25 Април 2024 г. Четвъртък

Николай Младенов: Не трябва да делим хората, костите и паметта им

2012-11-03 15:10:56

Дали България ще подкрепи Македония за влизането й в ЕС, зависи от действията на правителството на Скопие. Това обяви Николай Младенов пред Дарик радио. Министърът на външните работи обясни, че основният индикатор за решението ще е ако съществуват видими сигнали, че конфликтите между двете страни е правителствена политика.

Той подреди няколко стъпки, които да доведат до намиране на общ диалог между България и Македония. Страните да опознаят съвременната си култура, медиите да преодолеят общия негативизъм. Да се отбелязват датите, които ни свързват, да не се променят учебниците по история. Не трябва да делим хората, костите и паметта им, а заедно да ги почитаме, категоричен бе Младенов.

Той поясни още, че страната ни подкрепя преговорите за влизането на Турция в ЕС. Но тези преговори са трудни, тъй като „има практически части от турското законодателство, които трябва да се реформират”. Нашата политика трябва да е в подкрепа за разширяването на ЕС, но пътят, който извървява всяка страна е съвсем различен, отбеляза министърът.

Не бе подминат и въпроса за избора на Марковска, който европейската комисия постави под въпрос. Гледните точки по темата Младенов раздели на две части.

Първата е да се отговори на въпроса има ли риск от допълнителен доклад на ЕК. Този риск, според него зависи от това какво ще направи съдебната система и как ще протече изборът на нов главен прокурор. В момента в максимална степен всички, които са заети със съдебната реформа, са се заели с изпълнения на всички критерии, обеща Младенов, като обясни, че срокът за това е края на годината.

Втората част е относно системата на някои кандидати – ако някой има съмнения, ги слага открито и то не след като процедурата е изтекла.

Министърът съобщи също така, че страната ни в момента чака решение по повод осъдените на смърт в Малайзия българи, което подлежи на обжалване.Страната е известна с много строгата си съдебна система и е особено важно да се извърви процедурата така, както е, обясни още Младенов - За всички в ЕС смъртното наказание е неприемливо и съм сигурен, че в рамките на диалога, който има Съюза и Малайзия, нашата теза ще бъде правилно разбрана.

Все по-често сънародниците ни пътуват из цял свят – коментира Младенов и допълни, че заради това подобни случаи могат да зачестят. Най-важно за пътуващите е да познават законодателството на съответните страни, в които се намират. Министърът съобщи, че в момента се подготвя система, чрез която всеки желаещ, който пребивава в някоя страна извън родината, може да се регистрира, оставяйки имейл, и да получи обща информация за законите на съответната държава. Чрез тази крачка хората ще могат да получат координатите на посолствата в страните, в които са и да се информират в кризистни ситуации като земетресение или революция. Те трябва да знаят докъде се простира тяхната защита и откъде нататък трябва да разчитат на собствената си информираност. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати