26 Април 2024 г. Петък

Заместник-вътрешният министър Веселин Вучков опроверга Венета Марковска

2012-11-03 15:14:50
Заместник-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков заяви пред "Капитал", че избраната тази седмица за съдия в Конституционния съд (КС)Венета Марковска се е срещала с него и колегата му Павлин Димитров. Срещата е поискана от Марковска по повод сблъсъкът между приятеля й Георги Георгиев и полицаи от 6 районно полицейско управление.

През седмицата Марковска заяви,че се е срещала със заместник-министри, но не и заради проблеми около Георги Георгиев. Освен това тя първоначално отрече да познава Георгиев, а след това обясни, че той е имал общ бизнес със сина й. Тя каза,че не носи отговорност за действията и имотите  на хора, извън кръга на семейството й.

Днес Марковска не отговаряше лично на мобилния си телефон. Вместо нея отговори мъж, който заяви, че тя пътува.

Вучков заявява, че срещата е продължила пет-шест минути."Г-жа Марковска разказа за инцидент от изминалата нощ, при който нейни близки са спрени от патрул на 06-то РПУ в София. Станало някакво спречкване, а като резултат нейните познати били в болница, единият от които в тежко състояние. Тя беше много разтревожена, плачеше през цялото време… Помолихме пострадалите да подадат жалба за инцидента. Това беше всичко", заявява Вучков. Той отбелязва, че Марковска "не е оказвала натиск върху нас какво да сторим, изглеждаше много изплашена и разтревожена!". По думите му е била назначена проверка по случая.

По време на изслушването й в парламента, седмица преди гласуването, Янаки Стоилов (БСП) докладва постъпил сигнал срещу Марковска. Тогава Искра Фидосова не допусна обсъждане по темата с мотива, че сигналът е анонимен, без да обръща внимание, че той е подписан. Ден преди гласуването от Европейската комисия остро разкритикуваха това и заявиха, че са обезпокоени,че парламентът прикрива сигнали.

От това обаче нищо не последва и в сряда, депутатите гласуваха, без никой от тях да повдигне въпроса за критиките от комисията. Последва още една много остра реакция от ЕК и припомняне, че във всеки един момент може да има междинен доклад.

Като реакция на това Марковска се яви пред комисията, като обяви,че не е имала възможност преди това заради липсва на дебат в парламента. Тя получи подкрепа от Фидосова, която й благодари за силите и смелостта да се яви пред комисията.
  
В сигнала срещу Венета Марковска се изнасят данни за придобити от нейни близки имоти по Черноморието и в центъра на София. Освен това се отбелязват връзките й с адвокати (Румен Еленски) и конфликта на интереси, който произтича от това, както и за сблъсък на приятеля й Георги Георгиев с двама полицаи. 

Преди време той беше задържан, а в колата му е открита фалшива служебна карта на негово име за "директор на Върховния административен съд." След инцидента Марковска са среща със зам.-министър на вътрешните работи. Двамата полицаи са уволнени, а разследването срещу приятеля й - прекратено.
 
Вчера председателят на правната комисия в парламента Искра Фидосова изпрати писмо до Европейската комисия, с което се опитва да я убеди за "безукорното поведение" на избраната за член на КС. На заседание на Комисията по правни въпроси, проведено на 1 ноември 2012 г. беше изслушана г-жа Марковска, която подчерта, че полученият сигнал е донос засяга въпроси касаещи семейното и имотното й състояние, а тя  всяка година подава декларация за имотното си състояние  пред Сметната палата, която не е установила несъответствие относно притежаваните от нея имоти. Категорично заяви, че никога не е имала среща с министъра на вътрешните работи или с негови заместници по повод визирания в анонимния сигнал инцидент със служители от същото министерство".

Публикуваме отговорите на Вучков пред "Капитал""">
Срещали ли сте се с г-жа Марковска?
Връщате ме към случай отпреди две-три години. Тогава обяснихме за тази среща. Мисля, че беше в началото на 2010 г. Приехме госпожа Марковска двамата с тогавашния заместник-министър Павлин Димитров.

По чия инициатива беше срещата?
Тя беше пред сградата на министерството, много разтревожена. Поиска да се срещнем и я приехме. Срещата бе много кратка, 5-6 минути. Аз тогава се запознах с нея.

Кога е била тази среща?
Спомените ми са избледнели, отдавна беше. Вероятно в началото на 2010 г., не мога да кажа точно.

По какъв повод е била срещата?
Г-жа Марковска разказа за инцидент от изминалата нощ, при който нейни близки са спрени от патрул на 06-то РПУ в София. Станало някакво спречкване, а като резултат нейните познати били в болница, единият от които в тежко състояние. Тя беше много разтревожена, плачеше през цялото време… Помолихме пострадалите да подадат жалба за инцидента. Това беше всичко. Категоричен съм, че не е оказвала натиск върху нас какво да сторим, изглеждаше много изплашена и разтревожена! Беше назначена проверка по случая, както се постъпва винаги. След половин година синдикатите поискаха среща с нас в защита на служителите по този инцидент. Както обикновено се случва – твърденията са противоположни… Доколкото си спомням, наказанията бяха отменени, водеше се досъдебно производство. Наказателното дело ще каже кой е крив и кой е прав, ние не сме били там и не сме съдии. Но Марковска не ни е оказвала натиск, това е истината.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати