24 Април 2024 г. Сряда

Ще напусне ли Венета Марковска?

2012-11-05 16:20:28

Премиерът Бойко Борисов помолил избраната за конституционен съдия Венета Марковска да се оттегли, ако има от какво да се срамува и ако ЕК сметне, че изборът й е опорочен. 

„Помолих Венета Марковска да се оттегли, ако има капка истина в това, което се твърди“, заяви министър-председателят по повод разразилия се скандал след избирането й за конституционен съдия от парламента и заплахата от Брюксел за междинен мониторингов доклад. 

Според премиера, ако има нещо, от което тя би се срамувала, нещо, което да петни името й, трябва да се оттегли.

„Тя е избрана с най-много гласове, гласували са всички партии за нея. Надявам се до петък да има отговор от ЕК и ако те смятат, че това е опорочен избор или проблематичен, аз разчитам на нея да не залага проблеми в съдебната система в следващата година“, заяви Борисов. 

Той днес разговарял с Марковска, която по думите на премиера е много разстроена, зле е със здравето, но го е разбрала. 

Според премиера за първи път имало абсолютно прозрачна процедура за избор на съдии. По думите му процедурите са спазени и в момента, когато са искали да опровергае наречения от нея донос, не е имало такава възможност. 

„Въпреки всичко аз я помолих да следи внимателно това, което казват в Брюксел. Тя е от 38 години в системата и не бива да се омаскарява човек, ако не е виновен“, смята Борисов. 

„Ако е донос, много е грозно и обиждащо и може всеки човек да бъде злепоставен“, коментира още Борисов. 

По-рано днес премиерът коментира пред „Стандарт“, че очаква официална информация от ЕК в какво точно обвинява Марковска. 

ЕК пък потвърди, че изявленията на говорителя й Оливие Баи от миналата седмица за възможен допълнителен доклад за България представляват официална позиция

На 31 октомври говорителят на Еврокомисията Оливие Баи съобщи, че е възможно Европейската комисия да изготви нов междинен доклад за България по механизма за сътрудничество и оценка преди документа, чието публикуване бе насрочено за края на следващата година. Баи прочете изявление в отговор на въпрос, свързан с избора на нови членове на Конституционния съд /КС/.

„Имаше сериозни твърдения за търговия с влияние и за корупция срещу единия от двамата избрани днес от Народното събрание членове на съда“, отбеляза говорителят. „ЕК заяви многократно, че съдиите в КС трябва да отговарят на най-високите стандарти за професионализъм и почтеност“, каза Баи. 

Скандалът тръгна след избирането на Венета Марковска за конституционен съдия въпреки постъпилия сигнал срещу нея за търговия с влияние и конфликт на интереси. 

Независимо от това тя беше подкрепена от всички партии в парламента без „Синята коалиция“.

След като ЕК заплаши с междинен мониторингов доклад, Марковска сама поиска за бъде изслушана в правната комисия  и опита да изчисти имиджа си, като отхвърли всички твърдения в „доноса“. 

След това пък шефката на правната комисия Искра Фидосова писа писмо на президента на ЕК Жозе Барозу, в което се опита да го убеди в „безукорната репутация“ на Марковска като магистрат.  
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати