19 Април 2024 г. Петък

Борисов: Ние сме срещу "Белене", защото в този проект цялата схема е корупционна в самото й зачатие

2012-11-05 07:57:47

"Позицията на ГЕРБ е да подкрепи референдума, защото сме "за" ядрена енергия. Ние сме "за" да се произвежда ядрена енергия в седми реактор на "Козлодуй". Но сме срещу "Белене", защото в този проект цялата схема е корупционна в самото й зачатие. Ако дойде частен инвеститор, нека си го строи". Това казва в интервю за"Стандарт" премиерът Бойко Борисов.

"Аз съм убеден, че БСП не иска този референдум. Защото за пореден път ще кажа, че ако Станишев е искал да строи "Белене", щял е да го направи. След като са подписали "Големия шлем", просто е щял да повика шефа на НЕК и да му разпореди да подпише. Фирмата е 100% държавна. Те не са го направили и сега с този референдум само вдигат пушилка. Прекрасно знаят каква е ситуацията. А ние искаме да се проведе референдумът", разсъждава премиерът.

"Самият аз съм за ядрената енергетика. Сто пъти го казах. Но нямаме пари. И руснаците прекрасно знаят, че искаме да вземем техния реактор, голяма част от който сме платили, и да го сложим като седми реактор в "Козлодуй". Това ще удължи живота на пети и шести реактори. В "Козлодуй" има електропреносна система, има инженери, има работници, има инфраструктура, има всичко. Ако решим да правим "Белене", трябват ни двайсет и кусур милиарда. Откъде ще ги вземем. В БСП си имат и финансисти, и юристи, и всичко им е ясно. Любен Корнезов е прекрасен юрист и той знае, че така зададен въпросът с думичката "Белене" е противоконституционен. Но тяхната идея е съдът да го връща, да си играят и да си правят театър", допълва той.


"Тези хиляди непрозрачни поръчки, които се даваха, отиваха при определен брой фирми. Ето сега дадохме на фирмите 450 хиляди по програма "Конкурентоспособност", а има още милиард. Това са пари за малкия и среден бизнес. Да погледнем и от другата страна. Казвате бизнесът е недоволен, а тези 32 милиарда спестени пари в банките, те откъде идват? Откъде идват парите в депозитите? ..значи има хора, които печелят и внасят в банките. Говорим за 32 милиарда. Аз примерно имам една позната, която ходи за социални помощи, а в същото време притежава три апартамента в центъра на София, които дава под наем. И тя казва, че държавата малко пари й дава", посочва премиерът.

"Данък "депозит" има в цяла Европа. Стремежът да се излъже на всяка цена държавата накрая пак опира до "дайте повече пари за пенсии, за образование, за здравеопазване". Но тази държава е наша, обща. Ако съществуваха такива гениални финансисти и икономисти, или гениални практики, които да се справят с кризата, и Европа, и САЩ щяха отдавна да са излезли от нея. Ние обаче няма да разсипем държавата, за да спечелим изборите", категоричен е министър-председателят.

Брисов изтъква, че е доволен от финансовия министър Симеон Дянков и от здравния министър Десислава Атанасова.

"България стои добре на фона на другите държави. На първо място дължим това на българския народ заради неговите лишения. А на второ място е политическата воля на правителството", изтъква премиерът.

Той е сигурен, че инфраструктурните проекти водят инвеститорите, водят бизнеса и това ще вдигне и стандарта.

"Дунав мост 2 ще размърда северозападния регион. Ако ние нямаме втори мандат да строим "Хемус" и инфраструктурата на Северна България, тази част на държавата ще изостане", е мнението на Борисов. 

"За пенсионера е много важно да му увеличим парите с 10 или 15 лева. Но имаме 2,2 милиона пенсионери. Тези пари, те почти няма да ги усетят и даже ще кажат - подиграват се с нас. В същото време това са над 2 милиарда лева. Убеден съм, че ако парите се влагат в инфраструктура - магистрали, жп линии, летища, тогава ще имаме отворени канали за бизнеса. Тогава резултатът ще е безспорен", смята той.

Борисов дава пример с Южната дъга в София. "В момента, в който я построихме, около нея изникна нов град, а беше гола поляна с един коларски път. Като направим Северната тангента, и там ще стане така. Просто бизнесът върви по широките пътища, а не по тесни калдъръми. Софиянци скоро ще минават през естакади. Строим в най-тежката криза. На всичкото отгоре плащаме борчовете на предишното правителство. Плащаме за хеликоптери, за самолети, за влакове, за какво ли не. Даваме на болниците, на стипендиантите, на докторантите. Това са неща, които изобщо не са правени преди", изтъква премиерът. 

"Станишев е продукт на своята спътница в живота. Тя му е пиар на поведението. И той пак заложи на черния пиар, защото от сутрин до вечер казва на бялото - черно. Без да има основание", подчертава още Борисов.


"Конграчулейшънс, Борисов". Поздравявам ви, загубихме баса, отново. За какво ми е пиар?", посочва премиерът.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати