24 Април 2024 г. Сряда

ЕК официално ни скръцнала със зъби, Борисов пита защо

2012-11-05 14:04:51

Изявлението, дадено миналата седмица от говорителя на Европейската комисия Оливие Баи, за възможността за допълнителен мониторингов доклад за България, отразява официалната позиция на Еврокомисията. 

Това заяви на пресконференция в Брюксел говорителката на Жозе Барозу Пия Хансен. Тя отрече колегата й да е временен говорител или да е изразявал лично мнение, съобщи БНР.

Пия Хансен добави още, че Оливие Баи е обърнал внимание, че е възможно да има допълнителен доклад, без да предопределя по никакъв начин дали това ще стане.

Вчера вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че не приема като официална позиция на Европейската комисия предупреждението на нейния говорител Оливие Баи за евентуален извънреден доклад за България в областта на правосъдието и вътрешния ред.


„Къде е официалната позиция на Европейската комисия? Има въпрос,който е зададен от журналист от Българско национално радио, има отговор, който е прочетен, написан от говорителя на Европейската комисия, това не е официална позиция, която да е излязла към българската държава“, каза Цветанов.

На 31 октомври говорителят на Еврокомисията Оливие Баи съобщи, че е възможно Европейската комисия да изготви нов междинен доклад за България по механизма за сътрудничество и оценка преди документа, чието публикуване бе насрочено за края на следващата година. Баи прочете изявление в отговор на въпрос, свързан с избора на нови членове на Конституционния съд /КС/.

„Имаше сериозни твърдения за търговия с влияние и за корупция срещу единия от двамата избрани днес от Народното събрание членове на съда“, отбеляза говорителят. „ЕК заяви многократно, че съдиите в КС трябва да отговарят на най-високите стандарти за професионализъм и почтеност“, каза Баи.

В първи коментар на скандала премиерът Бойко Борисов поиска информация от ЕК в какво точно обвинява избраната за конституционен съдия Венета Марковска. 

„Първо, това е работа на парламента. Второ, аз искам да получа информация от ЕК в какво официално комисията обвинява г-жа Венета Марковска. Аз отговарям за кандидата на ГЕРБ - за Наско Анастасов, който е безупречен човек. Другият кандидат е на независимите депутати. Доколкото ми е известно и г-жа Марковска усилено обяснява, че това, в което я обвиняват, не е вярно. Но трябва да имаме официална информация от ЕК“, заявява премиерът пред „Стандарт“. 

Междувременно от БХК призоваха и двамата избрани от квотата на НС Атанас Анастасов и Венета Марковска да подадат оставки.

Скандалът тръгна след избирането на Венета Марковска за конституционен съдия въпреки постъпилия сигнал срещу нея за търговия с влияние и конфликт на интереси. 

Независимо от това тя беше подкрепена от всички партии в парламента без „Синята коалиция“.

След като ЕК заплаши с междинен мониторингов доклад, Марковска сама поиска за бъде изслушана в правната комисия  и опита да изчисти имиджа си, като отхвърли всички твърдения в „доноса“. 

След това пък шефката на правната комисия Искра Фидосова писа писмо на президента на ЕК Жозе Барозу, в което се опита да го убеди в „безукорната репутация“ на Марковска като магистрат. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати