8 Май 2024 г. Сряда

Фидосова пише на Барозу: Марковска е с безупречна репутация

2012-11-02 16:13:09

Шефката на правната комисия в парламента Иска Фидосова информира с писмо президента на ЕК Жозе Барозу за безупречната репутация на избраната за конституционен съдия Венета Марковска. 

Вчера Марковска поиска да бъде изслушана от правната комисия, след като ЕК комисия втвърди тона към България и заплаши с междинен мониторингов доклад по правосъдие и вътрешен ред, тъй като парламентът пренебрегнал сериозните твърдения за търговия с влияние и за корупция срещу нея.    
Марковска използва депутатите, за да изчисти имиджа си, като нарече анонимния сигнал срещу нея донос. Само ден преди това кандидатурата й за конституционен съдия беше одобрена от парламента. 

Тогава Янаки Стоилов от БСП докладва за постъпил сигнал срещу Марковска, но тогава Искра Фидосова не допусна обсъждане по темата с мотива, че сигналът е анонимен. 

Кандидатурата на Марковска беше издигната от независими депутати, декларирали принадлежност към ГЕРБ, и беше подкрепена с гласовете на ГЕРБ, ДСП, БСП. Тогава сините заподозряха коалиция между партии за избирането й.

В писмото Фидосова разказва подробно за изслушването вчера на Марковска пред правната комисия и как тя отхвърлила всички твърдения в сигнала, който магистратът определил като донос. 

"От всички тези безспорни факти и данни, представени ни от компетентните държавни органи на Република България, може също да се направи извод за безукорното поведение на г-жа Венета Марковска като магистрат", посочва в писмото си до Барозу Искра Фидосова. 

Фидосова подробно преразказва как Московска е отхвърлила твърденията за имотното й състояние – как всяка година подавала декларация пред Сметната палата, която не е установила несъответствие относно притежаваните от нея имоти. 

Московска заявила, че никога не е имала среща с министъра на вътрешните работи или с негови заместници по повод визирания в анонимния сигнал инцидент със служители от същото министерство, разказва още шефката на правната комисия на Барозу. 

„Подчерта, че изнесеното твърдение, че познанството й с адвокат води до конфликт на интереси, е нелепо, тъй като Върховният административен съд заседава в различни тричленни или петчленни състав и е невъзможно тя да повлияе на останалите членове от състава при приемането на решение по конкретен спор. 

По повод твърдяното, че нейният син е имал обща фирма с лице, посочено в анонимния сигнал и е продал след няколко години дяловете си, отбеляза че синът й е пълнолетен и сам взема решенията си. Това не е нарушение на закона според нея и няма никакво отношение към работата й като магистрат. 

Отбеляза също така, че твърдяното в сигнала за придобитите от майка й три къщи в с. Душанци не отговаря на истината. Става дума за село, което не е курорт и всеки може да отиде на място и да се убеди, че се касае за дворно място с едноетажна къща в обикновено българско село“, посочва писмото си Искра Фидосова. 

Шефката споменава и за редицата документи от различни институции, които вчера Марковска представи пред депутатите, за да докаже безупречната си работа като магистрат. 

След като вчера президентът Росен Плевнелиев заяви, че е обезпокоен от предупреждението на ЕК за междинен мониторингов доклад, днес вицепрезидентът Маргарита Попова беше категорична, че  трябва „да предлагаме и избираме по ясно определени критерии хора с безупречна обществена репутация и без да има нужда от допълнителни доказателства“

„Очевидно нашите партньори са оценили, че имаме проблем в кадровия подбор и структурирането на
националните институции в рамките на правосъдието, което е изключително важно за целия ЕС“, заяви Попова. 

Според нея, когато в ЕК забележат нещо нередно, реагират устно, а после и с писмо. Това писмо трябва да е ясен знак за нас, че поетите ангажименти в областта на правосъдието и вътрешните работи трябва да продължават да се следват внимателно, не само защото сме свързани с механизма за сътрудничество и проверка, който изисква периодични доклади, а защото трябва да ги направим такива, че гражданите да имат доверие в държавните институции, отсече Попова. Тя добави, че не приема писмото като заплаха. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати