28 Март 2024 г. Четвъртък

Анонимните излизат на протест у нас

2012-11-04 17:20:45

Утре, 5 ноември, хиляди българи с маски ще протестират в най-малко 15 града в страната. Началото ще бъде сложено точно в 18 часа. Toва каза Янаки Ганчев, логистичен координатор на България за „Световния протест на анонимните", предаде БГНЕС.

"Нашата организация и общото с "ANONYMOUS" е борбата за свободата в интернет, 110 млн. лв. от нашите пари се дават, за да ни следят в онлайн мрежите. Не сме съгласни парите ни да бъдат насочвани срещу нас", категоричен е Ганчев.

Ганчев побърза да направи уточнение, че той не e представител на "ANONYMOUS", а координатор на протеста. "Направен е неверен анонс, никога не сме казали, че тук ще идват анонимните, това е оксиморон", поясни той. "Поради спецификата на движението ние поддържаме този протест, както поддържахме световния протест срещу АСТА", каза още координаторът на предстоящия протест.

"Пред храм-паметника "Александър Невски" ще представим нашето виждане за това как животът в България ще бъде по добър", разясни Ганчев. "Системата не е счупена, тя така е създадена, ние казваме "Стига". Да се борим за по-добро съществуване не е престъпление", заяви той.

"Хората, които управляват, забравят, че са мандатоносители на суверена, може би не в понеделник, но скоро суверенът ще започне да си иска правата", каза още логистичният координатор. По информация на Ганчев над 50% от българите са в интернет, и над 50% от българите са негласуващи. Според него трябва поне да си зададем въпроса откъде идва това съвпадение. "От моя гледна точка правителството се проваля, не искаме да се повтаря тази въртележка "Едните слизат, другите се качват", допълни той.

Като пример за някои от идеите за реформиране на модела на управление Ганчев посочи модела на Исландия, където Конституцията е написана от гражданите. Не е целта ни да изкараме хората на 5-ти и всичко да продължи по старо му, допълни той. "Говорим за влизане в постоянна протестна готовност. След този протест в понеделник България няма да е същата", заяви Ганчев.

Логистикът специално предупреди, че всички, които дойдат на протеста в качеството си на представители на партийни организации, ще бъдат отстранявани от органите на реда. Протестът има само граждански характер, заяви Ганчев. Шествието ще бъде насочено срещу всички правителства. Не е целта ни да изкараме хората на 5-ти и всичко да продължи по старо му. Говорим за влизане в постоянна протестна готовност.

"Протестът има стриктно граждански характер", заяви той. Всеобщото мнение е, че има усещане в гражданското общество за неправилно функциониране на обществения ред, каза Георги Палпорин. "Смисълът зад лозунга "Смяна на 45+23" е, че политическият модел не е се променил за тези години", разясни той. "Твърди се, че сме преминали от социалния строй до пазарна икономика. Но се чувства едно неудовлетворение от това, какво се връща за самите граждани", добави участникът в протеста.

"Целим търсене на формат, в който гражданското общество да има по-добро включване в управлението и разпределянето на обществените средства", поясни Палпорин. По неговите думи основната цел е да се предизвика обществен дебат, да се търси форма на обществено устройство. "Светът не е какъвто беше преди 20 год., трябва да се търси формат, в който има максимална прозрачност на разходването на средствата", каза още Палпорин.

"Информацията, която имаме от администратори на различни групи във Фейсбук е, че централното събитие ще бъде във Лондон", допълни Ганчев. Нашата цел е отново да изведем на протест най-много хора в Европа, заяви логистикът. Той се позова на опита, натрупан от неговата организация по време на протеста срещу АСТА. 

източник:  

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати