23 Април 2024 г. Вторник

Преглед на печата днес

2012-11-06 06:23:01

"Турция иска консулство и в Шумен". Това пише "Преса" на първата си страница. Турският посланик Исмаил Арамаз е поискал при откриването на нова машина в завод "Алкомет" в Шумен - в присъствието на премиера - страната му да има консулство и в този град. Посланикът е припомнил, че преди 3 години Анкара е поискала да открие почетно консулство и в Русе, но отговор по това искане - от българска страна - още няма. Негово Превъзходителство информира, че на 27 и 28 ноември президентът Росен Плевнелиев ще бъде на посещение в Турция, а преди това у нас ще дойдат турските министри на образованието и отбраната.

В интервю за "Труд" акад. Георги Марков коментира изказването на Ахмед Доган за Балканската война. "За нас - българите - тази война е освободителна. Девизът й е да бъдат събрани всички българи под обща държавна стряха. Няма да е пресилено, ако кажем, че Доган изпълнява поръчка на Анкара. В типичния си стил той се изразява усукано. Мислите му на дървен философ изобщо не трябва да се вземат насериозно. Очевидно е, че Доган стяга предизборните редици", убеден е академик Марков.

"Сега"Доган сее сепаратизъм". Той е майстор на "разлайването на кучетата". Неговите способности обаче ерозират държавността. От няколко седмици насам най-големият обществен проблем у нас се оказа личността на ген. Васил Делов - човека, освободил Кърджали по време на Балканската война. През уикенда лидерът на ДПС Ахмед Доган заяви, че личността на ген. Васил Делов ерозира държавата. Доган, който, както е известно, по образование е философ, а по призвание хидроинженер, се оказа компетентен и по историческите въпроси.

Доц. Лъчезар Стоянов, развива тезата си по случая пред "24 часа"Абсурдно да се иска нов прочит на Балканската война. Лидерът на ДПС тръгва по хлъзгав път, но ще срещне отпор. Опасно е да се оспорват несъмнени за българската нация достойнства. Ако Доган е български политик - да настоява за компенсации от Турция на прогонените 416 000 българи", призовава историкът.

По повод скандалното изказване на лидера на ДПС за Балканската война, "Преса"За Доган не трябва да се коментира нищо. Той е полубог". Изданието отразява и позициите на ВМРО и "Атака" - според тях - Ахмед Доган няма място в българския парламент.

На първа старница "Труд"Ако има и капка истина в сигнала срещу Марковска - тя трябва да се оттегли". Нейният избор за конституционен съдия доведе до остра светкавична реакция на ЕК. Говорителят на Брюксел Марк Грей заяви, че на този етап не се предвижда извънреден доклад за България заради назначението на конституционни съдии. Той уточни пред изданието, че Брюксел ще продължи да наблюдава назначенията по високите етажи на съдебната власт и ще има готовност за извънреден доклад - при необходимост. Грей опроверга вътрешния министър Цветан Цветанов,че предупреждението за извънреден доклад, направено от говорителя на ЕК Оливие Байи, не е официална позиция на комисията. "Това беше позиция на комисията", каза Грей. Пиа Аренкилде Хансен, говорител на председателя на ЕК Жозе Барозу, потвърди същото. Грей отхвърли и твърдението на външния министър Николай Младенов, че с изявлението си ЕК е надвишила правата си. Българският хелзински комитет призова за оставките на Марковска и на другия, избран от парламента за КС - Атанас Атанасов.

Според "Сега"Под натиск от Брюксел Борисов е готов да  жертва съдия Марковска". Еврокомисията потвърди още веднъж, че смята избора на конституционни съдии за опорочен и, че може да има извънреден доклад за България, а в публичното пространство се заговори за оставката и на другия избран от парламента за конституционен съдия - Анастас Анастасов.

"България е една от държавите в Европейския съюз, в които в момента няма спрени оперативни програми", каза премиерът Бойко Борисов при откриването на реконструирани и рехабилитирани площив Смядово, информира "Новинар". Министър-председателят заяви, че, ако човек се огледа, не може да види нищо направено през последните 20 години, освен това, което е било направено през последната една година от ГЕРБ.

"ГЕРБ са тотално незаинтересовани от социалната политика", цитира думите на депутата от "Коалиция за България" Петър Мутафчиев, казани вчера в Пловдив, "Дума". "ГЕРБ наложи бюджет на статуквото и мизерията с идването си на власт." Според Мутафчиев с бюджета се правят единствено опити чрез увеличаване на приходите да се изпълни ангажиментът към минималното увеличаване на пенсиите. "В управлението на ГЕРБ има една голяма липса на политика по справяне с кризата в страната и резултатът е лошият бюджет. Ние се движим около границата на бедността, защото никой не прави нищо за развитие на индустрията, земеделието и икономиката", убеден е депутатът.

Трима от петимата готвачи в хотел "Бъндерица" в Банско са носителите на стафилококовите бактерии, които са заразили храната, сервирана на 120-те ученици от София и Стара Загора, информира "Труд". Замърсената вечеря стана причина 40 души да бъдат приети в болница. Заразените готвачи вече са отстранени от работа - начело с главния готвач, който пък е бил с изтекла здравна книжка. Сред децата, които са били в хотела, е била и внучката на вицепрезидента Маргарита Попова. Детето не е яло от храната.

"Дума" констатира: За здраве правителството предвижда да похарчи догодина 3343,5 млн. лв. Това е 4,1% от БВП, или 10,9% от общите разходи. И тази, и миналата годинапарите са почти еднакви - над 3,2 млрд. лв. Изводът - аритметика по ГЕРБерски. Така че коментарът на Бойко Борисов отпреди две седмици, че за 10 години парите са се увеличи от 1 млрд. лв. на 3 млрд. и няколкостотин, звучи несериозно. Още повече -България остава единствената страна в Европа, която дава по 16 лв. на дете месечно за здраве."

Лавина от диабет заради стреса", обяви пред "Монитор" председателят на българската асоциация "Диабет" д-р Адриан Стоев. "Болните у нас са близо 1 милион - т. е. всеки осми е с такава диагноза, катонад 300 000 дори не подозират, че са засегнати от заболяването".

Преизбраният директор на  Националната следствена служба Бойко Найденов най-вероятно ще бъде и.д. главен прокурор до излъчването на новия обвинител номер едно през февруари догодина, съобщава "Труд". И в момента Бойко Найденов е зам. главен прокурор по разследването. С по-малки шансове да изпълнява длъжността бил един от другите зам. главни прокурори -Валери Първанов. Днес Висшият съдебен съвет (ВСС) трябва да задейства процедурата за избор на наследник на Борис Велчев, който бе назначен за конституционен съдия от президента.Според закона процедурата се открива не по-рано от шест месеца и не по-късно от три от изтичане на мандата на обвинител номер едно. Борис Велчев встъпи в длъжност на 23 февруари 2006 г.

Пред "Преса" Борис Велчев, който до 2 ноември бе главен прокурор, направи преглед на седемгодишния си престой в прокуратурата: "Ударихме бандитите на прехода. Прокуратурата не е такава, каквато беше. Заварих 275 000 дела с изтекла давност. За миналата година тази цифра е вече с пет пъти по-малка - свършена е огромна по количество работа", подчерта г-н Велчев.

"Интерпол задълбочи мистерията около терористичния акт в Сарафово", пише "Сега". Близо четири месеца след кървавия атентат в Сарафово ръководството на МВР е сред малкото оптимисти, че разследването върви в правилна посока и може да има успешен край. Генералният секретар на световната полицейска организация - Роналд Ноубъл - обяви, че ръководената от него структура отчита "липсата на напредък в разследването по атентата в Сарафово като аномалия въпреки общите усилия на много държави". Неговото изявление дойде в навечерието на световната среща на Интерпол в Рим. На нея се събират над 600 експерти по антитероризъм, ръководители на тайни служби и 113 министри на вътрешните работи.

"През следващите шест месеца се очаква извършването на редица знакови операции срещу трансграничната организирана престъпност, в която за съжаление са замесени българи", каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов след срещата си в Рим с директора на Европол Роб Уейнрайт, пише " 24 часа". Неин акцент бе сътрудничеството между София и Европол в борбата с тероризма и с организираната престъпност. В рамките на асамблеята Цветанов се срещна и с френския си колега Мануел Валс, който е благодарил за българските усилия в борбата с организираната престъпност. Според Валс България трябва да бъде "приета поетапно в Шенген", като се отчитат усилията, които е положила не само в борбата с организираната престъпност, а и по охраната на границите. Цветанов е изказал мнение пред френския си колега, че българските роми не създават толкова големи проблеми за Франция, колкото румънските, чийто брой там е значително по-голям.

"Зле сме и ще става още по-зле", такива, все по-песимистични оценки, дават българските потребители както за икономическата ситуация в страната, така и за личните си финанси. Това показват най-новите анкети на Националния статистически институт , коментира " Труд". Неоптимистични са нагласите както сред живеещите на село, така и сред гражданите. Влошени са оценките и за инфлацията и безработицата. Техните показатели нарастват и тази тенденция ще продължи и през следващите 12 месеца.България има много силно зърнопроизводство, но секторите "Животновъдство" и "Растениевъдство" са в колапс. Това заяви в Смядово министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов вчера, съобщава "Дума". Той подчерта, че за следващия програмен период страната ни ще настоява пред Европа за промяна в субсидирането. В държавния бюджет за 2013 г. има заложени пари за зеленчукопроизводство и животновъдство, като целта е стопаните да изкарат до 2014 г., когато се очаква да пристигнат европейските пари, обясни Найденов.

"Фирма на КТБ става акционер в "Техномаркет", съобщава "Капитал Daily". Банката преобразува кредита си в собственост и така поема пряко контрола върху веригата за техника. Дружество на банката навлиза като акционер чрез регистрираната в Лихтенщайн компания Domtech Holding AG. Според Търговския регистър на княжеството фирмата е създадена през юни тази годинаи е представлявана от консултантска компания със седалище във Вадуц. В Комисията за защита на конкуренцията вече има съобщение за предстояща концентрация между Domtech и компанията, развиваща веригата "Техномаркет", "К енд К електроникс", румънското подразделение K & K Electronics SRL и Domo Retail. Според непотвърдени източници при увеличението на капитала основната собственост ще е под контрола на КТБ, но основателите на веригата Николай Китов и Христо Кусев ще останат миноритарни акционери след привършване на транзакцията.

За "Телеграфкметът на София - Йорданка Фандъкова  уточнява: "Ремонтираме "Дондуков" и моста на Захарна фабрика. Пращам грешката при пресмятането на лихвите, дължими на "Капат-С", която щеше да коства на общината 2,5 млн. лв., на прокурор." 

 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати