх.
Друг съсед - Пенко Дюлгяров, разказва, че преди 20 години на рожден ден на патриарх Максим в родната му къща се събрали всички митрополити. 

"Като идва тук, той се спираше да говори с възрастните хора, насядали на пейките пред домовете си и тогава влизаше в къщата си. Местните го знаят като добър човек. Уважаваха го хората", сподели още Дюлгяров.
Много спомени пази 84-годишният Михаил Минков. По думите му благодарение на патриарх Максим в България няма разколничество. 

Относно това къде ще бъде погребан патриарх Максим местните хора считат, че трябва да е в родното му място. Това обаче ще реши Светият синод.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати