25 Април 2024 г. Четвъртък

Да разлаем кучетата

2012-11-05 13:58:43

Ахмед Доган се показа на дневна светлина. Въпреки съмненията той не изгоря, щом се появи на слънце. Даже точно обратното – грейна в предизборни лъчи.

Медиите традиционно превръщат в събитие всяко изказване на Доган. Този път, типично в свой стил, той сравни Балканската война с етническо прочистване.

На фона на скандала с общинските съветници от ДПС в Кърджали, които отказаха да дадат почетно звание на ген. Васил Делов, изказването му прилича на политическо самоубийство. Да, ама не. При Ахмед Доган нещата винаги стоят наобратно – колкото повече го мрази масата, толкова повече го обича електоратът му.

Мога да ви направя кратък разбор на реакциите на изказването на ДПС лидера. Вълна от недоволство ще залее интернет – от призиви до саморазправа с всички от турски произход, до призиви ”отговорните институции да вземат мерки” – нищо че пишещите нямат никаква идея кои са тези ”отговорни институции”.

 

Цялото недоволство ще бъде моментално ”яхнато” от националистическите формации и ще вдигне с няколко процента позападналия рейтинг на новата коалиция между ”Атака” и ВМРО.

Доган, разбира се, също ще извлече позитиви – той ще събере разпръсналия се традиционен електорат на ДПС и за пореден път ще демонстрира, че е единственият спасител на ”турската общност от нетолерантните националисти, които сеят расова омраза”. Сценарият е познат, до болка изтъркан, но неясно защо схемата винаги минава.

В неделя се роди официално и нова коалиция. Тя никак не беше неочаквана. Евентуалното обединение между РЗС на Яне Янев и формацията на Веселин Марешки вече има и своето медийно име – Ярешки. Официалното й наименование силно се съмнявам, че някой ще го запомни.

Янев категорично отрече, че коалицията ще бъде ”патерица” на ГЕРБ след следващите парламентарни избори. Марешки обаче вече нееднократано е заявявал точно такива намерения – да стане коалиционен партньор на победителя от вота – ГЕРБ или БСП.

В последната си телевизионна изява обаче аптекарският бос сякаш се отдръпна от идеята да се обедини с червените и остана само на вълна ”Борисов”.

Яне Янев пък неведнъж е казвал, че не подкрепя правителството, даже май щеше да уволнява Борисов, пък в пленарна зала все гласуваше с мнозинството – грешка в копчетата, най-вероятно, разбира се.

До парламентарния вот остава повече от половин година, но предизборната кампания този път стартира изключително рано.

През следващите месеци ще наблюдаваме много политически сценарии тип ”развод ми дай, повече не ме мъчи” и ”ние се обичаме, но сме по-силни поотделно” и класическия ”брак по сметка за доброто на България”.

Настанете се удобно, дами и господа, защото предстои да видим няколко нови варианта на ”Да разлаем кучетата”.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати